ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ВТОРИ КАСАЦИОНЕН

СЪСТАВ

На тринадесети април две хиляди и двадесет и първа година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

ДАНИЕЛА ДИЛОВА

1.     ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2.     ВЕНЕЛИН НИКОЛАЕВ

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Прокурор ИВО РАДЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдия НИКОЛАЕВ

Касационно административно дело № 172 по описа за 2021 г.

 

         На именното повикване в 11,20 часа се явиха на второ четене:

         КАСАТОРЪТ Д.П.Ж., редовно призован, не се явява. Вместо него се явява адвокат Д.Д. от Адвокатска колегия – Плевен с пълномощно от днес.

         ОТВЕТНИКЪТ ОД на МВР Плевен, редовно призован, не се представлява.

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА Окръжна прокуратура – Плевен, редовно призована, се представлява от прокурор Иво Радев.

 

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВОКАТ Д.: Моля да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР РАДЕВ: Моля да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че са налице условия за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         ДОКЛАДВА касационната жалба

         АДВОКАТ Д.: Поддържам жалбата. Няма да соча нови доказателства. Да се приключи съдебното дирене.

         ПРОКУРОР РАДЕВ: Няма да соча доказателства. Да се приключи съдебното дирене.

         Съдът намира, че са налице условия за приключване на съдебното дирене, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

         АДВОКАТ Д.: Уважаеми административни съдии, от името на подзащитния ми поддържам жалбата така, както са изложени оплакванията срещу издаденото от Районен съд – Плевен решение по АНД 1552/2020 г., с което районният съд е потвърдил издаденото срещу доверителя ми Наказателно постановление от 01.07.2019 г. на началника на сектор ПП при ОД на МВР – Плевен, с което на основание чл.182 ал.5, във връзка с ал.1 т.4 му е наложено административно наказание глоба в размер на 800 лева и е лишен от право да управлява МПС за срок от шест месеца. Считам, че НП и решението на районния съд, с което то е потвърдено, е незаконосъобразно, с оглед на това, че неправилно е приложен материалния закон. Съгласно § 6 т.62 от ДР на ЗДвП е налице законово определение на системност, като системно е нарушението, извършено три или повече пъти в едногодишен срок от влизане в сила на първото НП, с който на нарушител се налага наказание за същото по вид нарушение. Разпоредбата на чл.182 съдържа три различни по вид нарушения, като систематизирани те се различават както по обществена опасност, с оглед на това, че първите две – по ал.1 и ал.2 нарушения са определени съобразно мястото, където те са извършени, а третото нарушение е определена обществената опасност с оглед на това с какво МПС е извършено, в случая касае МПС, които са за обществен превоз или за превоз опасни товари. В случая, от представените в административната преписка доказателства, предходните две нарушения, за които на доверителя ми е наложено административно наказание глоба, касаят нарушения по чл.182 ал.2 т.3 и т.5 от ЗДвП, а именно превишаване скоростта на движение на МПС над разрешената извън населено място. Този Електронен фиш, за който е издадено НП, с което е наложено наказание за системност, касае обаче извършено административно нарушение по чл.182 ал.1 т.4, а именно превишаване скоростта на движение на МПС в населено място, което е различно по вид нарушение, поради което не може да бъде възприето както становището на административно-наказващия орган, така и извода на районния съд, че се касае за системност, поради което следва да бъде наложено съответно наказанието, определено в ал.5 на чл.182. По тези съображения Ви моля да постановите Вашия съдебен акт и да ни присъдите направените по делото разноски.

         ПРОКУРОР РАДЕВ: Уважаеми административни съдии, считам, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно, постановено при установена фактическа обстановка. Предлагам да го потвърдите.

         Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,26 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: