ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На двадесет и първи април две хиляди двадесет и първа година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 152 по описа за 2021 г.

 

На именното повикване в 10.30 часа се явиха:

ОСПОРВАЩИЯТ „ИЛВЕЯ“ ЕООД, гр. Тръстеник – редовно призован, се представлява от адвокат Р.А.Д. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ - СОФИЯ – редовно призован, не се явява, представлява се от адвокат Н.А.Б. с пълномощно на лист 474 от делото.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ Д. – Да се даде ход на делото.

АДВОКАТ Б. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че ход на делото в днешното съдебно заседание следва да бъде даден, с оглед редовното призоваване на страните, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Производството по делото е образувано по жалба от „Илвея“ ЕООД със седалище и адрес на управление гр. Тръстеник, обл.Плевен, против Акт за установяване на публично държавно вземане № 04/311/00598/3/01/04/01, издаден от Изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“-София, с който на „Илвея“ ЕООД е определено подлежащо на възстановяване публично държавно вземане в размер на 379673,69лева, във връзка с неизпълнение на финансовите показатели на бизнес плана.

С определение в закрито съдебно заседание са конституирани страните, разпределена е доказателствената тежест и делото е насрочено за разглеждане в днешното открито съдебно заседание, като на оспорващото дружество е указано да посочи имената на исканите в жалбата свидетели, както и обстоятелствата, за които ще свидетелстват.

С определение в закрито съдебно заседание във връзка с направеното в жалбата искане за спиране изпълнението на оспорения акт, съдът е спрял допуснатото по закон предварителното изпълнение на оспорения АУПДВ до приключване на производството по неговото оспорване с влязъл в сила съдебен акт. При инстанционен контрол това определение е оставено в сила.

С писмо вх. № 1193/09.03.2021 г. по делото е представена и преписката образувана по издаване на оспорения АУПДВ.

С молба вх. № 1595/31.03.2021 г. от оспорващото дружество са посочени имената на свидетелите, които искат да бъдат разпитани и обстоятелствата, за които се иска разпита.

По делото е депозирана становище-молба от адвокат Б. – пълномощник на ответника, в което се възразява срещу искането за разпит на свидетели, както и е направено доказателствено искане за назначаване на съдебноикономическа експертиза с конкретно посочени задачи.

В жалбата от страна на оспорващото дружество също е направено искане за назначаване на съдебноикономическа експертиза.

АДВОКАТ Д. – Госпожо Председател, поддържаме жалбата, респективно противопоставям се на становището-молба в частта, в която е оспорено искането ни за допускане на свидетели. Поддържаме си доказателствените искания, не възразяваме по искането за назначаване на експертиза на ДФ „Земеделие“. Считаме, че исканията за допускане на експертиза и на двете страни са относими към спора и биха допринесли за неговото изясняване от фактическа и от правна страна. Да се приемат доказателствата приложени по делото и от двете страни. Считам, че исканите свидетели с показанията си също ще допринесат за изясняване на обективната истина и изцяло не споделям твърденията на ответника за недопустимост и неотносимост на тези показания.

АДВОКАТ Б. – Оспорвам жалбата. Моля да приемете административната преписка. Поддържам молбата-становище във всичките ѝ части. Не възразявам да се допусне поисканата от жалбоподателя експертиза. Възразявам срещу допускането и изслушването на гласни доказателства, съобразно представената молба от жалбоподателя, по аргументите, които съм изложила в становище-молба.

По доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА приложените в жалбата на оспорващото дружество доказателства, съгласно опис в жалбата.

ПРИЕМА молба вх. № 1047/01.03.2021 г. изпратена от ответника по електронна поща във връзка с направеното искане за спиране изпълнението на оспорения акт.

ПРИЕМА молба вх. № 1048/01.03.2021 г. на ответника.

ПРИЕМА молба вх. № 1087/02.03.2021 г. на ответника, както и молба вх. № 1088/02.03.2021 г. на ответника.

ПРИЕМА представените с писмо вх. № 1193/09.03.2021 г. на ответника доказателства представляващи административната преписка образувана по издаване на оспорения АУПДВ, съгласно опис в писмото.

ПРИЕМА молба вх. № 1595/31.05.2021 г. на оспорващото дружество.

ПРИЕМА становище-молба вх. № 1694/05.04.2021 г. от ответника.

ПРИЕМА молба вх. № 1859/14.04.2021 г. от ответника, както и молба вх. № 1903/15.04.2021 г. от оспорващото дружество.

Съдът намира, че за изясняване на всички факти и обстоятелства по делото следва да бъдат уважени доказателствените искания и на двете страни и по делото да бъде назначена съдебноикономическа експертиза с вещо лице В.А.В., която след запознаване с доказателствата по делото, при необходимост проверка на място при оспорващото дружество и при ответника, да отговори на посочените в жалбата на оспорващото дружество въпроси, както и в становището-молба, находящо се на лист 465 от делото, на ответника въпроси. Депозитът, с оглед обстоятелството, че доказателствените искания са и на двете страни, следва да бъде разделен поравно.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НАЗНАЧАВА съдебноикономическа експертиза с вещо лице В.А.В., която след запознаване с доказателствата по делото, при необходимост проверка на място при оспорващото дружество и при ответника, да отговори на въпросите поставени в жалбата на оспорващото дружество, както и в становището-молба, находящо се на лист 465 от делото, на ответника въпроси.

ОПРЕДЕЛЯ депозит в размер на 600 лева, вносими в 7-дневен срок от днес, поравно от всяка от страните по делото. След внасяне на депозита да се изготви писмо с посочване на задачите до вещото лице.  

По искането за разпит на свидетели, съдът ще се произнесе след изслушване на заключението на вещото лице.

АДВОКАТ Д. – Нямам на този етап други доказателствени искания.

АДВОКАТ Б. – Нямам на този етап други доказателствени искания.

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 09.06.2021 г. от 11.00 часа, за когато страните уведомени от днес. На вещото лице да се посочи в писмото.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.43 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: