ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                        СЕДМИ състав

 

На двадесет и шести април две хиляди двадесет и първа година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ВЕНЕЛИН НИКОЛАЕВ

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия НИКОЛАЕВ

Административно дело № 146 по описа за 2021 г.

 

         На именното повикване в 10,00 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА -  М.П.Я., редовно призована, не се явява, представлява се от  адв. Н.Я..

         ОТВЕТНИКЪТ НАЧАЛНИК СЕКТОР „ПРИХОДИ“  В ОБЩИНА - НИКОПОЛ, редовно призован, не се явява, представлява се от адв. С.П.с пълномощно от днес.

        

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВ. Я. – Не са налице процесуални пречки.

         АДВ. П.– Считам, че няма пречки да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Делото е образувано по жалба на М.П.Я. ***,   против  акт за установяване на задължения по чл.107, ал.3 от ДОПК № 6172-1/18.11.2020г., потвърден с Решение № 4/27.01.2021г. на началник сектор „приходи“ в Община Никопол.

Съдът докладва изпратени от ответника с писмо изх. № 94-2640/22.02.2021 г.: АУЗД № 6127-1/18.11.2020 г., жалба с вх. № 94-2640/2/ от 16.02.2021 г., решение № 4/27.01.2021 г. на началника на сектор „Приходи“, жалба вх. № 94-2640/2/ от 16.02.2021 г., декларация по чл. 14 от ЗМДТ с вх. № 318115/10.03.1998 г., декларация по чл. 14 от ЗМДТ с вх. № 0421000193/08.08.2011 г., удостоверение за наследници от 04.08.2011 г.

Съдът докладва постъпили с писмо вх. № 1421/22.03.2021 г. от ответника: заповед **83/22.10.2021 г., заповед № 01/02.01.2020 г., устройствен правилник за дейността и организацията на работата в общинската администрация в Община - Никопол.

СЪДЪТ КЪМ АДВ. Я. – Да се приемат ли тези писмени доказателства?

АДВ. Я. – Не възразявам. Имам доказателствено искане, г-н  Председател. Във връзка с установеното от административно-наказващият орган, че в разписния лист относно процесния имот на ул. „***“ в с. Асеново, община Никопол, записът е на името на Н.Я.. Моля да задължите ответника да предостави с каквито документи разполага. В случай, че общината не разполага с конкретни документи за собственост на Н.Я., същият да бъде задължен като трето неучастващо лице в процеса да представи документ за собственост за конкретния имот. Това считам, че е относимо, тъй като следва безспорно да бъде установена собствеността на процесния имот.

АДВ. П.– Уважаеми г-н Председател, считам, че общината няма какво да Ви предостави, тъй като информацията, която е за конкретния случай е единствено и само е вписаното в разписния лист. Документ в това нещо няма. При служебните проверки, които направихме междувременно и по случая след постъпилите жалби от жалбоподателката, установихме че въпросното лице Н.Я.е декларирало друг имот, в друго място, в същото населено място, но друг имот. В тази връзка, ако считате че е относимо към конкретния предмет на спора, то ние можем да ви предоставим данъчната декларация на въпросното лице, но не и някакъв документ за собственост, тъй като такъв в общината липсва. Ако към декларацията, Н.Я.е предоставил документ и ако има такъв, ние ще Ви го предоставим. Единственото, което имаме е декларацията.

АДВ. Я. – Г-н Председател, въпросната жалбоподателка ми обясни, че това й е подадено като информация, когато е попълвала декларацията. Действително, същата не е с образование и квалификация, която да разбира толкова много от тези неща. Безспорно са водени и други делби и наследствени имоти, предвид което считам, че следва да бъдат положени някакви усилия да се установи дали действително. 

АДВ. П.– В разписният лист, пише единствено Н.Я..

АДВ. Я. – Ответникът да представи документи относно собствеността на Н.Я.относно въпросния имот, данъчна декларация. Тъй като същият е отбелязан в разписен лист като собственик там, на процесния имот на ул. „***“ ** в село Асеново, който жалбоподателката твърди, че не притежава като собственост и не следва да заплаща данък за същия. Н.Я., ако може да бъде издирен и като трето неучастващо в процеса лице, за да бъде задължен да посочи има ли такава собственост и да предостави някакъв акт за собственост. Това, ако счетете за необходимо да бъде допуснато.

АДВ. П.– В разписният лист, който изиска колегата съответно с посочен документ за собственост Н.Я.е посочен единствено и само като име. При направена служебна проверка в сектор „Приходи“ в МДТ и това между другото, изрично сте го упоменали дори в самото решение, което се обжалва е установено, че въпросното лице Н.Я.е подало декларация за друг имот, различен от този, който е предмет на настоящото обжалване, в същото населено място. В тази връзка, ако съдът прецени, ние не възразяваме да Ви представим декларацията на Н.Я.. Ще помоля да погледнете по делото, защото не е невъзможно колегите да са я представили. Може и да е приложена по делото.

 Съдът намира, че следва да бъде уважено искането от страна на жалбоподателя,  и на основание чл.192 от ГПК да бъде задължено третото неучастващо по делото лице  Н.Я.от с. Асеново  да представи документи за собственост на имот находящ се на ул. „***“ ** земя  в село Асеново

О П Р Е Д Е Л И :

 ЗАДЪЛЖАВА на основание чл.192 от ГПК трето неучастващо по делото лице - лице  Н.Я.от с. Асеново да представи документи за собственост на имот находящ се на ул. „***“ ** земя  в село Асеново.

Съдът намира искането на адвокат Я. за основателно, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА ответника ДА ПРЕДСТАВИ: документи относно собствеността на Н.Я.относно въпросния имот, находящ се на ул. „***“ ** земя  в село Асеново, както и данъчна декларация на Н.Я..

ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 31.05.2021 г. от 10.00 часа.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.09 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: