ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЕТИ СЪСТАВ

На осми април две хиляди и двадесет и първа година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 134 по описа за 2021 г.

 

         На именното повикване в 10,30 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Община Плевен, редовно призован, се представлява от юрисконсулт Д. Б. с пълномощно от днес.

         ОТВЕТНИКЪТ Ръководителят на УО на ОПОС при МОСВ, редовно призован, се представлява от Й.Т., главен експерт в отдел „Координация, комуникация и техническа помощ“, Главна дирекция „Оперативна програма околна среда“, с пълномощно на л.37 от делото, към което е приложено удостоверение за юридическа правоспособност.

 

         ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         ЮРИСКОНСУЛТ Б.: Моля да се даде ход на делото.

         Й.Т.: Моля да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за хода на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Делото е образувано по жалба от община Плевен, представлявана от кмета на общината,  против  Решение от 29.01.2021 год., на Ръководителя  на УО на ОПОС при МОСВ, с което е приключен сигнал за нередност №523, регистриран в Регистъра на сигналите за нередности по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, във връзка с установени нарушения при възлагане на обществена поръчка с предмет: „Проектиране и изпълнение на строителство /инженеринг/ по проект: „Интегриран воден цикъл Плевен-Долна Митрополия“, договор №ИРО-2243/25.01.2018 год. с изпълнител „Запрянови-03“ ООД на стойност 11621416,40 лева без ДДС, сключен в резултат на проведена открита процедура по ЗОП с уникален номер от РОП – 00226-2017-0053. С решението  са установени извършените нарушения, допуснати от бенефициента, установена е извършена нередност по смисъла на чл.70, ал.1, т.9 от ЗУСЕСИФ във връзка с т.23, б.“а“ от Приложение №1 към чл.2, ал.1 от Наредбата за посочване на нередности и е определена на бенефициента-община Плевен финансова корекция в размер на 25% върху поисканите за възстановяване разходи по засегнатия договор № ИРО-2243/25.01.2018 год. с изпълнител „Запрянови-03“ ООД на стойност 11621416,40 лева без ДДС, признати от УО на ОПОС за допустими за финансиране със средства от ЕСИФ по смисъла на чл.1, ал.2 от ЗУСЕСИФ.

         В изпълнение на съдебно определение жалбоподателят е внесъл държавна такса за подадената жалба, с което пречките за движение на производството са отстранени.

         Представена е административната преписка по издаване на оспореното решение.

         ЮРИСКОНСУЛТ Б.: Моля да се приемат доказателствата. Няма да сочим нови доказателства. Поддържаме депозираната жалба пред Вас. Моля да дадете ход по същество.

         Й.Т.: Уважаема госпожо Председател, считам, че подадената от община Плевен жалба е недопустима, т.к. е подадена след изтичане на срока, определен в чл.149 ал.1 от АПК. Както е видно от представените документи, решението на ръководителя на УО на ОПОС е издадено на 29 януари, което е било петък, първият присъствен ден е респективно 1 февруари, а на 15 февруари е изтекъл срока за подаване на жалбата. Жалбата е подадена на 16 февруари, което е извън този срок. Считам, че преклузивният срок е изтекъл и така подадената жалба е недопустима. Решението е съобщено чрез ИСУН. Ще представя доказателство за връчването – разпечатка от ИСУН.

         ЮРИСКОНСУЛТ Б.: И ние можем да представим разпечатка не кога е получено, а кога е отворено и прочетено.

Й.Т.: Това няма никакво значение. Константна практика на ВАС е, че отварянето няма никакво значение за срока. Алтернативно, ако приемете, че жалбата е допустима, аз я оспорвам. Моля да приемете представените с придружително писмо доказателства, представените допълнително с Ваше разпореждане други доказателства. Нямам други доказателства искания. Ако разпоредите ще представя доказателство – извадка от ИСУН, заверено копие.

         ЮРИСКОНСУЛТ Б.: Моля да не се дава ход по същество и да се добавят доказателства, с оглед нашето становище, че жалбата е допустима. Към момента не мога да представя такива доказателства. С оглед изложеното, моля да не се дава ход по същество.

        

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства писмените материали, изпратени от административния орган и тези, представени от жалбоподателя.

Съдебното дирене не следва приключвано, предвид направеното от пълномощника на ответника възражение за недопустимост на жалбата поради нейното просрочие. По наличните от делото данни оспореното решение е издадено на 29 януари 2021 г., изпратено е за връчване с придружително писмо от същата дата – 29.01.2021 г., но няма данни на коя дата е връчено на жалбоподателя и по какъв начин – дали по пощата или е връчено чрез системата ИСУН, а жалбата против това решение е изходирана от жалбоподателя от дата 16 февруари 2021 г. и е постъпила в Административен съд – Плевен на същата дата, видно от попълнените щемпели върху заглавната й страница на л.2 от делото. Тоест, между датата на издаване на оспореното решение и датата на постъпване на жалбата в съда е изминал период, по-дълъг от 14 дни, с оглед на което е необходимо да бъдат събрани допълнителни доказателства за датата на връчване на решението на жалбоподателя, с оглед прецезиране спазването на срока за обжалване по чл.149 от АПК.

С оглед на горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИЕМА като доказателства приложените към жалба вх.№ 859 от 16.02.2021 г. писмени доказателства.

         ПРИЕМА като доказателства приложените към писмо вх.№ 996 от 24.02.2021 г. писмени доказателства.

         ПРИЕМА като доказателства приложените към писмо вх.№ 859 от 16.02.2021 г. писмени доказателства.

         ПРИЕМА като доказателства приложените към писмо вх.№ 1169 от 08.03.2021 г. писмени доказателства.

         ПРИЕМА приложените към писмо вх.№ 1345 от 17 март 2021 г. писмени доказателства.

         ИЗИСКВА от страните да представят по делото в седмодневен срок от днес доказателства на коя дата и по какъв начин е било връчено оспореното решение на жалбоподателя, както и доказателства за датата на постъпване, респективно изпращане на жалбата против това решение до съда, респективно чрез органа.

         ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 16 април 2021 г. от 14,00 часа, за когато страните уведомени от днес.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,45 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: