ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На десети март две хиляди двадесет и първа година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело №  975 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 13.00 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ Б.И.А. – редовно призован, се явява лично и със служебен защитник адвокат К.Я.. 

ОТВЕТНИКЪТ ПО ИСКА ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ - РАЗГРАД – редовно уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, не се представлява.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно уведомена от предходно съдебно заседание, се представлява от прокурор Иван Шарков.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ В.Х.Х. – редовно призован, не се явява.

Съдът разпореди да бъдат свалени белезниците от ръцете на ищеца Б.И.А..

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ Я. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, с оглед редовното призоваване на страните, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и докладва

Предходното съдебно заседание е било отложено поради непредставяне на заключение от вещото лице д-р В.Х.Х.. Към настоящия момент заключение все още не е представено от вещото лице, като същият е получил лично призовката си на 01.02.2021 г. и видно от протокол приложен по делото многократно е избиран телефонният му пост и същият не е отвръщал на обажданията.

АДВОКАТ Я. – Категорично държим на експертизата. Освен, че тя ще отговори на въпроси, които сме изискали във връзка с уточняване на заболяването „*****“, съответно протичането на това заболяване, но особено съществено като въпрос е изследването на здравословното състояние на ищеца Б.А. съобразно здравното му досие преди задържането, за да се установи дали конкретно е имало констатирано такова заболяване преди задържането на 26.03.2019 г., а това, както сме сочили, е свързано с изследване на здравното досие на ищеца и от особено съществено значение за установяване истината по случая. За това още веднъж, както сме сочили и в уточнението на исковата молба, така и в съдебните заседания на 14.10.2020 г. и на 27.01.2021 г., ние неотложно държим на събирането на това доказателство, а именно съдебномедицинска експертиза. С оглед очевидните трудности свързани с влошената епидемична обстановка и с оглед обстоятелството, че вещото лице е от друго населено място считам, че може би следва да се даде по-голям срок за справяне с тази задача, а имено съдебното заседание да бъде насрочено за началото или средата на месец юни.

ИЩЕЦЪТ А.Поддържам казаното от адвоката ми. Държа на искането ми за експертиза.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Нямаме нови доказателства. Нека да се изготви експертизата.

Съдът предлага на страните делото да бъде отложено за 12.05.2021 г. или за 26.05.2021 г.

АДВОКАТ Я. – Моля делото да бъде отложено за 26.05.2021 г.

Съдът намира, с оглед изрично заявеното в днешното съдебно заседание от ищеца и от неговия служебен защитник, че държат на доказателственото искане за изготвяне на заключение по назначената съдебномедицинска експертиза, доколкото същата е свързана с указаната доказателствена тежест, следва делото да се отложи за друга дата, като на вещото лице д-р В.Х.Х. в съобщението изрично се посочи, че следва изрично да заяви, в 7-дневен срок от получаване на съобщението, дали се ангажира да изготви заключение по назначената съдебномедицинска експертиза и ако е в невъзможност изрично да заяви това обстоятелство.

Водим от горното, съдът  

ОПРЕДЕЛИ:

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 26.05.2021 г. от 14.00 часа, за когато на ищеца да се изпрати съобщение, неговият служебен защитник и представителят на Окръжна прокуратура – Плевен уведомени от днес, ответникът уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК. На вещото лице да се изпрати съобщение, в което да се посочи указаното по-горе в мотивите на определението.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 13.09 часа.

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: