ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ОСМИ състав

На петнадесети март две хиляди двадесет и първа година          

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РАЛИЦА МАРИНСКА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия МАРИНСКА

Административно дело   136 по описа за 2021 г.

 

На именното повикване в 10,51 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „РАКИТИН – 1969“ – гр. ПЛЕВЕН, представлявано от   Ч.Л., редовно призован, представлява се от Ч.Л..

***, редовно призован, се явява юрисконсулт Д. С. с пълномощно от днес.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

Ч.Л. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ С. – Да се даде ход на делото.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Докладва постъпила жалба от НЧ „Ракитин – 1969“, гр. Плевен, представлявано от Ч.Х.Л.-председател, против Решение №5/09.02.2021г. за отказ за предоставяне на достъп до обществена информация на Кмета на Община Плевен.

С определение № 313/25.02.2021 г., съдът е конституирал страните в настоящото производство, дал е съответните указания във връзка с доказателствената тежест. Приел е писмените доказателства по делото.

Ч.Л. – Поддържам депозираната жалба. Не ми е връчен към днешна дата протокола. Няма да соча други доказателства.

ЮРИСКОНСУЛТ С. – Считам, че жалбата е неоснователна и недоказана. Нямаме нови доказателствени искания.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

Ч.Л. – Уважаема госпожо съдия, считам жалбата ми за основателна. Моля да отмените отказа и да ми се предостави този документ, който съм поискал по ЗДОИ. Подобни протоколи и документи съм искал миналата година и са ми предоставени без затруднения.

ЮРИСКОНСУЛТ С. –  Уважаема госпожо съдия, считам жалбата за неоснователна и недоказана. Безспорно ЗДОИ предвижда точно това – граждани да имат достъп до всяка една информация, която представлява обществен акт. Има едно уточнение, че ЗДОИ е общ и в него изрично е указано, такава е трайната съдебна практика, че когато има друг ред, по които тази информация може да бъде изискана, различен от реда, предвиден в ЗДОИ, то не следва да бъде предоставяна по ЗДОИ и следва да бъде отказана по този ред. Това е с оглед прецизиране на това коя информация е обществена и коя представлява обществен интерес и кои хора следва да получат такава. Безспорно е, че господин Л. е председател на читалище, безспорно е, че той е участвал в комисията, изготвила този протокол. В този смисъл, безспорно той е страна  в производството и реда, по който следва да я изиска категорично не е ЗДОИ. Отказът не е изобщо за информация и за предоставяне на този протокол, а отказа е че не е това реда. В този смисъл считам, че правилно и законосъобразно административния орган е отказал да предостави достъп до обществена информация, предвид факта че г-н Л. се явява заинтересовано лице, участник в производството и реда, по който е следвало да изиска протокола не е по ЗДОИ. Моля да оставите отказа като стабилен административен акт, издаден от компетентен орган, в рамките на служебните му правомощия, при съобразяване на материалния и процесуалния закон.  Моля в полза на община Плевен да присъдите юрисконсултско възнаграждение в размер на 200 лева.

РЕПЛИКА на Ч.Л. – Аз като член на тази комисия съм подписал този протокол и мисля, че имам право на копие от протокола.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,56 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: