ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На десети март две хиляди двадесет и първа година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 1109 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 11.00 часа се явиха:

ОСПОРВАЩИЯТ Б.М.Б. – редовно призован, се явява лично.

ОТВЕТНИКЪТ ЗАМ. ГЛАВЕН ДИРЕКТОР НА ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА“ – редовно призован, не се явява, представлява се от юрисконсулт Н.У.с пълномощно на лист 35 от делото.

Съдът разпореди да се свалят белезниците от ръцете на оспорващия Б.М.Б..

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ОСПОРВАЩИЯТ Б. – Да се гледа делото.

ЮРИСКОНСУЛТ У.– Да се даде ход на делото.

Съдът намира, с оглед редовното призоваване на страните, че ход на делото в днешното съдебно заседание следва да бъде даден, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Производството по делото е образувано по жалба /наречена молба/ от л. св. Б.М.Б., изтърпяващ наказание в ЗООТ Белене към затвора Белене, срещу Заповед № Л-4987/30.11.2020г. на Зам. главен директор на ГДИН, с която е наредено лишеният от свобода да бъде преведен в ЗООТ към затвора Ловеч за доизтърпяване на наложеното наказание.

С определение в закрито съдебно заседание са конституирани страните и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание, като е разпределена доказателствената тежест.

Ответникът е задължен да представи по делото конкретно посочени в съдебния акт данни и доказателства.

По делото е представена и административната преписка образувана по издаване на оспорената заповед, както са представи и изискани от съда доказателства.

ОСПОРВАЩИЯТ Б. – Поддържам жалбата. Искам да си остана в Белене. Да се приемат доказателствата по делото.

ЮРИСКОНСУЛТ У.– Нямам нови доказателствени искания. Да се приемат представените доказателства. Считам жалбата за неоснователна. Съображения за нейната неоснователност ще развия в хода по същество.

С оглед становището на страните по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА приложената към жалбата на Б.М.Б. Заповед № Л-4987/30.11.2020г. на Зам. главен директор на ГДИН .

ПРИЕМА представените с писмо вх. № 202/14.01.2021 г. документи представляващи административната преписка образувана по издаване на оспорената заповед: Заповед № Л-919/08.03.2017 г. на Главния директор на ГДИН; Заповед № Л-1069/27.02.2020 г. на Главния директор на ГДИН; Заповед № Л-3985/11.11.2020 г. на Началник на затвора Белене; Заповед № Л-4987/30.11.2020г. на Зам. главен директор на ГДИН; съобщение вх. № 176/07.01.2021 г.; молба вх. № 6597/17.12.2020 г. от Б.М.Б..     

ПРИЕМА писмо вх. № 624/04.02.2021 г. от процесуален представител на ответника ведно с приложен към него болничен лист.

ПРИЕМА писмо вх. № 656/05.02.2021 г. от Началника на затвора Ловеч.

ПРИЕМА становище вх. № 1064/01.03.2021 г. от процесуален представител на ответника ведно с приложените към него доказателства, съгласно опис в писмото.  

ОСПОРВАЩИЯТ Б. – Няма да представям други доказателства. Да се приключи делото.

ЮРИСКОНСУЛТ У.– Да се приключи съдебното дирене и да се даде ход по същество.

С оглед становището на страните, че няма да представят други доказателства и нямат доказателствени искания, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ОСПОРВАЩИЯТ Б. – По принцип ми е трета присъда, която излежавам там. Свикнал съм с обстоятелствата, работя, провеждам курсове. Доволен съм от администрацията и за това моля да бъда оставен там до доизтърпяване на наказанието ми. Искам жалбата ми да бъде уважена.

ЮРИСКОНСУЛТ У.– Уважаема госпожо Председател, считам, че изложените в жалбата срещу атакуваната заповед мотиви, както и тези изложени в днешното съдебно заседание са неоснователни и същите не могат да послужат за причина за отмяна на заповедта. От представените по делото доказателства се установява, че Б.М.Б. е с постоянен адрес *** и с оглед Заповед № Л-919/08.03.2017 г. на Главния директор той правилно е разпределен да изтърпява наложеното му наказание в затвора Белене в условията на открит тип. В последствие, тъй като е прекатегоризиран да търпи наказанието си при по-леки мерки съгласно приложената заповед и предвид постоянната му адресна регистрация на територията на Област Русе същото следва да бъде доизтърпяно в затвора Ловеч и Главният директор се е самосезирал и е издал процесната заповед. Считам, че при издаването й не са допуснати съществени нарушения на правилата за издаването й. Същата е издадена от компетентен орган в рамките на неговите правомощия. В тази връзка Ви моля да потвърдите заповедта като правилна и законосъобразна и да присъдите на основание чл. 143 от АПК разноски в настоящото производство за осъществено процесуално представителство на ответника.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11.08 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: