ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ОСМИ състав

На петнадесети март две хиляди двадесет и първа година          

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РАЛИЦА МАРИНСКА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия МАРИНСКА

Административно дело   1082 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 11,00 часа се явиха:

ЗА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ КОРЕКТ АВС“ ООД – гр. ПЛЕВЕН, редовно призован, представител не се явява.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОРА НА ТЕРИТОРИАЛНА ДИРЕКЦИЯ СЕВЕРНА МОРСКА В АГЕНЦИЯ МИТНИЦИ – гр. ВАРНА, редовно призован, представлява се от юрисконсулт Т. К., чрез осъществена по реда на чл. 171, ал. 3 от АПК видео-конферентна връзка. Видео-конферентната връзка се осъществява въз основа на изрично депозирана по делото молба с вх. Рег. № 1185/09.03.2020г. Същата се осъществява по SKYPE Административен съд – Плевен, ac-pleven@abv.bg, за което страната е уведомена с нарочно съобщение от 10.03.2021 г.

ЯВЯВА СЕ ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т.Ц.И., редовно призована.

 

На повторното именно повикване в 11,02 часа се явиха:

ЗА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ КОРЕКТ АВС“ ООД – гр. ПЛЕВЕН, редовно призован, представител не се явява.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОРА НА ТЕРИТОРИАЛНА ДИРЕКЦИЯ СЕВЕРНА МОРСКА В АГЕНЦИЯ МИТНИЦИ – гр. ВАРНА, редовно призован, представлява се от юрисконсулт Т. К., чрез осъществена по реда на чл. 171, ал. 3 от АПК видео-конферентна връзка. Видео-конферентната връзка се осъществява въз основа на изрично депозирана по делото молба с вх. Рег. № 1185/09.03.2020г. Същата се осъществява по SKYPE Административен съд – Плевен, ac-pleven@abv.bg, за което страната е уведомена с нарочно съобщение от 10.03.2021 г.

ЯВЯВА СЕ ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т.Ц.И., редовно призована.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЮРИСКОНСУЛТ К. – Моля да се даде ход на делото.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Докладва постъпила жалба от „Корект АВС“ ООД, гр. Плевен, представлявано от В.  П., чрез адв. Ж., против Решение  от 01.11.2019 г. на директора на ТД „Северна Морска“, peг. № 32-338066/18.11.2020 г., въз основа на което, на дружеството е увеличена митническата стойност и дължимите държавни вземания за стоки по MRN 19BG002002018738R8/01.11.2019г, както и промяна на тарифни номера за част от декларираните стоки.

С определение № 104/15.01.2021 г., съдът е конституирал страните в настоящото производство, разпределил е доказателствената тежест между тях. Приел е представените по делото писмени доказателства. Допуснал е съдебно-счетоводна експертиза.

 Съдът докладва постъпила молба от ответника с вх. Рег. № 963/23.02.2021 г., с която се представят в заверено копие митнически декларации по опис - 4 броя и служебна справка в митническата информационна система за внос на сходни стоки – 36 листа и 2 броя справки в системата „THESEUS“, послужили при анализ на процесната стока за определяне на митническата й стойност. Писмените доказателства се нахождат от лист 157 до лист 251 вкл. по делото.

ЮРИСКОНСУЛТ К. – Няма да соча други доказателства. Моля да приемете представените от нас такива. 

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените от ответника писмени доказателства по опис, както следва: митническа декларация MRN № 19BG005807036832R0/28.10.2019г. – 16 листа; митническа декларация MRN 19BG002005006398R3/18.04.2019г. – 20 листа; митническа декларация MRN19BG002002014921R0/03.09.2019 г. – 24 листа; митническа декларация MRN № 19BG001007010011R4/30.09.2019г. – 15 листа; служебна справка в митническата информационна система за внос на сходни стоки – 36 листа; 2 броя справки в системата „THESEUS“.

ЮРИСКОНСУЛТ К. – Моля да пристъпите към изслушване  на експертизата.

ПРИСТЪПВА КЪМ ИЗСЛУШВАНЕ ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НА ВЕЩОТО ЛИЦЕ.

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т.Ц.И. – 46 години, неосъждана, без родство със страните.

Съдът напомня на  вещото лице, че носи наказателна отговорност по чл. 291 от НК за даване на невярно и заинтересовано заключение. Вещото лице обещава да даде вярно и безпристрастно заключение.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРОЧИТА заключението на вещото лице по допусната съдебно-счетоводна експертиза.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ И. – Поддържам представеното заключение. След като извърших проверка на счетоводните записвания и първичните счетоводни документи в „Корект АВС“ ООД, както и съобразявайки нормативната уредба, касаеща Закона за счетоводство, Национални счетоводни стандарти и други такива, свързани със счетоводството, установих че процесната стока, заприходена в дружеството „Корект АВС“ ООД и фактурата, посочена в жалбата, издадена от китайското дружество е заплатеана на стойност 39 357,05 лв. Тъй като виждам, че в отговора на жалбата ответникът е оспорил плащането, т.е. този документ, който е приложен по делото, аз поисках извлечение на Дружеството от банковата сметка, което е официален първичен документ, на база на който са извършени записите за плащането на тази стока, така че действително съм видяла, че този превод е минал и invoice фактурата е изплатена в пълен размер в левовата стойност. Плащането е минало в лева, т.е. стойността на еврото, което е по invoice фактурата. По отношение на това, установявам, че със счетоводен запис от 01.11.2019 г. цялата стока, която е предмет на invoice фактурата е заприходена в дружеството по съответната счетоводна сметка  304/1 със същия размер.

ЮРИСКОНСУЛТ К. –  Моля вещото лице да отговори на място, в счетоводството на дружеството ли се е запознала със документите или те са  й били предоставени след поискване?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ И. –  Тези документи ми бяха предоставени след поискване, тъй като бях уведомена, че към момента на  моето поискване на документите, счетоводителя отсъстваше. Управителя ми предостави всички необходими заверени документи като хронологични регистри, извлечения от банкова сметка, ***, го получих писмено от него. Документите ми бяха предоставени лично на мен след среща.

ЮРИСКОНСУЛТ К. – Нямам други въпроси. Считам, че експертизата е неотносима към предмета на делото и предоставям на съда по приемането й.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА заключението на вещото лице Т.И. по допусната съдебно-счетоводна експертиза.

На вещото лице ДА СЕ ИЗПЛАТИ възнаграждение в размер на 450 лева от внесения за това депозит.

ЮРИСКОНСУЛТ К. –  Нямам други искания по доказателствата. Да се приключи съдебното дирене.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ЮРИСКОНСУЛТ К. –  Уважаема госпожо съдия, моля да постановите решение, с което да оставите без уважение жалбата срещу решението на директора  на ТД „Северна Морска“  и да го потвърдите като правилно и законосъобразно. Моля за срок за представяне на писмено становище. Моля да ни бъде присъдено юрисконсултско възнаграждение. В условията на евентуалност, правим възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение. Моля да ни бъде изпратена експертизата на имейла, който сме посочили в молбата за видео-конферентната връзка, както и за препис от протокола.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на ответника да представи писмени бележки по делото в 7-дневен срок от  днес.

ДА СЕ ПРЕДОСТАВЯТ на ответника копие от експертизата и протокола от проведеното съдебно заседание, след изготвянето му, на посочения по делото електронен адрес.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРИКЛЮЧВА  видео-конферентната връзка.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,12 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: