ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЕТИ СЪСТАВ

На осемнадесети март две хиляди и двадесет и първа година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 54 по описа за 2021 г.

 

         На именното повикване в 10,00 часа се явиха на второ четене:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Община Кнежа, редовно призован, се представлява от адвокат М. от САК с пълномощно от днес.

         ОТВЕТНИКЪТ Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ гр.София, редовно призован, не се представлява.

         Постъпила е молба вх.№ 1350 от 17.03.2021 г., в която се моли да бъде даден ход на делото. Изразява се становище по жалбата и се правят доказателствени искания.

 

         ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         АДВОКАТ М.: Моля да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за хода на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

         Делото е образувано по жалба от  И. Л.-кмет на община Кнежа, против Решение №15/07/2/0/00492/3/01/03/01 за изплащане на финансова помощ, издадено от Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“.

         В изпълнение на съдебно определение жалбоподателят е уточнил жалбата да се счита подадена от името на община Кнежа, а не от името на кмета на община Кнежа. Уточнил е, че обжалва решението само в частта по т.2, с която е отказано частично изплащане на финансова помощ на  община Кнежа по същия договор общо в размер на 12008,37 лева, представляващи недопустими за финансиране позиции. В частта по пункт 1, с който е одобрено изплащане на финансова помощ, е заявил, че не поддържа жалбата. Жалбоподателят е внесъл и дължимата държавна такса в размер на 96,07 лв., с което пречките за движение на производството са отстранени.

         Представена е и административната преписка по издаване на решението в оспорената част по т.2.

         Депозирана е молба от ответника, в която са направени доказателствени искания за приемане на писмените доказателства и за допускане и назначаване на съдебно-икономическа експертиза с конкретно поставени в молбата въпроси към вещото лице. Изразено е и становище по съществото на спора. Претендирано е юрисконсултско възнаграждение в минимален размер. В условията на евентуалност е направено възражение за претендирания адвокатски хонорар.

         АДВОКАТ М.: Поддържам жалбата с направеното допълнение към нея. Моля да ми дадете срок за писмено становище във връзка с предмета на делото, т.к. не съм титуляр по това дело, а колегата, на който е възложена работа по делото, се разболя и се наложи да се явя аз, затова моля да ми предоставите допълнителен  срок, в който да представя спецификациите на уредите по оспореното решение, становище по искането за експертиза, както и да ни дадете възможност да поставим допълнителни въпроси към исканата експертиза. Да се приемат писмените доказателства. На този етап други доказателства няма да соча.

         По доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИЕМА като доказателства приложените към жалба вх.№ 326 от 20.01.2021 г. писмени доказателства – приложения на жалбата.

         ПРИЕМА като доказателства приложените към писмо с вх.№ 718 от 09.02.2021 г. писмени доказателства, съставляващи административната преписка.

         Съдът намира, че следва да бъде дадена възможност на страните да представят допълнителни доказателства, по-конкретно на жалбоподателя да вземе отношение по искането за назначаване на съдебно-икономическа експертиза, както и да му бъде дадена възможност в случай, че не възразява да се изготви такава експертизата, да постави допълнителни въпроси към същата.

Следва да бъде дадена възможност на жалбоподателя да представи писмени доказателства, а именно спецификации за характеристиките на уредите, за които е отказано плащане с оспореното решение, както и самото уведомително писмо.

Следва да бъде дадена възможност на страните да представят писмено становище и да представят доказателства: дали уредите, за които е отказано финансово подпомагане с оспореното решение, фигурират в някакво приложение към сключения между страните договор № 15/07/2/0000492 от 18 април 2018 г. за отпускане на безвъзмездна финансова помощ и в какво приложение фигурират; къде и по какъв начин са заявени характеристиките на тези уреди първоначално; какво е наложило и с какъв акт е обоснована промяната на тези характеристики при закупуването на уредите и кое е наложило закупуване на уреди с други параметри и характеристики; уведомен ли е ответникът за тази промяна преди закупуване на уредите, като се представи и писмото, с което е уведомен; дал ли е ответникът или някой негов орган или длъжностно лице съгласие, респективно съгласувал ли е промяната в характеристиките на тези уреди; в кой документ от преписката се съдържа изискване промяната да бъде съгласувана с отдел „Контрол върху обществените поръчки“ към дирекция „Договориране по прилагане на мерките за развитие на селските райони“, а не с някой друг орган или длъжностно лице в системата на ответника или самия ответник; да се представи и документа, ако има такъв, предхождащ оспореното решение, с който е отказана верификация на сумите за закупуване на уредите и конкретните фактически основания за това.

         Воден от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да вземат становище и да представят доказателства съобразно мотивите на четеното определение, в седмодневен срок от днес.

         ДАВА тридневен срок от днес на жалбоподателя да вземе становище по искането за експертиза, по конкретно поставените задачи към нея, както и да постави допълнителни задачи към експертизата.

         ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните сочат и други доказателства.

         ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 13 май 2021 г. от 10,30 часа, за когато жалбоподателят уведомен от днес, ответникът – по реда на чл.138 ал.2 от АПК.

         АДВОКАТ М.: Моля да ми бъде изпратено копие от протокола от днешното съдебно заседание на електронна поща ***

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДА СЕ ИЗПРАТИ на адвокат М. копие от протокола от днешното съдебно заседание след изготвянето му.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,20 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: