П Р О Т О К О Л

 

година 2021                                                                         град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                          ВТОРИ състав

 

На ВТОРИ МАРТ                                                              2021 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Прокурор: АНА БАРАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело 51 по описа за 2021 г.

На именното повикване в 11:03 часа се явиха:

         ИЩЕЦЪТ Е.Ц.Х. – редовно призован, се представлява от адв. М.М. – с пълномощно по делото.

         ОТВЕТНИКЪТ ОД НА МВР – ХАСКОВО, представлявана от директора ст. комисар А.Ц.Г. – редовно призован, не изпраща процесуален представител.

         ЗА КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се явява прокурор Анна Баракова, съобразно протокол за избор на наблюдаващ прокурор и утвърден месечен график за дежурства и участия в съдебни заседания от административния ръководител на Окръжна прокуратура – Плевен.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВ. М.: Да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР БАРАКОВА: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Делото е образувано по искова молба от Е.Ц.Х. с ЕГН **********, подадена чрез адв. М.М. ***, с която е предявен иск против ОД МВР – гр. Хасково, представлявана от директора г-н А.Ц., с правно основание чл. 203 и сл. АПК, във вр. с чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ. Претендира се присъждане на сумата от 4 322 лв., ведно със законната лихва, считано от датата на подаване на ИМ до окончателното ѝ изплащане, представляваща обезщетение за причинени на ищеца имуществени вреди за периода от 20.12.2017 г. до 06.03.2018 г. от нереализиран трудов доход, произтекли от противозаконно бездействие на директора на ОД МВР – Хасково, довело до забавяне на процедурата по преназначаване на ищеца. Претендира се и присъждане на съдебно- деловодни разноски за настоящото производство.

ДОКЛАДВА постъпилата искова молба с приложените към нея писмени доказателства, а именно: заповед за задържане на лице, постановление за задържане на обвиняем, отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация, заповед за временно отстраняване от длъжност в ОДМВР – Плевен, заповед за допълване на заповед за временно отстраняване от длъжност, протокол за отмяна на мярка за неотклонение „Задържане под стража“, уведомление за отнемане на достъп до НКИ, постановление на Софийска градска прокуратура, заповед за временно отстраняване от длъжност в ОДМВР – Плевен, протокол за избор на длъжност, писмо до ОДМВР – Хасково за преназначаване, писмо за изпращане на лично кадрово дело, докладна записка от ОДМВР – Хасково до министъра на МВР, заповед за предназначаване, акт за сдаване на длъжност, акт за встъпване в длъжност.

         АДВ. М.: Поддържам изцяло исковата молба. Да се приемат писмените доказателства. В исковата молба съм направила доказателствено искане за допускане на съдебно-счетоводна експертиза, по която вещото лице да даде заключение за размера на трудовото възнаграждение на ищеца  за периода от 20.12.2017 г. до 06.03.2018 г.

         ПРОКУРОР БАРАКОВА: Считам така депозираната искова молба за частично основателна и то за периода, считано от 22.02.2018 г. до 06.03.2018 г. Ще ви моля да се приемат така представените писмени доказателства. Оставям на ваша преценка относно така направеното в днешно съдебно заседание, такова е направено и в исковата молба, искане за назначаване на експертиза, която да установи размера на трудовото възнаграждение, ако има разбира се данни.

         Съдът намира, че следва да приеме и вложи в делото писмените доказателства представени с исковата молба по опис, предвид което

                                      О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото представените с исковата молба писмени доказателства, а именно: заповед за задържане на лице, постановление за задържане на обвиняем, отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация, заповед за временно отстраняване от длъжност в ОДМВР – Плевен, заповед за допълване на заповед за временно отстраняване от длъжност, протокол за отмяна на мярка за неотклонение „Задържане под стража“, уведомление за отнемане на достъп до НКИ, постановление на Софийска градска прокуратура, заповед за временно отстраняване от длъжност в ОДМВР – Плевен, протокол за избор на длъжност, писмо до ОДМВР – Хасково за преназначаване, писмо за изпращане на лично кадрово дело, докладна записка от ОДМВР – Хасково до министъра на МВР, заповед за предназначаване, акт за сдаване на длъжност, акт за встъпване в длъжност.

 

         Съдът счита, че следва да уважи направеното доказателствено искане за назначаване на съдебно-икономическа експертиза, вещото лице, по която след запознаване с материалите по делото, респ. запознаване с необходимите счетоводни документи, намиращи се при работодателя ОДМВР - Хасково да даде заключение какъв е размерът на трудовите възнаграждения на ищеца за периода от 20.12.2017 г. до 06.03.2018 г.

         Експертизата следва да бъде възложена на вещото лице Б.Г.А., с адрес: гр. Плевен, ***.

Следва да бъде указано на процесуалния представител на ищеца внасяне на депозит за изготвяне на заключението в размер на 300.00 лева, вносими в 7-мо дневен срок от днес.

Водим от горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

НАЗНАЧАВА съдебно-икономическа експертиза, вещото лице, по която след запознаване с материалите по делото, респ. запознаване с необходимите счетоводни документи, намиращи се при работодателя ОДМВР - Хасково да даде заключение какъв е размерът на трудовите възнаграждения на ищеца за периода от 20.12.2017 г. до 06.03.2018 г.

ВЪЗЛАГА изготвянето на експертизата на вещото лице Б.Г.А., с адрес: гр. Плевен, ***.

УКАЗВА на процесуалния представител на ищеца внасяне на депозит за изготвяне на заключението в размер на 300.00 лева, вносими в 7-мо дневен срок от днес.

АДВ. М.: Нямам други доказателствени искания.

ПРОКУРОР БАРАКОВА: Нямам други доказателствени искания.

Съдът счита, че с оглед допуснатата съдебно-икономическа експертиза следва да отложи делото за нова дата, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 27 април 2021 г. от 11:00 часа, за която дата и час ищецът и контролиращата страна да се считат за уведомени от днес. Ответникът да се счита уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 11:12 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: