ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ТРЕТИ състав

На трети февруари две хиляди двадесет и първа година   

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Административно дело   991 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 11,30 часа се явиха:

ЗА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ ФИФО 2020 ЕООД – гр. ПЛЕВЕН, редовно призован, се явява адв. Н.Я. от Адвокатска колегия – гр. Плевен с пълномощно по делото.

ЗА ОТВЕТНИКА КМЕТА НА ОБЩИНА ПЛЕВЕН, редовно призован, се явява юрисконсулт М. с пълномощно по делото.

ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Д. ***, редовно призован, представител не се явява.

ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА ГЛАДНИКЪТ 88 ЕООД – гр. ПЛЕВЕН, редовно призован, представител не се явява.

ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА КАМУРА ЕООД – гр. ПЛЕВЕН, редовно призован, се явява управителя Б.В.М..

ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Д. 98 ЕООД – гр. ПЛЕВЕН, редовно призован, представител не се явява.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Я. – Не са налице процесуални пречки и моля да дадете ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ М. – Да се даде ход на делото.

Б.М. – Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че с оглед редовното призоваване на останалите страни, не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Административното дело е образувано по жалба на „Фифо 2020“ ЕООД – Плевен, представлявано от управителя Ф.П.Г., чрез адв. Я. *** срещу Заповед № РД-10-1409/30.10.2020г. на Кмета на Община – Плевен, с която на осн. чл. 104 ал.6 от Наредба № 7 на Общински съвет Плевен са определени класираните участници в публично оповестен конкурс за отдаване под наем за срок от 5 години на част от имот – публична общинска собственост, представляващ терен с площ 29,02 кв.м. в УПИ II , кв. 11 по плана на гр. Плевен, до спирка на МГТ, жк „Дружба“ до бл.111, за разполагане на преместваемо съоръжение – павилион за хранене.

Срещу същата заповед е постъпила и жалба от „Гладникът 88“ ЕООД – Плевен, представлявано от управителя И.Р.И., чрез адв. Д. от АК – Враца.

Жалбоподателите оспорват заповедта като незаконосъобразна, поради противоречие с материалния закон и целта му, съществено нарушение на административно-производствените правила и искат отмяната й. Внесена е дължимата д.т. от двамата жалбоподатели.

Ответникът – Кмета на Община Плевен, чрез юрк. М. е приложил административната преписка. Изразява становище за неоснователност на жалбата на „Фифо 2020“ ЕООД.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 94 ал.3 вр. чл. 105 от Наредба № 7 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на ОбС - Плевен.

Заповедта е обявена публично на 30.10.2020г. на таблото за обявления в Център за административно обслужване на граждани при Община Плевен както предвижда чл. 94 ал.2 от Наредба № 7, за което е съставен протокол /л.30/. 14-дневният срок за обжалване съгл. 149 ал.1 АПК започва да тече от датата на обявлението – 30.10.2020г. и изтича на 13.11.2020г. /петък – присъствен ден/.

Жалбата на „Фифо 2020“ ЕООД – Плевен, който е участвал в конкурсната процедура, е подадена на 12.11.2020г. в съда в законния 14-дневен срок, от надлежна страна и срещу подлежащ на съдебно оспорване индивидуален административен акт, поради което е процесуално допустима.

Жалбата на „Гладникът 88“ ЕООД – Плевен, който също е участник в процедурата, е изготвена и подадена по пощата на 16.11.2020г., видно от пощенското клеймо, т.е. след изтичане на преклузивния срок за съдебно обжалване. Затова е недопустима и е оставена без разглеждане като просрочена на осн. чл. 159 т.5 АПК и производството по делото в тази част е прекратено, а дружеството е конституирано като заинтересована страна.

Жалбата на „Фифо 2020“ - Плевен е редовна, допустима и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните. Останалите участници в конкурсната процедура, в т.ч. и „Гладникът 88“ ЕООД – Плевен,  са конституирани като заинтересовани страни.

С определението за насрочване на делото е указана доказателствената тежест на ответника.

АДВ. Я. –  Запознах се с административната преписка. Поддържам жалбата. Искането е да бъде отменена атакуваната заповед. Няма да сочим нови доказателства. Да се приемат представените, считам че същите са относими.

ЮРИСКОНСУЛТ М. – Уважаема госпожо съдия, поддържам изложеното в становището по делото. Считам, че жалбата е неоснователна. Заповедта на кмета на общината, с която е обявено класираното и спечелилия участник е законосъобразна. Нямам доказателствени искания. Считам, че сме представили всичко относимо по делото.

Б.М. –  Считам, че заповедта е правилна. Нямаме искания и няма да представяме доказателства. Да се приемат представените по делото доказателства.

Съдът счита, че следва да бъдат  приети приложените с административната преписка писмени доказателства и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА писмените доказателства по опис, съгласно придружително писмо изх. № К-2544-2/19.11.2020  г., както следва: писма до директора на дирекция „ФСД“ на община Плевен, за връщане на депозити; Заявление, вх.№К-2464/05.11.2020 г. от управителя на „Гладникът-88“ЕООД; Заповед №РД-10 1409/30.10.2020 г. на Кмета на община Плевен и протокол за поставяне; Протокол за провеждане на публично оповестен конкурс с приложения №1 и №2; Документи за участие в конкурса на „ФИФО 2020“ЕООД и плик; Документи за участие в конкурса на „Д. Ю“ЕООД“ ООД и плик; Документи за участие в конкурса на „Камура“ ЕООД и плик; Документи за участие в конкурса на „Гладникът-88“ ЕООД и плик; Документи за участие в конкурса на „Д. 98“ЕООД и плик; Извадки - актуални състояния от ТР на участниците в конкурса; Протокол за приети оферти и закупени конкурсни книжа с фактури; Конкурсна документация и протокол за обявяване на конкурса; Документи по обявяване на конкурса; Заповед №РД-10-1318/15.10.2020 г. на Кмета на община Плевен; Решение №241/25.06.2020, изменено с Решение №254/30.07.2020 г. на Общински съвет - Плевен;

С оглед изчерпване на доказателствените искания на страните, съдът намира, че делото е изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. Я. – Уважаема госпожо председател, от името на доверителя ми „Фифо 2020“ ЕООД, Ви моля да отмените атакуваната заповед и уважите жалбата като основателна и доказана. Подробни съображения сме изложили в жалбата, по която е започнато самото производство, като в допълнение следва да се отбележи, че от представените по делото доказателства не се доказа да не са извършени посочените нарушения и това прави заповедта незаконосъобразна, поради което следва да бъде отменена. Моля, да ни присъдите разноски.

ЮРИСКОНСУЛТ М. – Уважаема госпожо председател, считам че жалбата е неоснователна. Процедурата по обявяване на процесната заповед е проведена в съответствие с всички нормативни изисквания на Наредба № 7 на Общински съвет – Плевен, която е нормативния акт, който урежда отношенията по отдаване под наем на обекти, които са общинска собственост. Считам, че изложеното в жалбата не съответства на действително създалата се фактическа обстановка по случая. Моля, да ми дадете възможност да представя писмена защита и също така да ми присъдите юрисконсултско възнаграждение в размер на 300 лева.

Б.М. –  Уважаема госпожо съдия, считам че заповедта е правилна и моля да отхвърлите жалбата.

РЕПЛИКА на АДВ. Я. –  Уважаема госпожо председател, правя възражение за прекомерност на претендираното юрисконсултско възнаграждение, предвид липсата на правна и юридическа сложност  на делото.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ДАВА  ВЪЗМОЖНОСТ на юрисконсулт М. да представи допълнителни писмени бележки в 7-дневен срок от днес.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,50 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: