П Р О Т О К О Л

 

година 2021                                                                         град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                          ВТОРИ състав

 

На ДЕВЕТИ ФЕВРУАРИ                                                 2021 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело 981 по описа за 2020 г.

На именното повикване в 11:00 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.В.Т. – редовно призован, се явява лично и с адв. М.с пълномощно от днес.

         ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР НА ОД НА ДФ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ – ПЛЕВЕН – редовно призован, се представлява от ст. юрк. Л.Х.– с пълномощно по делото.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВ. М.: Да се даде ход на делото.

         ЮРК. Х.: Няма пречки, моля да се даде ход на делото.

         Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

 

                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

         Производството по делото е образувано по жалба от С.В.Т. ***, против Акт за установяване на публично държавно вземане № 15/06/1/0/0195/3/01/04/01 от 21.10.2020 г., издаден от директор на ОД на ДФ „Земеделие“ гр. Плевен.

ДОКЛАДВА постъпилата жалба с приложените към нея писмени доказателства.

ДОКЛАДВА направените доказателствени искания с жалбата.

ДОКЛАДВА писмено становище на ответника, постъпило с писмо вх. рег. № 6819/31.12.2020 г.

ДОКЛАДВА административната преписка по издаване на оспорения административен акт, представена от ответника с писмо вх. рег. № 5927/11.11.2020 г. с представените към придружителното писмо, писмени доказателства – по опис.

АДВ.М.: Поддържам жалбата, но не поддържам направените доказателствени искания. Тъй като аз не съм писал тази жалба, тя е малко как да кажа – изобретение на представлявания от мен, но искам да уточня, че жалбата не е срещу директора, а срещу Акта за установяване на публично вземане, така, както е посочено в жалбата. Отказвам се от доказателствените искания направени в нея. Моля да се приемат писмените доказателства приложени към нея. Да се приеме и административната преписка.

         ЮРК. Х.: Считам за жалбата за неоснователна и недоказана. Да се приеме административната преписка, както и становището постъпило на 31.12.2020 г.  Да се приемат представените писмени доказателства с жалбата.

         Съдът намира, че с оглед становищата на страните следва да приеме и вложи в делото писмените доказателства представени от жалбоподателя с подадената жалба, а именно: справка за наличните 19 бр. живи пчелни семейства към 09.06.2020 г. във Вет Ис на БАБХ, уведомление от С. В. Т. до РВЛ д-р М. К., протокол за извършен профилактичен преглед на пчелина от 08.08.2020 г., протокол за същия преглед от 08.06.2020 г. заверен от кмета на с. Рибен, общ. Долна Митрополия, на която територия се намира пчелина, декларация от Д.Н.П./пълномощник на С. В. Т./ от 08.06.2020 г. за установените в пчелина общо 271 бр. кошера от тях с живи пчелни семейства 19 броя и с умрели пчелни семейства 252 бр., писма № 1, № 2, № 3 от 08.06.2020 г. за изпращане проби от пчелина, протокол от 08.06.2020 г. за изгаряне и загробване на пчелни рамки и умрели пчели от пчелина, уведомление от Д.Н.П.до кмета на с. Рибен за подбора на пчелните семейства в пчелина, заведено с вх. № 108/10.06.2020 г. на кметство с. Рибен, обл. Плевен, както и административната преписка, представена от ответника с приложените към нея писмени доказателства – по опис.

Предвид горното, съдът

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото писмените доказателства представени от жалбоподателя с подадената жалба, а именно: справка за наличните 19 бр. живи пчелни семейства към 09.06.2020 г. във Вет Ис на БАБХ, уведомление от С. В. Т. до РВЛ д-р М. К., протокол за извършен профилактичен преглед на пчелина от 08.08.2020 г., протокол за същия преглед от 08.06.2020 г. заверен от кмета на с. Рибен, общ. Долна Митрополия, на която територия се намира пчелина, декларация от Д.Н.П./пълномощник на С. В. Т./ от 08.06.2020 г. за установените в пчелина общо 271 бр. кошера от тях с живи пчелни семейства 19 броя и с умрели пчелни семейства 252 бр., писма № 1, № 2, № 3 от 08.06.2020 г. за изпращане проби от пчелина, протокол от 08.06.2020 г. за изгаряне и загробване на пчелни рамки и умрели пчели от пчелина, уведомление от Д.Н.П.до кмета на с. Рибен за подбора на пчелните семейства в пчелина, заведено с вх. № 108/10.06.2020 г. на кметство с. Рибен, обл. Плевен, както и административната преписка, представена от ответника с приложените към нея писмени доказателства – по опис.  

АДВ М.: Аз ще представя писмени доказателства, но тъй като те са доста, аз ви моля да ги изброя след като направя другото си доказателствено искане, а именно – да бъдат разпитани двама свидетели при довеждане. Това са работникът на пчелина, който го обслужва постоянно и е там - Д.Н.П., който е запознат изцяло бих казал по-подробно от самия собственик на пчелина с цялата ситуация – при довеждане. Също така  при довеждане д-р М.К., който е ветеринарния лекар, обслужващ конкретния пчелин и съответно също е запознат в подробности с целия случай. Представям писмени доказателства, с копие за другата страна – доклад за инспекция и оценка Пчеларство от 25.06.2019 г., сертификационно писмо от 28.06.2019 г., анкетна карта на Министерство на земеделието, храните и горите от 29.04. 2020 г., протокол за извършено масово профилактично мероприятие от 15.05.2020 г.

ЮРК. Х.: Има ги към преписката.

АДВ. М.: Господин председател, може би ще се повторят някои от документите, които представям, но аз не знам кое наистина е приложено към преписката и съм длъжен да се подсигуря. Това, което е новото – помолих моя доверител да напише писмо до лаборатория Primoris за едно уточняващо писмо, защото това, което е представено от тази лаборатория, аз, както и всички нямаме специални знания в тази област – да уточнят  в крайна сметка има ли наличие на пестициди в пробите, които са изпратени или не. Писмото е към сертификата от 28.06.2019 г.

         ЮРК. Х.: Моля да не се приемат. Протоколите, които се изброиха ги има в преписката. Сертификатите са от 25.06.2019 г., както и анкетната карта е от 29.04.2020 г., а самата проверка от ОДБХ – Враца е  към 09.06.2020 г. Т.е. преди това никой не оспорва, че той е имал пчели или ги е гледал. Нас ни интересува към момента на проверката на място. По отношение на придружителното писмо на Primoris, тъй като не съм запозната и аз с различните видове препарати и пестициди, тъй като пробата реално не е взета по нормативно определения начин, няма как да се знае дали пробата е взета от нива в близост на животновъдния обект. Относно искането за допускане до разпит на свидетели, считам, че не следва  да бъдат разпитвани свидетели, тъй като има достатъчно документи, които да докажат дали е имало епизиотия по пчелите.

          АДВ. М.: Относно свидетелите - в крайна сметка ние сме тук да изследваме фактическата обстановка и съответно да установим дали тя е такава, каквато е посочена в акта. Бих казал, че това е задължение, както и вие сочите във вашето определение на административнонаказващия орган, но наистина смятам, че трябва да бъде изяснена изцяло фактическата обстановка, за да може съдът да направи един правилен извод. В този смисъл считам, че разпитът на тези свидетели би изяснил тази фактическа обстановка.

ЮРК. Х.: Епизиотията се доказва най-вече с документи и то нарочни документи, определени в различни нормативни актове.

Съдът намира, че следва приеме и вложи в делото представените от процесуалния представител на жалбоподателя писмени доказателства, а становище за тяхната относимост към правния спор ще се вземе със съдебния акт по делото.

Предвид горното, съдът

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото представените от процесуалния представител на жалбоподателя писмени доказателства, а именно: доклад за инспекция и оценка Пчеларство от 25.06.2019 г., сертификационно писмо от 28.06.2019 г., придружително писмо до директора на ОД на ДФЗ – Плевен от 29.10.2020 г., анкетна карта за регистрация на земеделски стопанин на Министерство на земеделието, храните и горите от 29.04. 2020 г., протокол за извършено масово профилактично мероприятие от 15.05.2020 г., справка за дейността на С.В.Т., придружително писмо към сертификат № 20/002739 от 29.06.2020 г.

Съдът намира, че следва допусне поисканите от адв. М.двама свидетели при довеждане, а становище за доказателствената стойност на тези свидетелски показания ще бъде изразено със съдебния акт по делото, като се съобразят и направените възражения от процесуалния представител на ответника.

Предвид горното, съдът

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

         ДОПУСКА до разпит при довеждане от страна на жалбоподателя свидетелите Д.Н.П.и д-р М.К..

         Съдът намира, че не са налице предпоставките за приключване на съдебното дирене, с оглед обстоятелството, че в днешното съдебно заседание по искане на процесуалния представител на жалбоподателя са допуснати до разпит двама свидетели при довеждане, което налага делото да бъде отложено за нова дата.

         Предвид горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

НЕ ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 13 април 2021 г. от 10:00 часа, за която дата и час страните да се считат за уведомени от днес.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 11:17 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: