ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ТРЕТИ състав

На двадесет и четвърти февруари две хиляди двадесет и първа година        

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Административно дело   933 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 10,40 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА В.А.И., редовно уведомена от предходно съдебно заседание, не се явява. Вместо нея адв. Д. Д. от Адвокатска колегия – гр. Плевен с пълномощно от днес, преупълномощен от адв. И.А..

ЗА ОТВЕТНИКА ДИРЕКТОРЪТ НА ТЕРИТОРИАЛНА ДИРЕКЦИЯ НА НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ – гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се явява юрисконсулт А.И. с пълномощно от преди.

 ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Д. – Моля, да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ И. – Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Приложено е изисканото АД № 401/2020 г. по описа на Административен съд - Плевен. Съдът е изискал и служебна справка от НБД „Население“, пълни данни, включително за родствени връзки,  настоящ и постоянен адрес на А. Н. В..

АДВ. Д. – Не възразявам да бъдат приложени АД № 401/2020 г. и съответно справката от НБД „Население“. Други искания няма да правим.

ЮРИСКОНСУЛТ И. – Да се приобщи докладваното дело и не възразявам да бъде приета справката. Представям и моля да приемете писмо, изходящо от НАП до жалбоподателката, което е издадено вследствие на нейното заявление да изкупи дела на държавата. С настоящото писмо, което представям, се указва сметката, по която следва да се плати дела на държавата и съответно срока, в който това следва да се направи. Представям и вътрешна служебна бележка, която уведомява, че плащане в указания срок не е постъпило от жалбоподателката. Тези действия са извършвани по една от многото предхождащи процедури по чл. 258 ДОПК за изкупуване на дела на държавата.

АДВ. Д. – Относно тези доказателства, ще предоставя на съда.

Съдът счита че следва да бъде приложено като доказателство по делото административно дело № 401/2020 г.,  служебната справка от НБД „Население“ и днес представените от ответната страна писмени доказателства и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЛАГА АД № 401/2020 г. по описа на Административен съд - Плевен като доказателство по настоящото дело.

ПРИЕМА служебна справка от НБД „Население“ - пълни данни, включително относно родствени връзки, постоянен и настоящ адрес на А. Н. В..

ПРИЕМА писмо изх. № 16272#102/22.03.2018 г. от зам. Директора на ТД на НАП Велико Търново до В.А.И. с приложена обратна разписка за връчването и служебна бележка рег. № 4896/15.05.2018 г. от гл. счетоводител при ТД на НАП Велико Търново, офис Видин относно липсата на постъпило плащане от В.А.И..

С оглед изчерпване на доказателствените искания на страните, съдът счита, че делото е изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. Д. – Уважаема госпожо съдия, моля с оглед събраните по делото доказателства да отмените решението на директора на ТД на НАП Велико Търново като неправилно и незаконосъобразно. Моля, да уважите жалбата, поради съображения, изложени в същата. Моля, да ни присъдите направените по делото разноски, за което представям списък.

ЮРИСКОНСУЛТ И. – Уважаема госпожо съдия, оспорвам че публичната продажба е извършена в производство, което не е принудително и по което няма задължено лице. В него е осъществено изпълнение на съдебно решение, като е отнет в полза на държавата дял. Жалбоподателката не е била страна или субект в него, тъй като не е лице, от чието име или срещу което се води производството. Тя не е имала качеството на задължено трето лице и правилно директора на ТД на НАП Велико Търново е оставил без разглеждане жалбата, поради липса на процесуална легитимация. Жалбоподателката обаче е била участник в производството, като съсобственик на Държавата по отношение на отнетия имот и поради това е уведомявана за извършените действия, като се започне от първото такова, а именно протокола, с който имота й е оставен на отговорно пазене. Уведомявана е за извършените оценки на имота, като дела на държавата й е предлаган за изкупуване. Уведомявана е  със самите писма, с които дела на държавата й е предлаган за изкупуване. Писмата са стигали до нея, видно от отговорите - нейните заявления, подписани от нея и приложени по делото. В качеството й на отговорен пазач са изпращани до нея писма за насрочените търгове. Знаейки за тях, тя е имала възможност да участва и в тях, поради което считам, че процедурата по чл. 258 ДОПК не е опорочена, както твърди жалбоподателката. Освен това     г-жа И., като участник в административното  производство, пребиваващ повече от 30 дни в чужбина, на основание чл. 28, ал. 5 от ДОПК е трябвало да уведоми органите на НАП за отсъствието си, като посочени лице, което да получава съобщенията на приходната администрация. Тъй като тя не е извършила подобно уведомление, съответно не е посочвала лице, което да я представлява, поканата по реда на чл. 208, ал. 1 ДОПК е изпратена първо на постоянния адрес, като се е върнала непотърсена и след това е изпратена на настоящия и е връчена на г-жа А. В. на основание чл. 29, ал. 7 ДОПК, а именно на пълнолетно лице, което е на същия адрес. Предвид изложеното считам жалбата за неоснователна, моля същата да бъде отхвърлена, а решението на  директора на ТД на НАП – Велико Търново да бъде потвърдено като законосъобразно. Моля, на основание чл. 8, ал. 3 от Наредба № 1 от 2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения да присъдите юрисконсултско възнаграждение в размер на 500 лева.

РЕПЛИКА на АДВ. Д. – Във връзка с заявеното възнаграждение, правя възражение за прекомерност на поисканото юрисконсултско възнаграждение.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,52 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: