П Р О Т О К О Л

 

година 2021                                                                         град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                           ВТОРИ състав

 

На ДВАДЕСЕТ И ТРЕТИ ФЕВРУАРИ                                    2021 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Н. ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Прокурор: ИВАН ШАРКОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело 901 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 11:30 часа се явиха:

         ИЩЕЦЪТ З.И.П. – редовно призован, доведен от Затвора – Белене, се явява лично

         ОТВЕТНИКЪТ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА – СОФИЯ – уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от юрк. У. – с пълномощно по делото

         ЗА КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се явява прокурор ИВАН ШАРКОВ

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         ИЩЕЦЪТ П.: Да се даде ход на делото. Моля да приемете молба за правна помощ. Представям пояснение и допълнение към исковата си молба, в която съм направил допълнителни уточнения и доказателствени искания.

ЮРК. У.: Моля да ми бъде предоставена възможност да се запозная с представените в днешното съдебно заседание документи. Относно молбата за правна помощ – не възразявам.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Да се даде ход на делото. Не възразявам във връзка с молбата за правна помощ.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

 

                   О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ИЩЕЦЪТ П.: Господин съдия посочил съм процесуалния представител на ответника като свидетел. Това е едно от направените от мен доказателствени искания и моля да се произнесете за това дали е допустимо г-н У. да бъде процесуален представител на ответника при условие, че искам той да бъде свидетел по делото.

         Съдът намира, че с оглед постъпилата молба за правна помощ и предвид обстоятелството, че по обстоятелствата, касаещи предоставянето на такава, вече е налице произнасяне при преценката за освобождаване на ищеца от държавна такса, доколкото същият е представил декларация  за своето имотно състояние. Съдът е  изискал от ответника доказателства за получаваните от ищеца доходи, с оглед на което е установено, че същият не разполага с необходимите средства за заплащане на държавна такса, респ. същият не разполага и с необходимите средства за упълномощаване на адвокат. Ето защо и на основание чл. 95, ал. 1 и сл. от ГПК, във вр. със Закона за правната помощ, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕДОСТАВЯ правна помощ на ищеца З.И.П. – лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си в Затвора – Белене по АД № 901/2020 г. по описа на Административен съд – Плевен.

ИЗИСКВА от Адвокатски съвет на Плевенска адвокатска колегия определяне на адвокат, който да осъществи допуснатата правна помощ.

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото представените от ищеца пояснения и допълнения към исковата молба, препис от които да се изпратят на процесуалния представител на ответника.

ПРЕДОСТАВЯ възможност на процесуалния представител на ответника и контролиращата страна да изложат писмени становища във връзка с допълненията към исковата молба в 14-дневен срок от днес.

Във връзка с искането на лишения от свобода З.И.П., на същия да бъдат изпратени преписи от решението по АД 56/2015, препис от писменото становище на ответника по горното дело, препис от административния акт, който е бил предмет на разглеждане и е оспорен по АД 56/2015 г. на Административен съд – Плевен.

         С оглед допускането на правна помощ и с оглед направените допълнения към исковата молба на ищеца и дадената възможност на страните да изразят писмени становища по същите, съдът намира, че следва да отложи делото за нова дата, като в съдебното заседание с участие на служебно назначения адвокат на ищеца и процесуалните представители на страните ще се реши въпроса свързан с направеното изменение и допълнение на исковата молба, както и ще се реши въпроса за приемане на представените до момента писмени доказателства.

         Предвид горното, съдът

 

                                      О П Р Е Д Е Л И:

         ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 27 април 2021 г. от 11:30 часа, за която дата и час ответникът и контролиращата страна да се считат уведомени от днес. Ищецът да бъде редовно призован от Затвора - Белене, както да бъде редовно призован служебният защитник, който предстои да бъде назначен.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 11:44 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: