ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ШЕСТИ състав

 

На осемнадесети февруари две хиляди двадесет и първа година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 887  по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 11,00 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – „РЕТАРГЕТ“ ЕООД ГР. ПЛЕВЕН, чрез представляващ Ц.Б.А., редовно уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, не се явява, представлява се от адв. Г.Ж. с пълномощно  по делото.

ОТВЕТНИКЪТ – ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „ОДОП“ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, редовно уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, се представлява от юрк Р. с пълномощно по делото.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно уведомена от предходно съдебно заседание, се представлява от прокурор Иван Шарков.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ – Б.Г.А., редовно призована, явява се.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВ. Ж. – Моля да се даде ход на делото.

ЮРК Р. -  Няма пречки. Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ -  Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Постъпило е в срок заключението по допуснатата допълнителна експертиза от вещото лице Б.А., което е със снета самоличност

В.Л. А. – Уважаема г-жо Председател, поддържам писменото си заключение. След като се разглежда и счетоводната програма и складовата програма, може да се направи извод, че могат да се обвържат стоките по доставени фактури и по продажните процесни фактури. Могат да се проследят. Това нещо, това проследяване, това обвързване съм го посочила в Приложение № 3 в експертизата, подробно по стоки, по видове, по протоколи, номера, фактури.

АДВ. Ж. – Нямам въпроси. Моля да се приеме заключението.

ЮРК Р. -  Нямам въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

ПРОКУРОР ШАРКОВ -  Нямам въпроси. Да се приеме заключението.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА заключението по допуснатата  допълнителна експерта, приложена по делото. С оглед представената декларация за извършена работа, ДА СЕ ИЗПЛАТИ възнаграждение на вещото лице в размер на 600 лв. от внесения депозит

АДВ. Ж. – Уважаема г-жо Председател, представям документите, използвани от вещото лице за двете задачи, под опис. Представих ги на колегата още в предното заседание, за да може да се запознае с тях подробно и да вземе становище.

ЮРК Р. – Да се приемат.

ПРОКУРОР ШАРКОВ -  Да се приемат.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: представените в днешното съдебно заседание документи, по опис от оспорващия, които са взети предвид от вещото лице при изготвяне на заключенията по експертизата.

АДВ. Ж. – Нямаме други доказателствени искания.  

ЮРК Р. -  Няма да соча доказателства. Няма да правя доказателствени искания.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Няма да сочим нови доказателства. Да се приключи съдебното дирене.

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. Ж. – Уважаема г-жо Председател, моля да постановите решение, с което да отмените обжалвания ревизионен акт. Считам, че в хода на съдебното производството са събрани доказателства  и се установи, че без основание са определените в тежест на дружеството допълнителни данъчни задължения. Изслушаните експертизи установиха, че то правилно е отразило своето счетоводство, извършените от него продажби. Моля да ми дадете възможност подробно да разгърна аргументите си в писмени бележки, в подходящ срок, с оглед  на доста големият обем от доказателства при обстоятелствата, които следва да се разгледат. Моля да присъдите разноски съобразно представените пред Вас документи за платен адвокатски хонорар и платен депозит за вещо лице.

ЮРК Р. – Уважаема г-жо Съдия, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна и недоказана и да потвърдите процесния ревизионен акт. Считам същият за правилен, законосъобразен. Подробни мотиви са изложени в него от страна на ревизиращите органи, които да обосновават определените допълнителни задължения за дружеството жалбоподател. Доколкото в хода на съдебното дирене не бяха ангажирани доказателства, които да опровергаят установената фактическа обстановка от органите по приходите и направените изводи въз основа на тях, моля да вземете предвид мотивите, изложени в решението на директора на дирекция „ОДОП“, с което се потвърждава ревизионният акт, като допълнителни аргументи ще изложа в писмени бележки, за което моля да ми предоставите подходящ срок. Моля в полза на дирекцията да бъдат присъдени разноски в размер на 18 296.27 лв., изчислени съобразно материалния интерес по делото, за което представям списък по чл. 80 от ГПК.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Уважаема г-жо Председател, с оглед събраните по делото доказателства, предлагам да постановите решение на базата на назначените от Вас и изготвени икономическа експертиза и допълнителна такава, като с оглед всички писмени доказателства, събрани по делото, считам че жалбата е основателна и предлагам на съда да бъде уважена.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕДОСТАВЯ на страните 14 дневен срок от днес за писмени бележки.

АДВ. Ж. – Възразявам относно така предявените разноски за юрисконсултско възнаграждение. С цялото ми уважение към труда на колегата, адвокатският труд е свързан с разходи, включително за данъци и осигуровки, за ангажиране на кантора, офис, транспорт, сътрудници, които не са присъщи за дейността на юрисконсултите, поради което моля това да бъде съобразено  и претендираното възнаграждение, в случай че присъдите в полза на ответника, да бъде редуцирано до справедливи размери.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния 30 дневен срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11.06 часа.

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: