ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ТРЕТИ състав

На трети февруари две хиляди двадесет и първа година   

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Административно дело   748 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 14,05 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ Е.С.Я., редовно призован, се явява лично и със служебен защитник адв. П.А. от Адвокатска колегия – гр. Плевен с пълномощно по делото.

ЗА ОТВЕТНИКА ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА – гр. СОФИЯ, редовно призован, се явява юрисконсулт Н.У. с пълномощно по делото.

ЗА КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – гр. ПЛЕВЕН, редовно призована, се явява прокурор ИВАН ШАРКОВ.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. А. – Да се даде ход на делото.

ИЩЕЦЪТ Я. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се даде ход на делото.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Административното дело е образувано  по искова молба на л.св. Е.С.Я.,***  срещу ГДИН - София с правно основание чл.284 от ЗИНЗС за присъждане на обезщетение в размер на 50 000 лв. за претърпени неимуществени вреди за периода от 28.10.2016г. до 25.08.2020г., вследствие бездействие и/или неадекватни действия на затворническата администрация във връзка с поставянето на ищеца в неблагоприятни условия за изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“ в Затвора Белене, изразяващи се в липса на достатъчно жилищна площ, проветряване на килията, храна и лоша вода, лоши битови и хигиенни условия, както и недостатъчно медицинско обслужване на ищеца във връзка със заболяването му от туберкулоза и бронхиална астма, ведно със законната лихва върху главницата от датата на предявяване на иска до окончателното плащане на сумата.

Производството е по чл. 203 и следващите от АПК вр. чл. 284 ал.1  от ЗИНЗС.

Чрез назначения служебен защитник – адв. А. ищецът е формулирал петитума на исковата молба. Твърди, че вредите произтичат от белодробни заболявания на ищеца – туберкулоза и бронхиална астма, като обострянето на първата, съответно появата на втората са пряко обусловени от лошите битови и хигиенни условия в Затвора – Белене и са в резултат на нарушение на чл. 3 ал.2 ЗИНЗС. Направил е доказателствени искания за разпит на двама свидетели, посочени от ищеца за доказване на лошите битови и хигиенни условия в Затвора – Белене – за липса на достатъчно жилищна площ, проветряване на килията, храна и лоша вода и недостатъчно медицинско обслужване на ищеца във връзка със заболяването му от туберкулоза и бронхиална астма. Поискал е прилагането на заверени копия от медицинската документация на ищеца, свързана със заболяванията му, както и назначаването на съдебно-медицинска експертиза.

Ищецът в писмена молба от 02.11.2020г. е посочил свидетелите С.С.Ш., С.К.К.и И. Й., които са били разпитвани по другото дело – АД № 629/2018г. по описа на АдмС - Плевен.

Ответникът – ГДИН – София, чрез юрисконсулт У. изразява становище за неоснователност на исковата молба. Прави възражение за изтекла погасителна давност по отношение на исковата претенция като посочва, че ищецът е осъждан многократно, като е търпял наложените му наказания в Затворите Плевен, Враца, Ловеч, а четири от присъдите са търпяни в Затвора Белене. На 28.10.2016г. е постъпил за пети път в Затвора Белене. Ищецът се е разболял от туберкулоза през 1996г., като твърди че заболяването бронхиална астма е пряко следствие от заболяването туберкулоза и досега изпитва последиците от него, за което претендира обезщетение. На 06.03.1996г. ищецът е постъпил в затвора Плевен и е освободен на 29.05.2001г. като в този период се е разболял от туберкулоза и бронхиална астма, както твърди. Петгодишният давностен срок се счита изтекъл на 29.05.2006г. Моли ищецът да уточни периода, за който ще бъдат разпитвани свидетелите. Иска прилагане на материалите по АД № 629/2018г. по описа на АС – Плевен, в което са налични медицинска документация, справка за настаняването на ищеца в различните периоди в местата за лишаване от свобода и е приета съдебно-медицинска експертиза. Възразява срещу назначаването на съдебно-медицинска експертиза. Иска да се задължи ищеца да представи медицинска документация за проведени прегледи и лечение в периодите, в които е бил на свобода, за да се установи хода на развитие на заболяванията му.

Исковата молба е редовна, допустима и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

С определението за насрочване на делото са дадени указания на страните относно доказателствата и доказателствената тежест.

Приложено е АД № 628/2018г. по описа на Административен съд – Плевен.

В изпълнение на дадените указания от ответника са постъпили писмени доказателства.

АДВ. А. – Запознах се с постъпилите писмени доказателства. Поддържам иска, така както е предявен от ищеца, заедно с направеното уточнение със заявление, входирано в Административен съд – Плевен  на 03.11.2020 г. с уточненията, които съм направил по предявения иск. Държим на доказателствените искания, направени със заявлението. Дали сте възможност да сочим двама свидетели поименно, след представяне на писмени доказателства от ответника за процесния период, с кои лица е бил заедно ищеца през исковия период. Такива са представени. Моля, да дадете възможност на ищеца да погледне тези справки и да посочи кои две лица да бъдат допуснати като свидетели, тъй като различни лица са пребивавали с него, за обстоятелствата, за които са поискани - липса на достатъчна жилищна площ, проветряване на килията, храна и лоша вода и недостатъчно медицинско обслужване на ищеца във връзка със заболяването му.

ИЩЕЦЪТ Я. –  Заради лошите условия в затворите на Република България 2008 г. се разболях от туберкулоза. 2017 г. също се разболях от астма и до ден днешен използвам инхалатор.  Представям съобщение за явяване на ТЕЛК, в което пише от коя година използвам инхалатор. Към момента все още нямам ЕР на ТЕЛК, тъй като се явих на 29.01.2021г.

Съдът дава възможност на ищеца да се запознае с представените списъци, относно обстоятелството в коя килия е настаняван и с кои лица за периода м. март, м. април, м. май и м. юни 2018 г. и да посочи лицата, които иска да бъдат разпитани за лошите битови и хигиенни условия в килиите за периода 28.10.2016г.- 25.08.2020 г. – липса на достатъчно жилищна площ, проветряване на килията, лоша храна и вода и недостатъчно медицинско обслужване във връзка със заболяването му от туберкулоза и бронхиална астма.

АДВ. А. – Във връзка с направеното от доверителя ми изказване, правя уточнение, че астмата се е появила 2017 г., вследствие на лошите условия в затвора Белене.

ИЩЕЦЪТ Я. –  В една килия съм бил със С.С.Ш.,***, през 2017г.  Със С.К.К.също бяхме в една килия, но той в момента е изместен в затвора Стара Загора.

АДВ. А. – Моля да допуснете до разпит С.С.Ш. ***, тъй като другият свидетел, посочен от ищеца е в много отдалечен затвор. Поддържам и направеното искане за допускане на съдебно-медицинска експертиза.

ИЩЕЦЪТ Я. – Моля да изискате справка от лекаря кога съм се разболял от астма.

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Уважаема госпожо съдия, считам че исковата молба е частично допустима, но неоснователна. Считам, че искът му за вреди за заболяване от туберкулоза е недопустим, тъй като за същия предмет  има влязло в сила съдебно решение и този въпрос не може да се решава отново. Изложил съм и подробни съображения за това, защо считам, че правото на ищеца да търси съдебна защита затова, че е заболял от туберкулоза вследствие на лошите битови условия в местата за лишаване от свобода е погасено по давност. Не се противопоставям на направеното доказателствено искане на ищеца. Да се приемат представените доказателства. Нови няма да сочим на този етап. Относно назначаването на съдебно-медицинска експертиза моля, да ми дадете възможност да формулирам допълнителни въпроси. 

АДВ. А. – Считам, че иска за вредите от туберкулозата е допустим, доколкото ищецът твърди влошаване на здравословното състояние вследствие на обостряне на това състояние за процесния период от време. Безспорно е, че ищеца е заболял в предходен период от време, но търсим вреди за ексцес.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се приемат всички представени по делото доказателства. Ние нови няма да сочим. С оглед доказване на исковата претенция на ищеца считам, че искането за разпит на свидетел е основателно както и искането за назначаване на експертиза.

След като изслуша становището на страните, съдът счита, че следва да бъдат приети представените към жалбата, към писмения отговор писмени доказателства, както и допълнително представените от ответника с писмо вх. № 372/22.01.2021 г. писмени доказателства и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА приложените писмени доказателства по опис, както следва: служебно изготвена справка от НБД „Население“ за Е.С.Я.; писмо рег. ЗД № 150/20 от 07.10.2020 г.; № вх-4982/07.10.2020 г.; справка рег. № вх-4921/05.10.2020 г.; справка за трансфери; докладна записка рег. № вх-4925/05.10.2020 г.; сл. писмо рег.№ 1577/15.11.2018 година по описа на ГД „ИН“ София, от която се установяват предишните престои на ищеца в местата за лишаване от свобода; Лабораторни изследвания от изпитване на водата в затвора за исковия период (12.05.2016 г.; 28.08.2017 г.; 29.08.0217 г.;29.08.2017 г.;16.03.2018 г.; 26.09.2018 г.;01.03.2019 г.; 08.10.2019 г,- 2 бр.; 04.11.2019- 2 бр.; 04.05.2020 г.; 26.08.2020 г.; 04.09.2020 г.; 08.09.2020 г., както и такива, извършени инцидентно (по оплакване от лишен от свобода), от 06.08.2018 г.; 12.06.2018 г., от които се установява, че в исковия период не са установени отклонения от стандартите на водата; докладна записка рег.№ ИЗ-8630/23.11.2020 година на ИСДВР А. Томов и рег.№ из.464/19.01.2021 на ИСДВР А. Демиркова, ведно със заверени копия от списъци по килии, от която се установяват условията, в които е настаняван ищеца в исковия период, както и броя и имената на лицата, настанявани с него; становище 8577/20.11.2020 година на гл. инспектор М. Събинова, от която се установяват условията за настаняване на лишените от свобода и извършените ремонтни дейности; епикриза от 15.01.1999 г.; мед. направление (ТБС през 1998 г.); епикриза от 13.05.2011 г. (пневмофиброза); АЛ от 21.09.2017 г. (АСТМА- отказва диспансеризация); АЛ от 10.11.2017 г.; АЛ от 11.01.2018 г. (АСТМА- отказва диспансеризация); АЛ от 08.02.2018 г.(астма- проведено лечение); АЛ от 08.02.2018 г. (от проведено лечение); Мед. справка от 03.09.2020 (Клинично здрав); Декларация от 01.10.2020 (отказва лечение);Справка за актуално състояние от 26.10.2020 (плексит); Рецепта; АЛ от 02.11.2020 г. (без остро възпаление); АЛ от 02.11.2020 г.( увреждане на междупрешленни дискове); мед. становище от 20.11.2020 (Клинично здрав); здравен картон на ищеца.

Следва да бъде прието и днес представеното от ищеца писмо за явяване на ТЕЛК и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА съобщение за явяване на ТЕЛК на ищеца на 29.01.2021 г.

ПРИЛАГА ИАД № 629/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен като доказателство по настоящото дело.

Счита, че следва да бъде уважено направеното доказателствено искане за разпит на свидетел, с оглед изясняване на твърденията на ищеца относно лошите битови и хигиенни условия в затвора Белене за исковия период и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА до разпит свидетеля С.С.Ш., който да се призове за следващо съдебно заседание от затвора Белене.

По отношение на направеното искане за допускане на съдебно-медицинска експертиза, съдът ще се произнесе след изслушване на свидетелските показания.

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 17.03.2021г. от 10,30 часа, за когато страните се считат уведомени.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14,22 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: