ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На десети февруари две хиляди двадесет и първа година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело №  1390 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 13.30 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ Е.М.С. – редовно призован, се явява лично.

ОТВЕТНИКЪТ ПО ИСКА ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА“ – СОФИЯ – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от юрисконсулт Н.У. с пълномощно по делото.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно уведомена от предходно съдебно заседание, се представлява от прокурор Иван Шарков.

Съдът разпореди да се свалят белезниците от ръцете на ищеца Е.М.С..

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ИЩЕЦЪТ С. – Да се гледа делото днес. Говорих снощи с адвоката ми и заявявам, че желая делото да се гледа без адвоката ми.

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се даде ход на делото.

С оглед редовното призоваване на страните и изрично заявеното в днешното съдебно заседание от ищеца, че желае делото да се гледа без адвокат, съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и докладва

В предходно съдебно заседание е дадена възможност на ищеца и на неговия пълномощник с допълнителна молба да посочат по делото дали оттегля исковата си молба или прави отказ от предявения иск и желае ли производството по настоящото дело да бъде прекратено. Дадена е възможност на ищеца в срок до днешното съдебно заседание да представи по делото и други доказателства в подкрепа на своите твърдения.  

На 05.02.2021 г. по делото е депозирана молба вх. № 663 от адвокат П.И., в която се сочи, че ищецът се е отказал от неговите  услуги и е изявил желание да си наеме друг адвокат. Прави искане да му бъде назначен служебен защитник от Адвокатска колегия – Плевен. В тази връзка съдът изрично е изпратил молбата на ищеца за сведение и да посочи дали желае делото да се гледа без адвокатска защита. Същият изрично в призовката си е заявил, че желае да се яви сам на делото, което желание потвърди и в днешното съдебно заседание.  

ИЩЕЦЪТ С. – Моля да приключите делото без адвокат. Нямам какво друго да соча. Влязох здрав в затвора Белене, излязох болен. Друго нямам какво да представям.

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Уважаема госпожо Председател, моля да бъдат приети представените по делото доказателства. Няма да сочим нови такива. Да се приключи съдебното дирене и да се даде ход по същество.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се приемат представените доказателства. Нови няма да сочим. Да се приключи съдебното дирене.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА молба вх. № 663/05.02.2021 г. от адвокат П.И..

С оглед становището на страните, че няма да представят други доказателства и нямат доказателствени искания, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ИЩЕЦЪТ С. *** и бях здрав, нямаше ми нищо. Настаниха ме в такова общежитие, което беше в лошо, критично състояние и там се разболях. Молих ги да бъда изведен на лекар защото не се чувствах добре, но никой не ми обърна внимание. В последствие вече, след като ми се влоши състоянието и ме изпратиха за лечение в болница. Моля исковата ми молба да бъде уважена.

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Уважаема госпожо Председател, считам исковата претенция на ищеца за изцяло недоказана. Действително той е постъпил в затвора с едно заболяване – *******. Допусната по делото експертиза е установила, че по време на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода ищецът е заболял от заболяването „*******“, което е кожен ********. Заболял е също така от заболяването „****“ и „*****“, но тези заболявания, както е установила експертизата, не са в следствие от това, че той е бил поставен в неблагоприятни условия за изтърпяване на наказанието си. В проведените съдебни заседания по делото ищецът не е доказал своите твърдения, поради което считам, че искът е недоказан и моля да отхвърлите исковата молба като неоснователна. Ще помоли да ми предоставите 5-дневен срок за представяне на писмена защита по делото.  

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Уважаема госпожо съдия, с оглед събраните по делото доказателства считам, че за да възникне законовата отговорност в настоящия казус, следва безспорно да бъде установена, както незаконосъобразността на действията или бездействията произтичащи от осъществяване на административна дейност, така и наличието на реално причинена вреда в следствие от тях в пряка причинна връзка. От събраните по делото доказателства е видно, че липсва пряка причинна връзка между незаконната дейност на държавния орган, в случая ГДИН или длъжностното лице и вредите. Ето защо считам, че предявения иск не беше доказан по основание и размер в проведеното пред Вас административно производство и моля да го отхвърлите.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на ответника в 5-дневен срок от днес да представи по делото писмени бележки.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 13.38 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: