ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ОСМИ състав

На осми февруари две хиляди двадесет и първа година    

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РАЛИЦА МАРИНСКА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия МАРИНСКА

Административно дело   1134 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 10,30 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н.В.Т., редовно призован, се явява лично и с адв. Т.Д. от Адвокатска колегия – гр. Плевен с пълномощно към жалбата.

ОТВЕТНИКЪТ МЛАДШИ АВТОКОНТРОЛЬОР В СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ ПРИ ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР Г. Н. Р., редовно призован, не се явява, не се представлява.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Д. – Да се даде ход на делото.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Докладва постъпила жалба от Н.В.Т. против Заповед за налагане на принудителна административна мярка № 20-0938-001697/13.12.2020г. на мл. автоконтрольор- сектор Пътна полиция ОД на МВР – Плевен Г. Н. Р.. Със същата заповед, на жалбоподателя, по реда на чл. 171, т.2а, б. “б“ от ЗДвП, е наложена ПАМ „прекратяване на регистрацията на ППС – л.а. Шкода Октавия рег. № ***** за срок от 6 месеца до 1 година“.

С определение № 83/13.01.2021 г., съдът е конституирал страните в настоящото производство, разпределил е доказателствената тежест. Произнесъл се е по направените доказателствени искания. Допуснал е до разпит при условията на призоваване двама свидетели при депозит. Депозит не е внесен от страна на жалбоподателя, поради което свидетелите не са призовани.

Съдът докладва постъпило писмо вх. рег. № 640/04.02.2021 г. от страна на ответника, с което се представят заповед № 316з-27/03.01.2018 г. за оправомощаване на дл. лица от ОД на МВР – Плевен за прилагане на ПАМ по реда на чл. 171 от ЗДвП, заповед № 8121з-515/14.05.2018 г., ежедневна ведомост за разстановка на силите и средствата за 12.12.2020 г., утвърдена от началник сектор „Пътна полиция“ - 2 листа, справка за собственост на процесния лек автомобил Шкода Октавия. Писмените доказателства са представени с опис.

АДВ. Д. – Поддържам депозираната жалба. Не поддържаме искането за свидетели. Моля да бъдат заличени. Други доказателства няма да сочим. Да се приемат представените от ответника доказателства. Запозната съм с тях.

Съдът счита, че следва да бъдат  приети представените от  страна на ответника, докладвани по-горе, писмени доказателства.

С оглед изявлението на жалбоподателя, следва да бъдат заличени допуснатите от съда двама свидетели.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените от ответника с писмо вх. Рег. № 640/04.02.2021 г. писмени доказателства, както следва: заповед № 316з-27/03.01.2018 г. за оправомощаване на дл. лица от ОД на МВР – Плевен за прилагане на ПАМ по реда на чл. 171 от ЗДвП, заповед № 8121з-515/14.05.2018 г., ежедневна ведомост за разстановка на силите и средствата за 12.12.2020 г., утвърдена от началник сектор „Пътна полиция“ - 2 листа, справка за собственост на процесния лек автомобил Шкода Октавия рег. № ЕН *****.

ЗАЛИЧАВА допуснатите двама свидетели – Д.Б.Д. и  Л.Н.Л..

АДВ. Д. – Да се приключи съдебното дирене.  Представям и моля да приемете списък с разноски.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ПРИЕМА представения от процесуалния представител на жалбоподателя списък по чл. 80 ГПК.

АДВ. Д. – Уважаема госпожо съдия, моля да уважите подадената жалба и да отмените издадената заповед за прилагане на ПАМ, като считам същата за издадена в противоречие на закона, немотивирана и некореспондираща с представените доказателства. Оспорената заповед е издадена въз основа на АУАН от 13.12.2020 г., в който е установено, че доверителя ми, при проверка, е установено наличие на алкохол в кръвта 0,73 промила, установени с техническо средство Дрегер Алкотест 7510 с ф. № АRВА 0164. Оспорваната заповед за ПАМ, съгласно чл. 59, ал. 2, т. 4 АПК следва да съдържа необходимите реквизити, за да бъде законосъобразна и по-конкретно - изискванията по отношение на нейната форма. Считам издадената заповед за немотивирана, като в същата липсват каквито и да е констатации по отношение на извършеното нарушение, а е налице само преповтаряне на фактическата обстановка, описана в АУАН. При издаването й, не е съобразено, че не е доказано по безспорен начин извършеното нарушение, а именно - в самия акт са посочени няколко часа, т.е. изискването за час и за момент на извършване на нарушението, което е императивно в закона, не е спазено по категоричен начин. Тази констатация би следвало да е направил органът преди издаване на заповедта. Подробни аргументи по отношение на часа са изложени в жалбата. В законът е предвиден срок за прекратяване на регистрацията, която е от 6 месеца до 1 година, който срок би следвало да бъде определен с оглед установеното количество алкохол в кръвта. При определяне на количеството алкохол в кръвта, административния орган следва да изясни, а в случая не е изяснено, дали това е направено и не е доказано от органа, дали при изчисляването на алкохола в кръвта е приспадната допустимата максимална грешка. В случая да е приложен по-благоприятния вариант за проверяване. Съответно да е взето предвид и да е мотивирало определянето на по-малък размер от посочения в закона. Считам същото за нарушение на закона, поради което в този смисъл заповедта за прилагане на ПАМ е незаконосъобразна. Отделен е въпроса, че в същата не е вписан срок. Цитирана е разпоредбата на закона и чл. 171 ЗДвП и в този смисъл няма мотиви защо и как е определил и в какъв срок е определил наложената мярка административния орган. В случая сме поставени в ситуация, в която срока е неизвестен за моя доверител и в случай, че влезе в сила това НП, в какъв срок следва да му бъде прекратена регистрацията. С оглед изложеното, считам че при издаването на заповедта не са спазени изискванията за форма и съдържание на заповедта и като индивидуален административен акт, същия следва да бъде отменен. Моля да ни бъдат присъдени направените по делото разноски.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,43 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: