ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ШЕСТИ състав

 

На четвърти февруари  две хиляди двадесет и първа година 

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 1061  по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 11,11 часа се явиха:

         ОСПОРВАЩИЯТ – ОБЩИНА НИКОПОЛ, ПРЕДСТАВЛЯВАНА ОТ КМЕТА НА ОБЩИНАТА И.С., редовно призован, не се явява представлява се от адв. Т. с пълномощно по делото.

  ОТВЕТНИКЪТДИРЕКТОР ДИРЕКЦИЯ „УПРАВЛЕНИЕ НА ТЕРИТОРИАЛНОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО“ КЪМ МРРБ И РЪКОВОДИТЕЛ НА НАЦИОНАЛЕН ОРГАН ПО ПРОГРАМА ИНТЕРРЕГ V –А РУМЪНИЯ БЪЛГАРИЯ 2014 – 2020, ГР.  СОФИЯ, редовно призован, не изпраща представител.

 

         ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

        

         АДВ. Т. – Моля да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

         С писмо вх. № 6385 от 08.12.2020 г.  е изпратена административната преписка по опис и жалбата срещу решение за налагане финансова корекция № РД-02-14-1011/09.11.2020 г. В жалбата са изложени доводи за незаконосъобразност на процесното решение. Твърди се, че условията по обществената поръчка са именно в изпълнение на подписания договор с националния орган и не са за изготвяне на финансови документи, а във връзка с осъществяване контрол на издадените такива преди представянето им за отчет пред органа. Моли се да бъде отменено решението и да бъдат присъдени разноски.

Представени са писмени бележки с вх. № 6797 от 30.12.2020 г. от ответника, в които се излагат доводи, че оспореното решени е издадено от компетентен орган, при спазване на административно-производствените правила и същият е съответен на целта на закона. Намират определената финансова корекция за законосъобразна и молят да се отхвърли жалбата, както и да се присъдят разноски за юрисконсултско възнаграждение. Представен е превод от английски език на договора за субсидия от 24.05.2017 г.

Съдът докладва писмо с вх. № 134 от 11.01.2021 г. от адв. Т., в което се излагат доводи във връзка с изречение в определението на съда, че са освободени от заплащане на държавна такса, че със законодателна промяна е налице отмяна на разпоредбата и е дължима такса, която е внесена, с оглед представена вносна бележка още към жалбата, налична по делото. Представена е информация за публикувана в профила на купувач обява за обществена поръчка с АИД 9084351.

Съдът докладва писмо вх. № 402 от 25.01.2021 г., с което се представят доказателства за внесената държавна такса и е прави искане за отмяна на определението в частта, в която е указано на Община - Никопол да внесе държавна такса и е представен опис на приложените към молбата от 11.01.2021 г. документи, на лист 463.

Съдът докладва молба вх. № 585 от 02.02.2021 г. на ответника, в която посочват, че няма да се явят в откритото заседание и не възразяват да се даде ход. На основание чл. 185 от ГПК, във  вр. с чл. 144 от АПК, представят и молят да бъдат приети като доказателство: официален превод от английски език на документи по опис и молят да бъдат присъдени разноски.  

АДВ. Т. – Поддържам жалбата. Моля да отмените решението на националния орган като незаконосъобразно. Правя следните искания за доказателства: На първо място,  моля да се назначи вещо лице, което да изготви съдебна експертиза, като вещото лице да е икономист или финансист, със специализация по управление и отчитане на проекти, което даде отговор на следните въпроси:

1.     Какво точно е одобрено в проекта, одобрено от съответните органи?

2.     Дали Община – Никопол при обявата за провеждане на обществената поръчка е сключила тези дейности в техническата спецификация?

3.     Дали изпълнителят, който е сключил договор за изпълнение е изпълнил именно тези дейности, които са одобрени по проекта.

АДВ. Т. – Моля да призовете като свидетели: Н.И., който е ст. експерт в дирекция „Финанси и счетоводство” в Община – Никопол, който е част от вътрешния екип на общината по управление на проекта. Той ще може да даде яснота относно обстоятелствата, кой е изготвил техническите и финансови отчети и е извършвал цялата дейност по управление на проекта. Вторият свидетел е г-н Р.В., който е управител в дружеството, с което Община – Никопол е сключила. Той ще внесе яснота относно конкретно изпълнените дейности от обществената поръчка. Моля да се вземат обяснения от ответника, тъй като в тази констатация за нередност е установено от органа по одит от румънска страна. В отговор Община – Никопол е представила становище във връзка със съдействие по финансови корекции и други подобни становища. След като обаче Община – Никопол получи уведомление за тази нередност, по реда на чл. 73, ал. 2 от ЗУСЕСИФ, Община – Никопол изпрати възражение. В това възражение бяха представени много доказателства, включително техническите отчети, информация за това кой е изпълнявал финансовите отчети и други документи, които не са разгледани и по никакъв начин не са оценени от ръководителя на националния орган при издаване на своето решение. По този начин е нарушил нормата на чл. 35 от АПК, който задължава органите да изследват фактите и обстоятелствата от значение по случая. Моля да представя тези искания в писмен вид с препис до ответника и копие от заповедта на кмета за определяне на екип, част от който е съответният свидетел Н.И.. Да се приемат доказателствата по преписката. 

С оглед заявеното от пълномощника на оспорващия, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: писмо вх. № 6385 от 08.12.2020 г.  с приложена административната преписка, писмени бележки с вх. № 6797 от 30.12.2020 г. от ответника, писмо вх. № 402 от 25.01.2021 г., опис на приложените към молбата от 11.01.2021 г. документи на лист 463, писмо с вх. № 134 от 11.01.2021 г. от адв. Т.,  вх. № 585 от 02.02.2021 г. на ответника с официален превод от английски език на документи по опис.

С оглед направените доказателствени искания в днешно съдебно заседание, обективирани в писмена молба и приложени към нея доказателства, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателство по делото:  заповед № 175 от 19.06.2017 г. на кмета на Община – Никопол и актуално състояние.

С оглед направеното доказателствено искане за допускане на съдебно-финансова експертиза, съдът намира искането за относимо с оглед факта, че финансовата корекция е наложена от органа за това, че същият твърди, че сключеният договор с „Проджект Партнерс”ЕООД на 29.01.2019 г. е с предмет предоставяне на техническа помощ за нуждите на Община – Никопол по изпълнение на проект № 15.1.1.013 “I-TEN: Improved tertiary nodes Turnu Magurele-Nikopole for sustainable development of the region, for better connection to TEN-T infrastructure”, финансиран по Програмата Interreg – V-A Румъния – България 2014 – 2020 с партньор Община – Никопол, а административният орган твърди, че не е оказвана техническа помощ при изготвяне на документите от дружеството изразяваща се само в преглед на вече изготвени документи, а твърди, че изпълнителят „Проджект Партнерс”ЕООД е изготвил самите финансови документи.

АДВ. Т. – За по-голяма прецизност, моля съдът да даде срок, в който да конкретизираме въпросите, тъй като няма яснота дали съдът ще приеме експертизата. Моля да ни укажете срок, в който конкретно ще посочим къде точно да обърне внимание вещото лице.

Съдът намира искането за относимо и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА изготвянето на съдебно-финансова експертиза, като въпросите ще бъдат формулирани в закрито съдебно заседание, след представяне на представена нарочна молба с конкретизация относно договорите, на които следва да бъде извършена проверка от вещото лице.

ПРЕДОСТАВЯ 7 дневен срок за допълнителна молба, която ДА БЪДЕ ИЗПРАТЕНА на ответника за становище, след получаването й.  

ОПРЕДЕЛЯ за вещо лице:  ***, „икономист, счетоводител, счетоводство и одит в публичния сектор”, ***, тел.: ***, вписана в списък на специалисти, утвърден утвърдени за вещи лица и съдебни преводачи за съдебен район на Окръжен съд гр. Плевен и Административен съд гр. Плевен.

ОПРЕДЕЛЯ депозит в размер на 400 лв., вносим от оспорващия в 7 дневен срок, след постановяване на определението за поставяне на задачите на вещото лице.

По отношение на искането за допускане до разпит на Н.И.  и Р.В., с оглед установяване на обстоятелството относно фактическото извършване на подготовката на документите във връзка с изпълнение на проекта, съдът намира искането за относимо и допустимо и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА до разпит като свидетели, при режим на довеждане от оспорващия, лицата:  Н.И. И., ст. експерт финансово - счетоводна дейност, счетоводител  в дирекция „ФСД” в Община – Никопол и Р.В., управител на „Проджект Партнерс”ЕООД за установяване на обстоятелствата по  изпълнение на договора между Община – Никопол и „Проджект Партнерс”ЕООД с оглед доказване на обстоятелството за фактическото изготвяне на документите и начинът на оказване на техническа помощ, с оглед договор сключен между общината и „Проджект Партнерс”ЕООД.

По отношение на искането за даване на обяснения по чл. 176, ал. 1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК от ответника на въпроса: „Защо при издаване на административния акт са преценени и са взети предвид представените в отговор на одитния доклад доказателства за оказано съдействие по отношение на издадените решения за финансови корекции по проекта /като заключението е, че това съдействие не е спада към дейности, за които са одобрени средствата по проекта/, а от друга страна – не са анализирани доводите на общината с изпратеното по чл. 73, ал. 2 от ЗУСЕСИФ възражение и не са разгледани представените към него доказателства – изготвени отчети, присъствени листа от проведени срещи и други – и на какво основание не се вземат предвид, с оглед на задължението на ръководителя на националния орган да изследва съгласно чл. 35 от АПК фактите и обстоятелствата от значение за случая и да обясъди обясненията и възраженията на страните?“, съдът намира, че не следва да бъде допуснато това искане, тъй като обстоятелството относно мотивиране на оспорения акт е предмет на съдебна проверка и не следва да бъдат излагани в устен вид мотивите на органа, тъй като същите следва да се съдържат и съответно не се съдържат в оспорения акт и въпросът не може да бъде изяснен чрез обяснения на страната по чл. 176 ал. 1 от ГПК, във връзка с чл. 144 от АПК, въз основа на което, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НЕ ДОПУСКА даване на обяснения от ответната страна по 176 ал. 1 от ГПК, във връзка с чл. 144 от АПК на въпроса, поставен в молба представена от оспорващия в днешно съдебно заседание, а именно: „Защо при издаване на административния акт са преценени и са взети предвид представените в отговор на одитния доклад доказателства за оказано съдействие по отношение на издадените решения за финансови корекции по проекта /като заключението е, че това съдействие не е спада към дейности, за които са одобрени средствата по проекта/, а от друга страна – не са анализирани доводите на общината с изпратеното по чл. 73, ал. 2 от ЗУСЕСИФ възражение и не са разгледани представените към него доказателства – изготвени отчети, присъствени листа от проведени срещи и други – и на какво основание не се вземат предвид, с оглед на задължението на ръководителя на националния орган да изследва съгласно чл. 35 от АПК фактите и обстоятелствата от значение за случая и да обясъди обясненията и възраженията на страните?“.

АДВ. Т. – Нямам други искания.

С оглед попълване на делото с доказателства, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА същото за 15.04.2021 г. от 11.30 часа, за когато страните се считат редовно уведомени.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11.36 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: