ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ОСМИ състав

На двадесет и пети февруари две хиляди двадесет и първа година      

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РАЛИЦА МАРИНСКА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия МАРИНСКА

Административно дело   1038 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 11,00 часа се явиха:

ЗА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ ЕТ „В. Д. – ВАС И ИВО“, редовно призован, се явява лично и с адв. Б.Б. *** с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ЗАМЕСТНИК ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ – гр. СОФИЯ, редовно призован, не се явява. За него юрисконсулт Л. Х. с пълномощно от днес.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Б. – Моля да дадете ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ Х. – Няма пречки, моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за недаване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Докладва постъпила жалба от ЕТ „В. Д. – ВАС И ИВО“ против уведомително писмо за извършена оторизация и изплатено финансово подпомагане по мярка 214 „Агроекологични плащания“ за кампания 2015г. с изх. № 02-150-2600/3510 от 06.11.2020 г. на заместник изпълнителния директор на ДФЗ – гр. Плевен

С определение № 930 от 18.12.2020 г., съдът е конституирал страните в настоящото производство. Разпределил е доказателствената тежест между тях. Изискал е АД № 200/2019г. на Административен съд – гр. Плевен и е дал указания на жалбоподателя във връзка с доказателственото му искане за допускане на разпит на свидетели.

Съдът докладва постъпилото изискано АД № 200/2019 г., приключило с влязъл в сила съдебен акт.

АДВ. Б. – Уважаема госпожо съдия, от името на доверителя ми заявявам, че поддържаме подадената жалба, по която е образувано настоящото съдебно производство. В този смисъл и във връзка с постановеното от Вас определение и на осн. чл. 192 от ГПК в съответствие с Вашето указание, представяме молба до Министерство на земеделието, храните и горите, по силата на което същото да бъде задължено с представяне на намираща се при него преписка по издаване и приемане на сертификат от 29.12.2014 г. от „Балкан биосет“ по заявление за подпомагане с посечения в молбата УИН. Представям копие от молбата и на колежката, за да се запознае.

Втората ми молба по отношение на производството е, тъй като аз и преди направих преглед на административната преписка и считам, че същата не е попълнена със всички относими към настоящия процес данни, тъй като и сега я прегледах, но не видях осъществената кореспонденция, която ние твърдим, че е била направена след подаване на заявлението във връзка с отстраняване на нарушението, по отношение на уведомяването на Фонда за коригирането на съответното действие. В този смисъл, не са депозирани писмата, посочени в жалбата и които са били предмет на разглеждане при предходното гледане на делото, с която доверителя ми е уведомил Фонда за допуснато несъответствие.

Третото ми доказателствено искане, във връзка с характера на грешката и нейното допускане, макар и в предходното разглеждане на делото това доказателство да беше събрано, няма как да бъде съобразно, то моля за допускане до разпит на същия свидетел – В. С. Г., старши експерт към Общинска служба „Земеделие“ – гр. Долна Митрополия, която е приела заявлението и е попълнила същото, при режим на призоваване по месторабота.

Във връзка с твърденията ми за липси в административната преписка, може би ако сега изпратите писмото в Министерството и от там ще се върне писмото и няма да има нужда  да се попълва с този документ, защото тази сертифицираща преписка я пращат в Министерството и предполагам, че тези пропуски ще можем да ги попълним с искането по чл. 192 от ГПК. Затова изменям искането си и моля да ми дадете възможност след пристигане на преписката, събрана по реда на чл. 192 от ГПК, ако не е попълнено със съответното доказателство, тогава да направя това искане.

ЮРИСКОНСУЛТ Х. –  Считам жалбата за неоснователна и съответно недоказана в последствие. Поддържам подаденото становище. Също така считам, че няма нужда от събиране на допълнителни доказателства, тъй като исканите доказателства са събрани вече един път по делото, приобщено по настоящото дело – АД № 200/2019г. и там има писмо с изх. № 11-268/05.06.2019 г., с което зам. министъра на земеделието дава информация по отношение на „Балкан биосет“. Също така, по отношение на искания свидетел, той вече е разпитван в предното производство и по преценка на съда е дали ще проведе пак разпит, но не мисля, че ще каже нещо по-различно от предния път. По отношение на исканите писма, аз както виждам преписката, би трябвало всички да са приложени, защото аз давам една и съща преписка като предния път и там има представено писмо вх. № 02-150-2600/6154 от 29.09.2015 г., с което жалбоподателя изпраща съответно сертификата за биологично и после са му и обяснителните бележки. Нямам доказателствени искания и няма да представям нови доказателства.

Съдът намира, че следва да бъдат уважени направените от страна на жалбоподателя доказателствени искания по реда на чл. 192, ал. 1 от ГПК, вр. чл. 144 от АПК като бъде изискано от трето неучастващо по делото лице МЗХГ посочените в нарочната молба, депозирана в днешно съдебно заседание писмени доказателства.

Следва да бъде определен срок – 1-седмичен на третото неучастващо по делото лице за представяне на посочените доказателства, като на същото му бъде изпратено копие от депозираната молба.

Що се касае до поискания свидетел, съдът счита, че същия следва да бъде допуснат до разпит при условията на призоваване по месторабота при депозит в размер на 25 лева, вносими от страна на жалбоподателя по сметка на Административен съд - Плевен в 7-дневен срок от днес.

Действително посочения свидетел В. С. Г. е разпитана в производството по АД № 200 по описа за 2019 г. на Административен съд Плевен, но нейните показания, дадени по друго дело не могат да бъдат ползвани в настоящото с оглед общия принцип за непосредствено събиране на свидетелските показания от състава, разглеждащ делото.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЛАГА към настоящото дело АД № 200/2019 г. на Административен съд – Плевен.

ИЗИСКВА на осн. чл. 192, ал. 1 от ГПК, вр. чл. 144 от АПК от трето неучастващо по делото лице МЗХГ  писмени доказателства, сочени в молба, депозирана по делото в днешното съдебно заседание - преписка по издаване и съответно издадения сертификат от 29.12.2014 г. от „Балкан биосет“ и писмо № 70-6420/13.11.2015 г.

Определя срок за представяне на писмените доказателства – 1-седмичен, считано от датата на получаване на съобщението, като на третото неучастващо лице бъде връчено и екземпляр от депозираната молба.

ДОПУСКА до разпит при условията на призоваване по месторабота в качеството на свидетел В. С. Г. - Общинска служба „Земеделие“ – гр. Долна Митрополия, ул. „Куба“ № 2 при депозит 25 лева, вносими от жалбоподателя в 7-дневен срок от днес по сметка на АС-Плевен.

Съдът констатира също, че не е внесена в пълен размер дължимата държавна такса по делото, поради което следва да бъде указано на жалбоподателя в 7-дневен срок от днес да довнесе сумата от 1191,62 лв. държавна такса по сметка на Административен съд – Плевен,  изчислена по реда на чл. 27, ал. 6 ЗУСЕСИФ, който съдът намира, че следва да бъде приложим в случая спрямо определянето на държавната такса.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА жалбоподателя в 7-дневен срок от днес да внесе сумата от 1191,62 лв. държавна такса по сметка на АС-Плевен и представи вносната бележка по делото.

За събиране на допуснатите доказателства, разглеждането на делото следва да бъде отложено за нова дата и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 12.04.2021 г. от 11,00 часа,  за която дата и час страните уведомени. Да се призове допуснатия свидетел след внасяне на депозита.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,19 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: