ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ПЪРВИ състав

На петнадесети февруари две хиляди двадесет и първа година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ДИЛОВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ДИЛОВА

Административно дело №  17 по описа за 2021 г.

 

На именното повикване в 10.49 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П.И.К. – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се явява лично и се представлява от адвокат М.М. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ДИРЕКТОРЪТ НА ОД НА МВР - ПЛЕВЕН – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява, представлява се от юрисконсулт П.Ф. с пълномощно по делото.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ М. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – Да се даде ход на делото.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Делото е отложено за преглед на представения от ответника в предходно съдебно заседание 1 бр. CD-R носител от „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД.

ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – Госпожо съдия, аз предлагам да гледаме само последната част от видеофайлът, тъй като видео чатът, за който е водено дисциплинарното производство срещу жалбоподателя П.К. се споменава и се дава в кадри в петата част.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ К. – Не възразявам само него да гледаме.

ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – Във връзка с това мое предложени в административната преписка съществува един протокол от оглед на диска изпратен от „Нова телевизия“ изваден от комисия, която е установила, че има пълно съответствие между изнесеното в предаването на „Нова телевизия“ и това, което е дадено като диск, но фактически за П.К. и за чата, който е воден в групата е относима само последната част, тъй като са обсъждани редица служители на МВР. Протоколът е представен по делото с № 316р-22071/10.07.2020 г. Първоначално са получени данни от Вътрешна сигурност с разпечатка от чат група, след това е изискан от „Нова телевизия“ оригинален диск и след като е получен дискът тогава е огледът на диска и тогава е установено, че в последната част се говори за чат групата.

Съдът пристъпва към преглед на представения от „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД 1 бр. CD-R носител съдържащ 5 броя видеофайла.

Съдът пристъпва към преглед на петия видеофайл с наименование NOVA_01_20200524_18.55.00-19.00.00[R][@cbbc9][2], намиращ се на CD-R представен по делото, в който видео запис по средата се показват кадри от чат във „Вайбър“ група „Пътна полиция – катаджиите - 250“, от който чат се виждат и съобщения изпратени от никнейм „Пешката Книжъ“.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ К. – Най-вероятно това е така, както е посочено в репортажа. В момента тази „Вайбър“ група е затворена. Не съществува от месеци вече.

ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – Моля при огледа де се отрази, че посоченото от комисията участие с определените посочени в справката обиди и квалификации спрямо журналистите от „Нова телевизия“ фигурират в клипа и ясно се виждат, особено квалификациите „помияри“, „тия са като хиени“, „явно е моногамна“. Всичките те фигурират, написани са от неговия никнейм.

При повторен преглед на видеофайл с наименование NOVA_01_20200524_18.55.00-19.00.00[R][@cbbc9][2] в репортажа на 18:57:32 ч. се чете съобщение „Явно е моногамна и тя“.

В репортажа на 18:57:26 ч. се чете съобщение „Ба, тия са като хиени“ изпратено от никнейм „Пешката Книжъ“.

В репортажа на 18:58:09 ч. се чете съобщение „Ба, тия са като хиени“ изпратено от никнейм „Пешката Книжъ“.

АДВОКАТ М. – Нямам други искания.

ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – С оглед на това, че жалбоподателят е тук, моля на основание чл. 176 от ГПК да се разпоредите жалбоподателят да даде обяснения по следните въпроси: Дали е гледал предаването на „Нова телевизия“ „Полицай от другата страна на закона 2.“ на 31.05.2020 г., в което има специално посветена част на него и на чатът, който е проведен във „Вайбър“ групата, на неговите обидни реплики и квалификации? Давал ли е интервю за „Нова телевизия“ и в това интервю признавал ли е, че той е написал тези съобщения?

Съдът намира, че на основание чл. 176 от ГПК следва жалбоподателят да даде обяснения като отговори на поставените от ответната страна въпроси.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА на основание чл. 176 от ГПК жалбоподателят да даде обяснения като отговори на поставените от ответната страна въпроси.

ОБЯСНЕНИЯ НА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ К. – Да, гледал съм предаването на „Нова телевизия“ „Полицай от другата страна на закона 2.“ от 31.05.2020 г. Давал съм интервю за „Нова телевизия“. Нямам спомен да съм признавал в това интервю, че аз съм писал тези съобщения. Казах, че ако случайно съм обидил някой се извинявам. Като за тези въпросните проверки, четири проверки за тази „Вайбър“ група, понеже вече нямаше за какво решиха да ме накажат в тази четвъртата проверка и интересно защото само мен ме наказаха. Не съм отправил никакви обидни думи.

ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – С оглед дадените обяснения от страната и с оглед обясненията, които са давани в хода на дисциплинарното производство, че няма спомени, че най-вероятно синът му, който е седем годишен към този момент, е написал всички тези сложни думи свързани с моногамност и т.н., ще Ви моля да изискате от „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД да представят диск от излъчения репортаж „Полицай от другата страна на закона 2.“, в частта на репортажа, която се отнася само за жалбоподателя П.К., тъй като в конкретния случай жалбоподателят много удобно не си спомня, че пред „Нова телевизия“ е дал съвсем различни обяснения в хода на интервюто, които го показват като автор на всички тези обидни квалификации, както и които са изложени по отношение на журналистите на „Нова телевизия“.

АДВОКАТ М. – Не знам какво друго ще докажат тези кадри, защо ответника не е направил своевременно това искане, явно не е най-важното от всичките направени до сега. Предоставям на съда.

Съдът намира, че следва да бъде изискан от „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД запис на предаване „Полицай от другата страна на закона 2.“, излъчено на 31.05.2020 г. в частта, в която е направено интервю с жалбоподателя П.И.К. - служител на ОД на МВР – Плевен.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ИЗИСКВА от „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД да представят по делото запис на предаване „Полицай от другата страна на закона 2.“, излъчено на 31.05.2020 г. в частта, в която е направено интервю с жалбоподателя П.И.К. - служител на ОД на МВР – Плевен.

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 12.03.2021 г. от 09.30 часа, за която дата страните уведомени в днешното съдебно заседание.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11.17 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: