ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На седемнадесети юни две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело №  975 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 14.43 часа се явиха на второ четене:

ИЩЕЦЪТ Б.И.А. – редовно призован, се явява лично и със служебен защитник адвокат К.Я.. 

ОТВЕТНИКЪТ ПО ИСКА ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ - РАЗГРАД – редовно призован, не се представлява.

По делото е депозирано писмено становище от процесуален представител на ответника, в които се моли да бъде даден ход на делото. Изразява се становище по иска и по доказателствата.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Иван Шарков.

Съдът разпореди да се свалят белезниците от ръцете на ищеца Б.И.А..

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ Я. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, с оглед редовното призоваване на страните, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

        

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Производството по делото е образувано по подадена искова молба и уточнение към нея от Б.И.А.,***, против ОД на МВР – Разград, с която се иска присъждане на обезщетение в размер на 80000 лева ведно със законната лихва, в следствие на причинени на ищеца неимуществени вреди през периода от 26.03.2019 г. до месец април 2019 г., изразяващи се в претърпени болки и страдания в резултат на извършен тормоз, изтезание, жестоко унизително отношение, нанесен побой от служители на ОД на МВР – Разград при изпълнение на дейността им по чл. 6 от ЗМВР, от които е получил телесна повреда-пъпна херния.

С определение в закрито съдебно заседание са конституирани страните и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание. Разпределена е доказателствената тежест.

Ответникът е задължен да представи конкретно посочени данни и доказателства в съдебния акт.

От МБАЛ „Св. Иван Рилски“ АД - гр. Разград е изискано да бъдат представени по делото цялата медицинска документация издадена по повод на двете освидетелствания извършени в период месец март – месец април 2019 г. на лицето Б.И.А..

С молба вх. № 1587/13.03.2020 г. от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ АД - гр. Разград са представени изисканите доказателства.

С исковите молби и допълнения към нея от ищеца са представени доказателства.  

От назначения му служебен защитник са направени доказателствени искания.

По делото е депозиран и писмен отговор от ответника, в който се изразява становище по иска, същият се счита за неоснователен и недоказан, оспорва се по основание и размер. Изразява се становище по доказателствените искания, като се възразява срещу разпита на свидетели, срещу представяне на диск със запис за съответната дата, когато е извършено задържането на лицето, срещу медицинската експертиза.  

АДВОКАТ Я. – Поддържаме исковата си молба. Държим на доказателствените си искания. Детайлно сме обозначили кои доказателствени искания и чрез какви доказателствени средства държим да бъдат събрани в производството. Не само документите във връзка с приемането за преглед в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ АД - гр. Разград, а така също и предварителната преписка № 1213/2019 г. при районната прокуратура. Съответно разпит на лекари, на свидетели сочени от нас в режим на призоваване, назначаване на съдебномедицинска експертиза, която в задачи от 1 до 15 сме посочили, въпроси на които следва да отговори. Тези доказателствени искания не са произволно избрани от нас, а същите са относими към доказателствената ни тежест за да докажем както вреди, така и последствия от тези вреди, а съответно и обстоятелствата свързани с тези вреди. Молим да бъдат уважени тези доказателствени искания. Същевременно ще помоля да ми бъде изпратен на имейл както писмения отговор с приложените доказателства от ответника, така и документите приложени от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ АД - гр. Разград. Да се приемат доказателствата по делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се приемат всички представени доказателства. Считам, че е право на ищеца и неговия процесуален представител да докажат своята претенция, поради което и с оглед попълване на делото предлагам всичките искания да бъдат уважени.

АДВОКАТ Я. – Това, което искаме в жалбата е постъпили жалби и оплаквания срещу Б.Б.А. от граждани и трети лица. За това ние искаме справка има ли сигнали и жалби от други граждани.  

По доказателствата, с оглед становището на страните, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представения с исковата молба от ищеца протокол от доброволно предаване от 26.03.2019 г.

ПРИЕМА декларации вх. № 252/17.01.2020 г. от ищеца.

ПРИЕМА представените с допълнение към исковата молба вх. № 320/21.01.2020 г. от ищеца: лист за преглед на пациент от 12.04.2019 г.; лист за преглед на пациент № 5275; лист за преглед на пациент от 27.03.2019 г.; лист за преглед на пациент № 4442; резултат от изследване на Б.И.А. от 23.03.2019 г. и резултат от изследване от същата дата отново на Б.И.А..

ПРИЕМА представените с писмо вх. № 486/27.01.2020 г. от затвора Белене доказателства, съгласно опис в писмо на лист 38 от делото.

ПРИЕМА уведомително писмо вх. № 874/12.02.2020 г. за определен служебен защитник на Б.И.А..

ПРИЕМА уточнение към искова молба вх. № 1055/20.02.2020 г. от служебния защитник адвокат Я..

ПРИЕМА уведомление вх. № 1057/20.02.2020 г. от адвокат Я..

ПРИЕМА молба вх. № 1587/13.03.2020 г. от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ АД - гр. Разград ведно с приложените към нея доказателства, съгласно опис в молбата.

ПРИЕМА допълнение към искова молба вх. № 1638/16.03.2020 г. от ищеца ведно с приложеното към нея постановление за отказ от образуване на досъдебно производство.  

ПРИЕМА приложените към допълнение към искова молба вх. № 1637/16.03.2020 г. от ищеца: заповед за задържане на лице от 26.03.2019 г.; лист за преглед на пациент от 27.03.2019 г.; лист за преглед на пациент от 12.04.2019 г.; лист за преглед на пациент № 5275; лист за преглед на пациент от 27.03.2019 г.; лист за проведени консултации № 4442.

ПРИЕМА представено становище вх. № 1715/25.03.2020 г. от адвокат Я..

ПРИЕМА писмен отговор вх. № 1762/31.03.2020 г. от на ответника ведно с приложените към него доказателства съгласно опис.

ПРИЕМА писмено становище вх. № 2943/16.06.2020 г. от ответника.

ПРИЛАГА към настоящото дело и гр. дело № 263 по описа за 2019 г. на Окръжен съд – Разград.

АДВОКАТ Я. – Искането ни на първо място е за задължаване Дирекция „Национална служба – полиция“ РУ на МВР – Разград и ОД на МВР – Разград да предоставят справка, в която да удостоверят постъпили сигнали, жалби и оплаквания срещу Б.Б.А., които са заявени от граждани и трети лица различни от М.С.Р. и ищеца Б.И.А.. Правя искане да бъде допуснат до разпит на д-р М.П., който е прегледал ищеца на 26.03.2019 г. и е констатирал, че той е клинично здрав и от друга страна да бъде допусната до разпит д-р Ю.И., която е констатирала наличие на пъпна херния с преглед на 12.04.2019 г. Съобразно запознаването ми с медицинската документация от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ АД - гр. Разград какви данни съдържа ще заявя евентуално и разпити на други лица или други констатации и изскването на други документи. На този етап това са двамата свидетели, които искам да бъдат допуснати до разпит при режим на призоваване. Държим и на разпит на М.С.Р. - майка на ищеца и Х.И.А.. От другите двама свидетели М.Р.и А.Р.се отказваме. Държим и на другите доказателствени искания, за съдебномедицинска експертиза, за изискване на вещественото доказателство магнитен носител - диск и съобразно неговото представяне ще искаме експертиза, която да протоколира данните по диска. Относно приобщаването на преписката от прокуратурата тя е дотолкова, доколкото в това което аз бях получил, е постановление по тази преписка и в нея се цитира, че са снети обяснения както от Х.И.А., така и на М.С.Р. и се заключава, че няма наличие на такива действия, които да са зло увредили моя подзащитен. Във връзка с прокурорското постановление искам да изследвам наистина ли са снети тези показания, това ли са твърдели лицата.   

По доказателствените искания съдът намира, че следва да бъде уважено доказателственото искане и РУ на МВР – Разград, съответно от ОД на МВР – Разград, да бъдат задължени да представят по делото справка за постъпилите от граждани и трети лица сигнали, жалби и оплаквания срещу Б.Б.А., от лица различни от М.С.Р..  

Водим от горното, съдът  

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА ОД на МВР – Разград, в 7-дневен срок от получаване на съобщението, да представят по делото справка относно постъпилите от граждани и трети лица, различни от М.С.Р., сигнали, жалби и оплаквания срещу Б.Б.А..

Съдът намира, че следва да бъде уважено доказателственото искане за допускане до разпит в качеството на свидетели при режим на довеждане от страна на ищеца на лицата М.С.Р. и Х.И.А. за обстоятелствата посочени в уточнението към исковата молба и в днешното съдебно заседание от адвокат Я..

Водим от горното, съдът 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА до разпит в качеството на свидетели, при режим на довеждане от страна на ищеца, лицата М.С.Р. и Х.И.А. за обстоятелствата посочени в уточнението към исковата молба и в днешното съдебно заседание от адвокат Я..

Съдът счита, че следва да бъде уважено и доказателственото искане за допускане в качеството на свидетели на д-р Ю.И. и на д-р М.П., при режим на призоваване по месторабота в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ АД - гр. Разград, за обстоятелствата посочени в днешното съдебно заседание от адвокат Я..  

Водим от горното, съдът 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА до разпит в качеството на свидетели на д-р Ю.И. и на д-р М.П., при режим на призоваване по месторабота в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ АД - гр. Разград, за обстоятелствата посочени в днешното съдебно заседание от адвокат Я.. 

ОПРЕДЕЛЯ депозит в размер на общо 60 лева, два пъти по 30 лева за допуснатите двама свидетели, който депозит следва да бъде внесен в 14-дневен срок от днес от ищеца.

Съдът намира, че следва да бъде уважено и доказателственото искане и от Районна прокуратура – Разград да бъде изискана прокурорска преписка № 1213 по опис за 2019 г. ако същата е приключила с влязъл в сила акт.

Водим от горното, съдът 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ИЗИСКВА от Районна прокуратура – Разград заверено копие на прокурорска преписка № 1213 по опис за 2019 г. ако същата е приключила с влязъл в сила акт.

По отношение на искането за назначаване на съдебномедициска експертиза, която да бъде извършена от специалист – хирург, съдът намира, че по това доказателствено искане ще се произнесе след като изслуша свидетелските показания на медицинските лица, които са допуснати до разпит в качеството на свидетели.  

По доказателственото искане за представяне на веществено доказателство магнитен носител – диск, съдържащ записи от видеокамери за наблюдение на действията по довеждане в РУ на задържаното и разпитано лице Б.И.А. на 26.03.2019 г., съдът ще се произнесе след като изслуша свидетелските показания на допуснатите до разпит свидетели М.С.Р. и Х.И.А..

АДВОКАТ Я. – Нямам на този етап други доказателствени искания.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Няма други доказателствени искания.

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 09.09.2020 г. от 14.00 часа, за когато да се изпрати съобщение на ищеца. Адвокат Я. и представителя на Окръжна прокуратура – Плевен уведомени от днес. След внасяне на депозита да се изпрати съобщение на допуснатите двама свидетели медицински лица.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 15.23 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: