П Р О Т О К О Л

 

година 2020                                                                         град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                          ВТОРИ състав

 

На ДВАДЕСЕТ И ШЕСТИ МАЙ                                             2020 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело № 956 по описа за 2019 г.

На именното повикване в 11.00 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.В.Т. – нередовно призована, се явява лично и с адв. Ч. с пълномощно от днес

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П.И.Т. – нередовно призована, не се явява. За нея се явява пълномощник адв. Ч. с пълномощно от днес

         ОТВЕТНИКЪТ ЗАМЕСТНИК КМЕТ НА ОБЩИНА – ПЛЕВЕН М.Я. – нередовно призован, се представлява от юрк. Б. с пълномощно по делото

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

Съдът приема, че страните са нередовно призовани съгласно §13 от Предходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето, вр. чл. 56, ал. 3 от ГПК.

АДВ. Ч.: Да се даде ход на делото. Нямам възражения относно срока за призоваване.

ЮРК. Б.: Да се даде ход на делото. Не възразяваме срещу нередовното призоваване.

С оглед становищата на страните съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ДОКЛАДВА административната преписка представена с писмо вх. рег. № 4066/19.08.2019 г. по опис.

ДОКЛАДВА изисканите с протоколно определение от предходно съдебно заседание писмени доказателства, а именно писмо от „ЧЕЗ Електро България“ АД с вх. рег. № 1036/19.02.2020 г.и приложена към него в табличен вид справка за отчетени количества електрическа енергия  за периода 10.05.2019 г. – 09.08.2019 г.

АДВ. Ч.: Да се приеме административнонаказателната преписка, както и изисканото доказателство „ЧЕЗ Електро България“ АД. Няма да соча други доказателства.

ЮРК. Б.: Да се приеме представената административнонаказателната преписка, както и изисканото доказателство „ЧЕЗ Електро България“ АД. Няма да соча други доказателства.

Съдът счита, че следва да бъдат приети и вложени като доказателства по делото административната преписка представена с писмо вх. рег. № 4066/19.08.2019 г. по опис, както и писмо от „ЧЕЗ Електро България“ АД с вх. рег. № 1036/19.02.2020 г. и приложена към него в табличен вид справка за отчетени количества електрическа енергия  за периода 10.05.2019 г. – 09.08.2019 г.

         Предвид горното, съдът

                                      О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА като доказателства по делото административната преписка представена с писмо вх. рег. № 4066/19.08.2019 г. по опис, както и писмо от „ЧЕЗ Електро България“ АД с вх. рег. № 1036/19.02.2020 г. и приложена към него в табличен вид справка за отчетени количества електрическа енергия  за периода 10.05.2019 г. – 09.08.2019 г.

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. Ч.: Уважаеми господин председател, моля да отмените атакуваната от моите доверителки заповед като незаконосъобразна, тъй като има сключен договор. Моите доверителки спазват изискванията на закона, съвестни са, пазят имота с грижата на добър стопанин и цялата преписка е незаконосъобразна. В този смисъл моля да бъде отменена заповедта.

ЮРК. Б.: Уважаеми господин председател, със заповед на кмета на Община - Плевен от 21.10.2016 г. И.В.Т. и П.И.Т. са настанени в общински имот, находящ се на ул. ***. За същото те са подписали договор, с който освен права, те имат и задължения. Общинска Наредба № 18 ясно и конкретно казва, че едно жилище следва да се обитава постоянно от наемателите и за период по-дълъг от три месеца. При констатиране, че общинското жилище не се ползва започва процедура по прекратяване на договорните отношения. Презумцията е ясна – Община - Плевен има малък жилищен фонд, а желаещите и нуждаещите са много по-голям брой. В тази връзка администрацията на общината счита, че за недопустимо едно жилище да бъде необитавано, а в през това време да не могат да бъдат задоволявани жилищните нужди на нуждаещите се. В тази връзка служители на „Жилфонд“ и служители на звено „Общински инспекторат“ ежемесечно са посещавали жилището и са съставяли констативни протоколи, приложени по делото, от които е видно, че наемателите не обитават жилището. От  приетата справка от „ЧЕЗ Електро България“ АД също е видно, че през месец май, юни и юли има минимална консумация на ел. енергия в размер на 1-2 киловата, вероятно от оставен електрически уред включен. Засилва се консумацията в последния месец. В тази връзка аз считам, че процедурата е правилна и законосъобразна и като такава е последвало уведомление за прекратяването на договорните отношения и атакуваната заповед. Същата считам за правилна и законосъобразна, издадена от компетентен орган и моля да отхвърлите жалбата като неоснователна и потвърдите заповедта на кмета на Община – Плевен за правилна и законосъобразна.

Съдът счита делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 11.11 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: