П Р О Т О К О Л

 

година 2020                                                                         град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                          ВТОРИ състав

 

На ДВАДЕСЕТ И ОСМИ ЯНУАРИ                               2020 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело № 956 по описа за 2019 г.

На именното повикване в 10.36 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.В.Т. – редовно призована, се явява лично

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П.И.Т. – редовно призована, се явява лично

         ЗА ОТВЕТНИКА ЗАМ. КМЕТ НА ОБЩИНА – ПЛЕВЕН М.Я. – редовно призован, се явява гл. юрк. Б.с пълномощно по делото

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА П.Т.: Защитата ми е възпрепятствана да се яви днес, моля да се отложи делото и се насрочи за друга дата, защото ние сме без защитник днес.

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА И.Т.: Искам делото да се отложи.  Наели сме адв. Ч., който в момента е възпрепятстван и не може да дойде на делото.

ЮРК. Б.: Не възразявам по направеното искане, предоставям на съда да прецени. Единствено бих вметнал, че имам няколко доказателствени искания и би било хубаво да се даде ход на делото, за да ги направя, след което да отложим делото, мисля че това няма да прегради тяхната правна защита и така ще имаме процесуална икономия.

Съдът счита, че липсват процесуални предпоставки за отлагане на делото, тъй като не е налице едновременна невъзможност на жалбоподателите и техния процесуален представител за явяване в днешното съдебно заседание, а освен това жалбоподателите не представят договор за правна помощ и пълномощно от упълномощен защитник като доказателство за наличието на надлежно упълномощен адвокат, който да осъществява процесуално представителство. Въпреки това, с оглед гарантиране правото на защита на жалбоподателите и предвид правата, които биха се засегнали с оспорената заповед съдът намира, че след даване ход на делото и изслушване доказателствените искания на процесуалния представител на ответника следва да отложи делото за нова дата, за да даде възможност на жалбоподателите да организират защитата си.

Предвид горно, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Производството по делото е образувано въз основа на жалба от И.В.Т. и П.И.Т.,***, с която се оспорва заповед РД-10-1087/06.08.2019 г., подписана за Кмет на Община Плевен от г-н М.Я.. С горната е прекратено наемното правоотношение между ОП „Жилфонд“- Плевен и жалбоподателите и е посочен срок за доброволно освобождаване на жилищния имот.

ЮРК. Б.: Уважаеми господин председател, за да изясня точно защо имам тези доказателствени искания желая да ви запозная със следното. Общинският имот, който ползват жалбоподателите се намира  на ул. „Лайка“ № 15. Същото е общинска собственост като е разделено на две части, съсобственост, има друго жилище, в което е настанено друго семейство с друга настанителна заповед. Въпросните жилища делят един водомер, следователно в изготвяне на административния акт  за Община - Плевен и респ. „Жилфонд“ е било невъзможно да изиска от ВиК информация за ползваното количество вода за процесния период, поради факта, че в съседното жилище семейството го е обитавало и там има отчетено ползване на вода. Поради тази причина ние не сме изискали и няма как да изискаме от ВиК  удостоверения за процесния период. Относно ЧЕЗ. ЧЕЗ имат следната политика - не предоставят на трети лица информация за даден абонаментен номер за определен период дали има  потребление на електроенергия или не. Поради тази причина ние също сме били възпрепятствани да изискаме такъв документ. Но считам, че във връзка с образуваното дело и с изясняване на всички обстоятелства по настоящия казус молим съда да изиска служебно от ЧЕЗ удостоверение или бележка относно потреблението електроенергия за периода от май 2019 г. до август  месец 2019 г.

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА И.Т.: Относно водомера. Това жилище го обитаваме от 43 години. Ние сме едни от най-старите наематели. Комшиите нямат партида. Преди много години моите родители са дали вода на тези хора като от „Жилфонд“ ни заставиха, защото е общинска водата и не мога да им спра водата и трябва да им подавам вода.   

ЮРК. Б.: Искането ни е само до ЧЕЗ за електроенергията.

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА И.Т.: Партидата в ЧЕЗ се води на майка  ми И.Х.Т..

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА П.Т.: Възразявам да се изиска това, защото не смятам, че сметките за ток и количеството енергия, която е била използвана през периода би могла да послужи за доказателство, че жилището не се обитава.

Съдът намира, че следва да уважи направеното доказателствено искане от процесуалния представител на ответника, като становище за неговата относимост към правния спор ще се изложи със съдебния акт по делото.

Предвид горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ИЗИСКВА на основание чл. 144 от АПК, вр. с чл. 186 от ГПК удостоверение от ЧЕЗ – Плевен за обстоятелството какво е количеството потребена електроенергия за периода май 2019 г. – август 2019 вкл. от абоната  И.Х.Т. с адрес: ***.

Удостоверението следва да бъде издадено в 7-мо дневен срок от съобщението.

Съдът намира, че в днешното съдебно заседание не следва да приема писмените доказателства, съставляващи административната преписка по издаване на оспорения административен акт с оглед даване на възможност на жалбоподателите да ангажират адвокатска защита и респ. да изразят информирано стан по приемане на писмените доказателства от преписката.

Предвид горното, съдът

                   О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 31 март 2020 г. от 10.00 часа, за която дата и час страните да се считат за уведомени.

ПРЕДОСТАВЯ на жалбоподателите възможност да организират защитата си чрез ангажиране на правна помощ.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 10.47 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: