ПРОТОКОЛ

 

ГОДИНА 2020                                                                    ГРАД ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЪРВОИНСТАНЦИОНЕН                     

                                                                                      ТРИЧЛЕНЕН СЪСТАВ

 

На ДЕСЕТИ ЯНУАРИ                                                        2020 ГОДИНА         

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

ЕЛКА БРАТОЕВА

РАЛИЦА МАРИНСКА

 

 

ПРОКУРОР: ИВО РАДЕВ

СЕКРЕТАР: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Касационно административно дело №  904 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 11.02 часа се явиха:

         ЗА ПРОТЕСТИРАЩАТА СТРАНА ПРОКУРОР В ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – уведомени от предходно съдебно заседание, се явява прокурор Йорданка Антонова

         ОТВЕТНИКЪТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ИСКЪР – призован по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, не изпраща процесуален представител

         ЗА КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – уведомена от предходно съдебно заседание,  се явява прокурор ИВО РАДЕВ

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР АНТОНОВА: Моля да дадете ход на делото.

ПРОКУРОР РАДЕВ: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ДОКЛАДВА молба от председателя на Общински съвет – Искър с вх. рег. № 6281/12.12.2019 г., ведно с приложенията към нея, а именно: заверен препис  от Решение № 7/25.11.2019 г., прието от Общински съвет – Искър по Протокол № 3/25.11.2019 г., предложение от председателя на ОбС – Искър вх. № 15/18.11.2019 г. до ОбС – Искър относно изменение на Наредба № 29 за управление на дейностите по отпадъците на територията на Община – Искър – заверено ксерокопие, справка по чл. 26, ал. 5 от ЗНА за отразяване на предложения и становища по проекта за изменение на Наредба № 29 за управление на дейностите по отпадъците на територията на Община – Искър – заверено ксерокопие, извадка от интернет страницата на Общината.

ПРОКУРОР АНТОНОВА: Да се приемат представените доказателства, именно във връзка с тях ще изразя становище на по-късен етап.

ПРОКУРОР РАДЕВ: Запознат съм с представените доказателства. Да се приемат.

Съдът счита, че следва да приеме и вложи в делото представените към молба с вх. рег. № 6281/12.12.2019 г. писмени доказателства, а именно: заверен препис  от Решение № 7/25.11.2019 г., прието от Общински съвет – Искър по Протокол № 3/25.11.2019 г., предложение от председателя на ОбС – Искър вх. № 15/18.11.2019 г. до ОбС – Искър относно изменение на Наредба № 29 за управление на дейностите по отпадъците на територията на Община – Искър – заверено ксерокопие, справка по чл. 26, ал. 5 от ЗНА за отразяване на предложения и становища по проекта за изменение на Наредба № 29 за управление на дейностите по отпадъците на територията на Община – Искър – заверено ксерокопие, извадка от интернет страницата на Общината.

Предвид горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото представените към молба с вх. рег. № 6281/12.12.2019 г. писмени доказателства, а именно: заверен препис  от Решение № 7/25.11.2019 г., прието от Общински съвет – Искър по Протокол № 3/25.11.2019 г., предложение от председателя на ОбС – Искър вх. № 15/18.11.2019 г. до ОбС – Искър относно изменение на Наредба № 29 за управление на дейностите по отпадъците на територията на Община – Искър – заверено ксерокопие, справка по чл. 26, ал. 5 от ЗНА за отразяване на предложения и становища по проекта за изменение на Наредба № 29 за управление на дейностите по отпадъците на територията на Община – Искър – заверено ксерокопие, извадка от интернет страницата на Общината.

ПРОКУРОР АНТОНОВА: Уважаеми административни съдии, във връзка с представените от 12.12.2019 г. писмени доказателства от страна на председателя на ОбС – Искър, става ясно, че сме изправени пред хипотезата на чл. 159, т. 3 от АПК, т.е. налице е оттегляне на оспорения административен акт от съответния административен орган. Видно от представените доказателства с решение № 7/25.11.2019 г., протокол № 3 от същата дата ОбС - Искър е приел изменение на Наредба № 29 като са изменени текстовете на чл. 10 и чл. 21 от Наредбата. Отпаднала е тази част, която е вписана по събиране и транспортиране, т.е. отпаднал е разрешителният режим за тези дейности и е останал само уведомителен.  Отменен е чл. 46, а чл. 47 е изменен, като е казано, че административнонаказателната отговорност ще бъде налагана съгласно глава VI от Закона за управление на отпадъците, а чл. 48 е отменен. Това са нашите искания посочени в протеста, поради което считам, че са оттеглени протестираните в протеста на Окръжна прокуратура - Плевен текстове от Наредба № 29 за управление на дейностите по отпадъците на територията на Община Искър, поради което моля да прекратите настоящото производство и моля да присъдите направените разноски в размер на 20 лева за публикация в Държавен вестник. Считам, че са постигнати целите на протеста с това решение на Общински съвет - Искър.

ПРОКУРОР РАДЕВ: Уважаеми административни съдии, аз се присъединявам към мнението на колежката. Считам, че основното основание на протеста е отпаднало. Целите, които са били заложени в него са постигнати. Считам, че производството следва да бъде прекратено. Считам, че е законосъобразно съдът да присъди направените от Окръжна прокуратура – Плевен разноски във връзка с публикуването в Държавен вестник.

Съдът намира, че направеното искане от прокурор Йорданка Антонова е основателно. С докладваната по делото молба е представено Решение № 7/25.11.2019 г. по описа на ОбС - Искър относно изменение на Наредба № 29 за управление на дейностите по отпадъците на територията на Община Искър, от което е видно, че оспорените от прокуратурата текстове са приведени в съответствие със закона, поради което съдът намира, че е налице оттегляне на текстовете от подзаконовия нормативен акт, които са предмет на подадения протест.

Предвид горното са налице предпоставките на чл. 196, вр. с чл. 156, ал. 2, вр. с чл. 159, т. 3 от АПК и подаденият протест следва да бъде оставен без разглеждане, а  производството по делото прекратено. Основателно се явява искането на прокуратурата за присъждане на разноски съобразно разпоредбата на чл. 143, ал. 2 от АПК.

Воден от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ протест на прокурор Йорданка Антонова при Окръжна прокуратура - Плевен против чл. 10, чл. 21, чл. 46, ал. 1 и ал. 2 и чл. 48 от Наредба за управление на дейностите по отпадъците на територията на Община – Искър.

ПРЕКРАТЯВА производството по Административно дело № 904/19 по описа на Административен съд – Плевен.

ОСЪЖДА Община - Искър на основание чл. 143, ал. 2 от АПК да заплати в полза на Окръжна прокуратура – Плевен направени деловодни разноски в размер на 20 лева.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда подлежи на обжалване пред ВАС в 7-мо дневен срок от днес за явилите се страни и от узнаването за ответника Общински съвет – Искър.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен в съдебно заседание, което приключи в

11.08 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                        ЧЛЕНОВЕ:

 

1.     ………………….

 

2.     ………………….