ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На осемнадесети септември две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 813 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 11.40 часа се явиха на второ четене:

ОСПОРВАЩИЯТ В.Б.О. – редовно призован, се явява лично.

ОТВЕТНИКЪТ НАЧАЛНИКЪТ НА ЗООТ ПРИ ЗАТВОРА ПЛЕВЕН – редовно призован, не се явява, не се представлява.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ОСПОРВАЩИЯТ О. - Да се гледа делото.

Съдът намира, с оглед редовното призоваване на страните, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Производството по делото е образувано по жалба от В.Б.О. - лишен от свобода, изтърпяващ наказание в Затвора Плевен, против Заповед № Л-1928/03.09.2020г. на Началника на ЗООТ при затвора Плевен, с която на л.св. О. е наложено дисциплинарно наказание „Изолиране в наказателна килия“ за срок от 5 (пет) денонощия.

С определение в закрито съдебно заседание е разпределена доказателствената тежест, конституирани са страните по делото и същото е насрочено за разглеждане в днешното съдебно заседание, както и ответникът е задължен да представи в срок до 16:00 часа на 17.09.2020 г. конкретно посочени в съдебния акт документи. Същите са представени с писмо вх. № 4768/17.09.2020 г.

По делото е депозиран и писмен отговор от ответника с вх. № 4767/17.09.2020 г.

ОСПОРВАЩИЯТ О. - Поддържам жалбата. Искам да ми бъда отменено наложеното наказание. Да се приемат доказателствата по делото.

С оглед становището на страните, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените с писмо вх. № 4723/16.09.2020 г. от Началника на затвора Плевен доказателства, съгласно опис в писмото.

ПРИЕМА по делото писмо вх. № 4766/17.09.2020 г. и приложените към него доказателства, а именно справка от 17.09.2020 г. от ИСДВР ЗООТ „Плевен“.

ПРИЕМА писмен отговор вх. № 4767/17.09.2020 г. от ответника.

ПРИЕМА представените с писмо вх. № 4768/17.09.2020 г. от ответника доказателства представляващи административната преписка образувана по издаване на оспорената заповед, съгласно опис в писмото.

ОСПОРВАЩИЯТ О. - Няма да представям други доказателства. Имам само една писмена жалба, която началниците не искаха да ми вземат. Спазих срока и началникът не ми отговори и тогава изпратих при Вас жалба. Говорих с оперативните и те казаха, че това не е било наркотик, има и някакъв телефон, който е намерен, но аз не съм виждал тези неща. Аз не знам за какво ме наказват. Няма да представям доказателства. Моля да се приключи делото.

С оглед становището на страните и обстоятелството, че същите нямат нови доказателствени искания и няма да представят нови доказателства, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ОСПОРВАЩИЯТ О. - Една неделя на обяд ходих да закарам със служебния автомобил храната, тъй като аз съм единственият шофьор в затвора. Оставих храната и на връщане на светофара на хотел „Балкан“ спрях на червен светофар и отстрани беше М. Й., който е лежал преди горе в затвора, ядеше закуска и ме попита за един лишен от свобода дали е още в затвора. Нито съм се имал с него, нито съм говорил с него. Каза, че ще му отиде на свеждане. Попита ме кои са полицаите, аз му казах и след това каза, че няма да отиде и каза, че където е бил той пазач има една ябълка и един дънер и е скрил 50 гр. анфетамин и един телефон, вика: „Да ми ги вземеш“ и аз тръгнах. Беше неделен ден, отивам за вечеря, обаче старшините, които бяха на смяна, като им се каже къде има телефони и те казват на другите лишени от свобода, че аз съм бил шпионин. Изчаках да дойде прекия началник г-н В. защото имам на него и на началника на ТПО доверие и в понеделник, когато дойдоха и аз им съобщих за това. Големият началник понеже съм в конфликт с него, решил да ме накаже, вместо да ме награди, аз защо не съм бил казал на командира и от там тръгнаха нещата и ме наказаха без вина, виновен. Нито телефон съм пипал, нито наркотици, нито ги знам къде са. Другото момче, което беше с мен - пазача ги открил и извикал старшината. Аз нищо не съм видял, просто дадох информация и за това ме наказаха. Имам 12 награди домашен отпуск, лек режим и те сега на базата на това наказание ми вдигнаха и режима, без да ме уведомят, че аз си бях домашен отпуск и вчера ме спряха и от работа и си назначиха техен човек. Горе си правят каквото си искат. Твърдя, че не съм извършил нарушенията, за които съм наказан и моля заповедта да бъде отменена.  

Съдът ОБЯВИ на страните, че ще се оттегля на съвещание, след което ще се произнесе със съдебен акт.

След съвещание в присъствието на страните съдът обяви решението си.

Съдът ОБЯВИ на основание чл.111, ал.5 и ал.6, т.2 от ЗИНЗС ОТМЕНЯ Заповед № Л-1928/03.09.2020г. на Началника на ЗООТ при затвора Плевен, с която на л.св. В.Б.О. е наложено дисциплинарно наказание „Изолиране в наказателна килия“ за срок от 5 (пет) денонощия.

Решението е окончателно.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11.50 часа.

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: