ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЕТИ състав

 

На седми май две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 756 по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 11,00 часа се явиха на второ четене:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Община Червен бряг – редовно уведомен от предходното съдебно заседание, се представлява от адвокат А.А. ***, с пълномощно на л.10 от делото.

         ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА Заместник министърът на регионалното развитие и благоустройството и РУО на ОПРР 2014-2020 – редовно уведомен по реда на чл.138 ал.2 от АПК, не се явява и не се представлява.

 

         ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         АДВОКАТ А. – Моля да се даде ход на делото

         Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за хода на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Докладва, че по делото е постъпила молба вх.№ 1992 от 04.05.2020 г., в която е направено уточнение във връзка с изисканата от съда административна преписка и е изразено становище по съществото на жалбата.

Постъпили са писма вх.№№ 2016 и 2017 от 07.05.2020 г., към които са приложени две молби с идентични съдържания, в които се изразява становище относно спиране изпълнението на договора, както и становище по съществото на спора и е приложено писмо относно възстановен дълг в размер на 133 968,94 лв. по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOР001-2.001-0183-С01 по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

            АДВОКАТ А. – Да се приемат доказателствата. Няма да соча други доказателства. Представям списък на разноските. Да се приключи съдебното дирене.

            По доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

            ПРИЕМА като доказателство по делото приложената към писмо вх.№1992 от 04.05.2020 г. молба от ответника.

            ПРИЕМА като доказателства по делото постъпилите молби с вх.№№ 2016 и 2017 от 07.05.2020 г. с приложено към тях писмо относно възстановяване на дълг по сключен договор по процесната оперативна програма.

            Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

            ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

            ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

            АДВОКАТ А. – Уважаема госпожо Председател, моля да отмените оспорения от доверителя ми административен акт – писмо с изх.№ 99-00-6 от 05.06.2019 г. на ръководителя на УО на ОПРР, с което е депозирана покана за доброволно плащане на сумата 133 968,94 лв., представляваща сума по авансово плащане по договор за БФП, като издаден при неспазване на установената форма, неправилно приложение на материалния закон и несъответствие с целта на закона, по съображения и мотиви, подробно изложени в подадената жалба, които изцяло поддържам. Спорен в настоящото производство е въпроса в кой момент е започнал да тече срока за изпълнение на задълженията на Община Червен бряг по процесния договор за БФП, съответно налице ли са били основания за неговото спиране, предвид извършената проверка от различни компетентни институции, посочени като основания от страна на УО за неизвършване на дължимото авансово плащане. Съответно като основание за липса на срок, който да е започнал да тече за Община Червен бряг, се явява и обстоятелството, че авансовото плащане не е извършено от страна на ОПРР. Подробни съображения, както вече споменах, относно основателността на това наше твърдение, сме изложили в подадената жалбата, инициирала настоящия процес, което поддържам. В допълнение ,наведените от УО аргументи, че писма от дати 25.04.2019 г. и от 21.05.2019 г. не са обжалвани, считам, че същите имат характер на разменена кореспонденция между страните по повод изпълнение на договора и същите не представляват подлежащ на обжалване акт по реда на АПК, съответно имат характера на съпроводителни документи, извършени и съставени от административния орган, във връзка с издадения административен акт, по смисъла на ТР № 16 от 31.03.1975 г. на Върховен съд. В случай, че приемете, че същите представляват подлежащи на обжалване актове, моля да приемете от една страна, че те не съдържат белези на индивидуален административен акт, в тях не е указано, че подлежат на обжалване, в какъв срок и пред кой орган. Посоченото представлява приложимост на чл.140 АПК, като моля съобразите, че в подадената от доверителя ми жалба се съдържат възражения, които следва да бъдат отнесени и към посочените писма и обективираните в тях твърдения от страна на административния орган, съответно да приемете, че с нея е оспорена и относно тяхната законосъобразност. Моля да присъдите направените от доверителя ми разноски, за които представям списък. Моля да ми изпратите копие от доказателствата, постъпили днес по делото.

            Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

            ДА СЕ ИЗПРАТЯТ копия от постъпилите днес доказателства на електронната поща на пълномощника на жалбоподателя.

            Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,11 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: