П Р О Т О К О Л

 

година 2020                                                                         град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                          ВТОРИ състав

 

На ШЕСТНАДЕСЕТИ ЮНИ                                           2020 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Н. ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело 753 по описа за 2019 г.

На именното повикване в 11.36 часа се явиха:

         ИЩЕЦЪТ И.М.Б. – редовно призован, се явява лично, доведен от Затвора – Белене и с адв. Н.П. служебен защитник назначен в хода на производството

         ОТВЕТНИКЪТ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА – СОФИЯ – уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от юрк. У. с пълномощно по делото

         ЗА КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се явява прокурор Нанка Рачева

         Не се явява СВИДЕТЕЛЯТ А.К.М..

За същия е постъпило писмо от администрацията на Затвора – Белене, от което е видно, че същият е освободен от затвора на 05.06.2020 г.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. П.: Да се даде ход на делото.

ЮРК. У.: Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР РАЧЕВА: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ДОКЛАДВА постъпили писмени доказателства от ответника с писмо вх. рег. № 1515/11.03.2020 г. по опис

ДОКЛАДВА писмена защита представена от ищеца  с вх. рег. № 1822/13.04.2020 г.

ДОКЛАДВА свидетелски обяснения представени от А.К.М. с писмо вх. рег. № 1883/22.04.2020 г.

АДВ. П.: Да се приемат.

ЮРК. У.: Считам, че няма законови основания да се приобщават към доказателствения материал по делото  свидетелските показания на А.К.М., тъй те не са събрани по установения в закона процесуален ред. Останалите доказателства да се приемат.

ПРОКУРОР РАЧЕВА: Считам, че представените писмени доказателства следва да бъдат приети, по отношение на писмените сведения от свидетеля, считам че е недопустимо писменото им приобщаване като доказателствен материал.

Съдът намира, че следва да приеме и вложи в делото писмените доказателства представени от ответника, както и представените свидетелски обяснения от А.К.М., като становище за тяхната относимост и процесуална годност за установяване на обстоятелства в настоящото производство ще се вземе със съдебния акт по делото.

Водим от горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото представените писмени доказателства от ответника с писмо вх. рег. № 1515/11.03.2020 г. – по опис и свидетелски обяснения представени от А.К.М. с писмо вх. рег. № 1883/22.04.2020 г.

АДВ. П.: Ако от администрацията на затвора ни посочат адрес за призоваване на това лице, ще моля от името на подзащитния ми това лице да бъде призовано. Ако такава възможност няма, ще Ви моля да дадете възможност на подзащитния ми в писмена молба до вас да посочи три имена на лице.

ИЩЕЦЪТ Б.: Отказвам се от свидетеля А.К.М.. Нямам други доказателствени искания.

АДВ. П.: Присъединявам се казаното от подзащитния ми, но ако ми дадете възможност да му обясня последиците от това.

Съдът прекъсва съдебното заседание в 11.41 часа за консултация между ищеца и неговия адвокат.

Възобновява производството в 11.47.

АДВ. П.: Разясних на подзащитния ми какви са последиците от едно такова евентуално поведение на отказ от събиране на гласни доказателства. Същият поема последиците и моля да заличите посочения от него свидетел от списъка на лицата за призоваване. Ние други доказателства няма да сочим. Моля да приключи съдебното дирене

ЮРК. У.: Съобразно направеното искане за заличаване на допуснатия до разпит свидетел предлагам да го заличите с оглед заявеното от ищеца по делото. Нямам нови доказателствени искания. Моля да приключи съдебното дирене и дадете ход по същество.

ПРОКУРОР РАЧЕВА: Моля да приключи съдебното дирене с оглед изявлението на ищеца и неговият подзащитен.

Съдът счита, че следва да бъде заличен свидетелят  А.К.М. от списъка на лицата за призоваване, предвид което

                          О П Р Е Д Е Л И:

ЗАЛИЧАВА свидетеля А.К.М. от списъка на лицата за призоваване.

С оглед липсата на други доказателствени искания, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. П.: Уважаеми господин съдия, ще Ви моля от името на доверителя да уважите предявената от него претенция. По делото има достатъчно събрани писмени доказателства, от които е видно, че той е изразходвал лични средства за лечението си докато бил в Затвора – Белене. По делото има касови бележки, фискални бонове, рецепти, има достатъчно писмени доказателства, от които видно, че той действително е изразходвал средства, за да се лекува, а докато е в затвора това лечение тежи върху ответника по делото. Изцяло поддържам изложеното от подзащитния ми в неговата писмена защита.  Моля при постановяване на Вашия акт да се съобразите с изложеното от нег.о

ИЩЕЦЪТ Б.: Поддържам писмената защита.

ЮРК. У.: Уважаеми господин председател, считам предявения иск за изцяло неоснователен. В хода на проведените съдебни заседания ищецът не можа да докаже претенциите си, предвид което Ви моля да отхвърлите предявения иск. Поддържам съображенията си за изтекла погасителна давност за част от исковия период, тъй като видно от приложената вещева ведомост последните обувки са дадени на ищеца между 10.05.2018 г. във връзка с което считам, че  правилно търси съдебна защита за  периода от 27.12.2011 г.  до 10.05.2013  г. пет години назад, е погасена по давност съобразно  общите правила на чл. 110 от ЗЗД, която според установената съдебна практика започва да тече от датата на преустановяване на нарушението. Моля да ми предоставите възможност за писмени бележки.
         Съдът,

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕДОСТАВЯ възможност на процесуалния представител на ответника за представяне на писмени бележки  в 7-мо дневен срок от публикуване на протокола в интернет.

ПРОКУРОР РАЧЕВА: Уважаеми господин административен съдия, считам, че предявеният иск е изцяло неоснователен. По делото не се доказа наличието на нарушение по смисъла на чл. 3 ЗИНЗС, поради което считам, че не е осъществен фактическия състав на отговорността на специализираните органи по изпълнение на наказанията по чл. 284 от цитирания закон. Ако приемете обаче, че е налице някакво поведение, което представлява нарушение по смисъла на чл. 3, то моля да приемете, че предявеният иск е изцяло недоказан, не са представени доказателства в подкрепа на твърденията на ищеца. Считам, че следва да бъде постановено решение, с което да отхвърлите иска.

Съдът счита делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 11.56 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: