ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ТРЕТИ състав

На дванадесети февруари две хиляди и двадесета година         

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Административно дело   744 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10:02 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА  Е.С.Ц., редовно уведомена от предходно съдебно заседание, не се явява, представлява се от адв. И.Д. *** с пълномощно по делото.

ЗА ОТВЕТНИКА ПО ЖАЛБАТА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ – гр. СОФИЯ, редовно призован, се явява адв. С.М. от Адвокатска колегия – гр. Плевен с пълномощно по делото.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Д. – Да се даде ход, въпреки че в пълномощното пише, че делото е насрочено за 12.02.2019г., но да не издребняваме чак толкова. Да се даде ход, така или иначе Вие казахте в предходното съдебно заседание, че днес ще бъде даден ход, каквото и да се случи.

АДВ. М. – Да се даде ход.

Съдът счита, че не са налице процесуалните пречки за даване ход на делото и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Административното дело е образувано по жалба на Е.С.Ц. *** срещу Заповед № НК-5/04.04.2016г. на Изпълнителния директор на БАБХ- София, с която на осн. чл. 90 ал.1 т.5 от Закона за държавния служител на жалбоподателката – главен инспектор в отдел „Контрол на храните“ при ОДБХ – Плевен е наложено дисциплинарно наказание „уволнение“.

С Решение № 9861/26.06.2019г. на ВАС по адм. д. № 12333/2017г. по описа на съда влязлото в сила Решение № 17/19.01.2017г. по АД № 613/2016г. на Административен съд – Плевен е отменено по искане за отмяна от Изпълнителния директор на БАБХ, на осн. чл. 239 т.5 пр.2-ро от АПК и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на АС – Плевен от фазата на първото заседание по делото.

Причина за отмяната на влязлото в сила съдебно решение е, че ответникът не е бил надлежно представляван в производството по делото, поради ненадлежното упълномощаване на адв. М. като представител на БАБХ, вместо на административния орган, издал заповедта – Изпълнителния директор на БАБХ, който е  ответник по делото.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 124 от Закона за държавния служител.

Жалбата е редовна и допустима и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

С определението за насрочване на делото е указана доказателствената тежест на ответника.

Съдът докладва постъпила молба от адв. М., с която се прави доказателствено искане за прилагане като доказателство АХД № 52/2019г. по описа на Административен съд – Плевен  във връзка с установяване на факта, че жалбоподателката се е възползвала от правото да заеме длъжността, от която е дисциплинарно уволнена и това право тя е упражнила въз основа на решение № 17/19.01.2017г. на АС – Плевен, в периода, в който това решение е било в сила,  преди да бъде отменено.

АДВ. Д. – Запознати сме с това искане. Въпреки резолюцията на уважаемия съдебен състав  „Да се изиска“ виждам, че е изискано това дело № 52/2019г., намирам искането за неотносимо и неоснователно. Моля, да го оставите без уважение. Предмет на настоящото производство е единствено законността на уволнението. Какво се е случило години след това е абсолютно ирелевантно и считам, че не е необходимо и без това обемното дело да се утежнява още повече с излишни, допълнителни, други дела да се прилагат. Поддържам изцяло жалбата. Нямам доказателствени искания. Считам, че делото е изяснено от фактическа страна още при първото му разглеждане. Следва да се отчете, че е върнато за ново разглеждане единствено във връзка с процесуалното представителство и в този ред на мисли, нямам други доказателствени искания. Моля, да се приключи съдебното дирене. Моля, с Ваше определение да се приобщят събраните доказателства при първоначалното разглеждане на делото.

АДВ. М. – Оспорваме жалбата. Считаме, че атакуваната заповед е правилна и законосъобразна. Моля, да приобщите писмените доказателствата, които в хода на първото дело са представени като такива. Други няма да сочим. Представям списък с разноски.

Съдът счита, че следва да бъдат приети като доказателства по настоящото дело приложените и събрани писмени доказателства при първото разглеждане на делото, а именно приложените към АД № 613/2016г. и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА всички приложени писмени доказателства по административната преписка и всички други представени допълнителни доказателства, приложени към АД № 613/2016г. по описа на АС-Плевен.

Счита, че е основателно искането на адв. М. за приобщаването на АД № 52/2019г. по описа на Административен съд – Плевен, тъй като същото би могло да има значение за правилното решаване на настоящия спор, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИОБЩАВА материалите по АД № 52/2019г. по описа на АС-Плевен.

АДВ. Д. – Други искания нямаме.

АДВ. М. – Нямаме други искания.

С оглед изчерпване на доказателствените искания на страните, съдът счита, че делото е изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. Д. – Уважаема госпожо съдия, моля да уважите жалбата като основателна и доказана и да постановите решение, с което да отмените оспорваната заповед № НК-5/04.04.2016г. на изпълнителния директор на БАБХ,  с която е наложено дисциплинарно наказание „уволнение“ на моята доверителка – д-р Е.Ц.. Накратко считам, че заповедта е издадена при грубо нарушение на процесуалните оправила, тъй като доверителката ми не е била предварително изслушана по реда на чл. 93 Закона за държавния служител. Не по нейна вина не е получила препоръчаното писмо, с което са ѝ изискани обяснения. В тази връзка е нарушена процедурата по връчване по чл. 4, ал. 2 от Общите правила за условията за доставяне на пощенски пратки и колети, като е следвало пощенският оператор да извърши поне 2 посещения на адреса, съобразно тези Общи правила, утвърдени от Комисията за регулиране на съобщенията - ДВ бр. 45 от 15.06.2010г., като не по вина на жалбоподателката не е стигнало до нейното знание уведомлението, че следва да даде обяснение и да изрази становище. Въпреки това административния орган е издал оспорваната заповед, което е в нарушение на процесуалните правила. На следващо място, моля да имате предвид, че заповедта е издадена след изтичане на преклузивните срокове по чл. 94 от ЗДС, предвид датата на твърдяното нарушение и датата на издаване на заповедта. Отделно, в самите мотиви на заповедта, недопустимо е възприета фактическа обстановка, която е пренесена от обвинителния акт, който тогава е бил предявен на доверителката ми, като в последствие същата не е била осъдена с влязла в сила присъда. По-подробни аргументирани съображения представям в писмена защита, които моля да имате предвид. При уважаване на жалбата, моля да присъдите в полза на доверителката ми всички разноски за инстанциите до момента, съгласно представения списък и доказателства за самите разноски, като за разписка играе самия договор за правна защита и съдействие. Моля за решение в този смисъл.

АДВ. М. – Госпожо съдия, ще Ви моля да оставите без уважение жалбата. Да приемете, че атакуваната заповед не страда от пороците, посочени в същата. Подробни съображения съм изложил в писмена защита, която представям с копие за ответната страна. Моля, да ни бъдат присъдени разноски. Считам, че в случай, че съдът все пак уважи тази жалба, то в мотивите си изрично трябва да вземе становище по два правни спора. Първо - поражда ли право на жалбоподателката при уважаване на иска, да бъде възстановена на работа, след като тя веднъж вече е упражнила това свое право. Аз считам, че не следва наново да ѝ бъде дадена  тази възможност, както и по въпроса за разноските, тъй като те са ѝ изплатени. Само разноските в настоящото производство следва да бъдат предмет на  обсъждане.

РЕПЛИКА НА АДВ. Д. – Във връзка с очевидно визираното дело № 52/2019г. на настоящия съд, каквото има предвид колегата, аз считам, че е ирелевантно какво се е случило в този промеждутък от време, тъй като безспорно има влязло в  сила решение, преди да  бъде отменено и върнато за ново разглеждане.  Сегашното Ваше произнасяне, както вече посочих, касае законността на уволнението. Ако Вие прецените, че то е незаконно, ще следва да се приложат законовите последици доверителката ми да бъде възстановена на работа. Това е по силата на закона и всъщност е изискано още с жалбата като петитум. Известно е от теорията и практиката, че при обявяването на един акт за незаканен, следва да се върне фактическото положение, каквото е било преди неговото съществуване. Така, че аз считам отново, въпреки че делото е приобщено – дело № 52/2019г., че законността на уволнението не следва да бъде обусловена от факти, които са се случили в други  правоотношения и в други производства.

АДВ. М. – В петитума на исковата молба няма искане. Има единствено искане за отмяна на заповедта.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,15 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: