ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ТРЕТИ състав

На петнадесети януари две хиляди и двадесета година    

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Административно дело   720 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10:10 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА  И.А.П., редовно уведомена от предходно съдебно заседание, се явява лично и с адв. Р.М. от Адвокатска колегия – гр. Плевен с пълномощно по делото.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Л.А.И., уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, не се явява, представлява се от адв. Р.М. от Адвокатска колегия – гр. Плевен с пълномощно по делото.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Л.А.Г., уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, не се явява, представлява се от адв. Р.М. от Адвокатска колегия – гр. Плевен с пълномощно по делото.

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА М.А.Г., уведомена по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, не се явява, представлява се от адв. Р.М. от Адвокатска колегия – гр. Плевен с пълномощно по делото.

ЗА ОТВЕТНИКА ПО ЖАЛБАТА ОБЩИНА ПОРДИМ, уведомена по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, представител не се явява.

ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА  „БУЛГАРТРАНСГАЗ“ ЕАД – гр. СОФИЯ, редовно призован, не се явява представител. Представено е писмено становище по делото.

ЯВЯВА СЕ ВЕЩОТО ЛИЦЕ Л.Х.Т., редовно уведомена от предходно съдебно заседание.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. М. – Моля да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, предвид което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И  ГО ДОКЛАДВА

Административното дело е образувано по жалба на И.А.П. ***, Л.А.И. *** и Ю. М.И. ***, чрез адв. М. *** срещу Решението на Комисията по чл. 210 от ЗУТ с Изх. № СБР-00-298/10.05.2019г. на Община Пордим, с което е определено обезщетение в размер на  6061 лв. за сервитутно право на прокарване през имот на жалбоподателите - ПИ по КККР  23.50 в землището на с. Катерица.

Жалбоподателите оспорват размера на определеното обезщетение като твърде нисък с оглед характеристиките на имота и спецификите на предвиденото строителство. Молят съда да измени размера на обезщетението и да определи друг справедлив размер, за което са поискали назначаване на съдебно-оценителна експертиза.

Ответникът – Община Пордим е приложил административната преписка. Не изразява становище по жалбата. Прави възражение за прекомерност на платеното от жалбоподателите адвокатско възнаграждение.

Заинтересовата страна – „Булгартрансгаз“ ЕАД- София, чрез юрисконсулт П. изразява становище за неоснователност на жалбата.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 215 ал.1 от Закона за устройство на територията.

Жалбата е редовна, допустима и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

Изготвено е заключение по назначената съдебно-оценителна експертиза, което е представено в срок. Жалбоподателите са получили препис от заключението чрез адв. М..

АДВ. М. – Поддържаме жалбата, запозната съм с приложените доказателства, да се приемат. Нямаме други доказателствени искания. Моля, да се  пристъпи към разпит на вещото лице.

Съдът счита, че  следва да бъдат приети приложените с административната преписка и от страните писмени доказателства и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА  представените по делото писмени доказателства по опис, както следва: договор за доброволна делба на наследствени земеделски земи в землището на с. Катерица, Община Пордим, Област Плевен - per. №2387/26.09.2012 г.; Писмо изх. № БТГ 24-00-2876-(2)/01.02.2019 г. на „Булгартрансгаз“ ЕАД; Регистър на засегнатите имоти в землище с. Катерица (ЕКАТТЕ 36614), общ. Пордим, обл. Плевен от сервитут на газопровод и технологични съоръжения - Окончателен проект; Писмо изх. №24-00-2876-(4)/13.02.2019 г. на „Булгартрансгаз“ ЕАД; Заповед №СБР-00-89/21.02.2019 г. на Кмета на Община Пордим за назначаване на комисия по чл. 210, ал. 1 от ЗУТ; Приемателно-предавателен протокол от 20.03.2019 г.; Доклад за определяне на пазарната стойност на равностойното парично обезщетение за учредяване на сервитутни права за обект: Разширяване на газопреносната инфраструктура на ,.Булгартрансгаз'’ ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница в поземлени имоти по КВС в землището на с. Катерица. Община Пордим, Област Плевен; Протокол от 29.03.2019 г. на комисията по чл. 210 от ЗУТ; Писмо изх. №УС-00-164/10.04.2019 г. до Началника на ОСЗ - Плевен, офис Пордим; Заповед №СБР-01-16/11.04.2019 г. на Кмета на Община Пордим; Писмо изх. № СБР-00-199/15.04.2019 г. до „Булгартрансгаз” ЕАД; Писмо изх. № СБР-00-298/10.05.2019 г. на Община Пордим до И.А.П.. Л.А.И. и Ю. М.И.; Обратни разписки (известия за доставяне) - 3 бр;

ПРИСТЪПВА КЪМ ИЗСЛУШВАНЕ ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НА ВЕЩОТО ЛИЦЕ

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА ВЕЩОТО ЛИЦЕ Л.Х.Т. – 71 години, неосъждана, без родство със страните.

Съдът напомня на вещото лице, че носи наказателна отговорност до 5 години лишаване от свобода за даване на невярно и заинтересовано заключение. Вещото лице обещава да даде вярно и безпристрастно заключение.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т. – Поддържам заключението, което съм представила. Нямам какво да добавя. Ако има въпроси, готова съм да отговарям.

АДВ. М. – В ІV. „Констативно-съобразителна част“ на експертизата сте посочили, че според техния предмет сервитутите биват два вида - положителни или отрицателни. В настоящия случай от кой вид е  сервитута?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т. – За прилагането на отрицателен сервитут, трябва да бъде лишен от всякакво право собственика да извършва каквито и да било дейности в имота и тогава коефициента е 1. Когато има някакви права да извършва някакви дейности собственика на имота, макар и ограничени, тогава коефициента е в границите между 0,5-1. В случая, не става въпрос за отрицателен, а положителен, тъй като собственика има право да го отдава под наем, да сее есенници, които са с плитка коренова система и поради тази причина сервитута се определя като положителен  и коефициента варира от 0,5 до 1.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т. – Вие какъв коефициент сте дали?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т. – Дала съм 0,9.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т. – На това ли се дължи разликата в оценката, която Вие сте дали и тази, която е дала  комисията по чл. 210 от ЗУТ?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т. – Точно така и аз съм се обосновала защо я давам. Защото сервитута при жалбоподателите е 44,14 % от площта на имота, който те притежават. От 23 декара 14 попадат в сервитута, една голяма част. Там нямат право да извършват нищо. Там е възможно в бъдеще да има някаква техническа повреда и да се влиза, да се излиза в тази нива и поради тази причина тези 44,14% от общата площ на имота са засегнати от сервитута, което ме наведе на мисълта, че те би следвало да получат малко по-високо обезщетение.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т. – Комисията какъв коефициент е ползвала?

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т. – Комисията е възложила на вещото лице. Вещото лице е направило оценка на всички имоти, които попадат в трасето на газопровода в община Пордим. В част от имотите са дори няколко кв.м. в сервитута. Вещото лице не е правило оценка на всеки един имот, а е направило обща и е приело за всички имоти коефициент 0,75. Като тези, които са с малка част от площта, попадаща в сервитута са по-облагодетелствани, а тези, на които по-голяма част попада в сервитута са засегнати повече, интереса им е засегнат. В една бъдеща продажба, те никога няма да могат да получат стойността на съседните имоти, които са без сервитут. Поради тази причина съм дала 0,9.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т. – „Оценителят е ползвал коефициент съответстващ на максималния допустим по чл. 23, ал. 1 от Приложение 2 на ЗМДТ.“ Това сте го записали в заключението, че това е ползвано като база. Т.е. те са дали максимално допустимия коефициент по тези правила. Защо Вие не ги приемате като приложими и съответно защо оценителя се е позовал на тези правила?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т. – Първият коефициент е определен в зависимост от срока за ограниченото вещно право, който е определен на 0,9. Формулата съм я дала на първата  страница.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т. – Всъщност тук е промяната във Вашето заключение?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т. – Не, в следващия коефициент е промяната. Този, който е 0,75 и става 0,9. Той се определя от оценителя.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т. – Вие защо не възприемате този метод, който е максималния по този ред, по ЗМДТ и давате друг?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т. – Първият коефициент е по ЗМДТ, този който отчита срока, за който е ограничено вещното право е 0,9 и е стандартно закован,  а втория коефициент се определя от оценителя и аз пояснявам защо.  При така наложените ограничения площта на сервитута е 6,180дка, върху която се простират ограниченията представлява 44,14% от общата площ на имота от 14 дка. Във времето при бъдеща сделка на покупко-продажба, няма да може да достигне пазарната цена на сходни по характеристики имоти без ограничения. Това касае втория коефициент, който съм дала 0,9 вместо 0,75.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т. – Първият коефициент, отчита срока на вещното право, втория коефициент, отчита вида на сервитута в зависимост от ограниченията. Вие кой коефициент променяте?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т. – Променям втория, който отчита положителен или отрицателен сервитут.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т. – А първия си остава 0,9?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т. – Първия си остава 0,9, който си е стандартно определен.

АДВ. М. – Каква площ е застъпена в процесния имот и каква е площта на различните съседни имоти в сравнение с този?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т. – Аз току що цитирах – 6,180 дка е площта, върху която се простират ограниченията , т.е. която попада в сервитут. 44,14% от общата площ 14 дка. Преглеждайки делото, те са много имотите, но в някои имоти сервитута ги застъпва в кв.м., но понеже е взето общо, а не са правени оценки имот по имот, поради тази причина са ощетени тези имоти, които са засегнати в по-голямата си площ, а другите не търпят такова влияние.

АДВ. М. – Има ли значение вида на газопровода, т.е. дали е подземен или надземен и влияе ли на коефициента 0,9?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т. – Специално сервитута какъв е се определя от инженерната инфраструктура, която е направена според проекта. Когато е подземен  това означава, че се прокопава площта, полагат се тръби, влиза се, излиза се от площта на имота, това са имоти, през които преминават тези подземни тръбопроводи. В случая газопровода е с голяма мощност и там са забранени - да се садят дървета, да се обработва земята на повече от 50 см., всичко това са ограничения. Единствено е допустимо засяване на есенници, които са с плитка коренова система. Може да се ползва за земеделска земя, но с много ограничения.

АДВ. М. – Нямам други въпроси. Да се приеме експертизата.

Съдът счита, че следва да бъде прието заключението на вещото лице и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА заключението на вещото лице по назначената съдебно-оценителна експертиза.

ДА СЕ ИЗПЛАТИ възнаграждение на вещото лице Л.Х.Т. в размер на 300 лева от внесения депозит.

АДВ. М. – Нямаме други искания.

Съдът счита, че с оглед изчерпване на доказателствените искания на страните, делото е изяснено от фактическа  страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. М. – Уважаема госпожо Председател, считам че оценката, постигната на базата на изчисления по най-популярния метод е не само възможно най-високата, но и най-справедливата, най-вече с оглед на факта на учредяване на сервитут в процесния имот за вечни времена.

Изчислението за тази оценка е от голямо значение за собствениците на засегнатия имот, тъй като занапред стойността му винаги ще е по-ниска и ще се ограничи възможността им да постигнат най-високата цена при сделка на продажба, при аренда или наем. Решение, което одобрява и потвърждава оценка за сервитута на процесния имот в размер на 7 299 лева би било справедливо и моля да се произнесете в този смисъл.

Моля, в полза на доверителите ми да присъдите сторените по делото разноски, за което прилагам списък. Моля, да взема становище относно молбата от ответника, с която прави възражение относно прекомерност на адвокатското възнаграждение. Съгласно чл. 8, ал. 2, т. 1 от Наредба № 1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения размерът на минималното адвокатско възнаграждение за дела, които се водят по ЗУТ е 600 лева. В настоящия процес представлявам и четиримата жалбоподатели, поради което считам, че размера на възнаграждението не е прекомерен и моля да оставите молбата без уважение.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в разумен срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,28 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: