ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На девети януари  две хиляди и двадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 703  по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 11.15 часа се явиха:        

ОСПОРВАЩИЯТ – ОБЩИНА ЧЕРВЕН БРЯГ, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява, представлява се от адв. А.А. с пълномощно по делото.  

ЗА ОТВЕТНИКА – ЗАМ. МИНИСТЪР И РЪКОВОДИТЕЛ НА УО НА ОПРР 2014-2020 Д.Н., редовно уведомен от предходно съдебно заседание, явява се адв. Л.Я.с пълномощно на лист 149 по делото.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ - Л.  В.  С., редовно призован, не се явява.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. А. – Не са налице основания да не бъде даден ход на делото.

АДВ.Я.– Моля за ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Постъпило е заключение на вещото лице, но същото въпреки редовното призоваване не се явява и не може да бъде изслушано.

АДВ. А. – Нямаме доказателствени искания.

АДВ.Я.– Да се приемат представените писмени доказателства след последното съдебно заседание.

АДВ. А. – Доверителят ми ме уведоми, че е изпратил изискания от Вас документ -  разрешение за строеж. Предполагам, че това е така.

СЪДЪТ КЪМ АДВ. А. – Да. Изпратил го е.

АДВ. А. -  Да се приеме.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателство по делото: представеното с писмо вх. № 5024/14.10.2019 г. разрешение за строеж.  

АДВ. А. -  Нямам други искания.

АДВ.Я.– Моля да бъдат приети представената административна преписка, която  сме входирали в Административен съд – Плевен с молба вх. № 5002 от 11.10.2019 г. в изпълнение на указанията дадени в предходното съдебно заседание.

АДВ. А. – Не възразявам. Моля да бъдат приети.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: представената административна преписка с писмо вх. № 5002 от 11.10.2019 г.

СЪДЪТ КЪМ АДВ. А. – Аз смятам да прекратя делото. Не зная дали сте разбрали. Вчера прекратих другото с Община – Червен бряг, защото смятам, че сте ненадлежно упълномощен от зам. кметицата, която е подписала заповедта, която е упълномощена от кмета В. да го замества при отсъствие, когато е бил отстранен от длъжност.

АДВ. А. -  Ако считате,  че има ненадлежно упълномощаване, моля да ми дадете възможност да представя документ.  

СЪДЪТ КЪМ АДВ. А. – Вие по другото дело представихте и аз съм си ги снимала. Смятам да ги приложа и по това дело. На 27 март Вие сте го представили този документ по другото дело, че е бил отстранен от длъжност и няма как на 09 април да подпише заповед, след като той вече  няма тези правомощия при отстраняване от длъжност. Ще Ви дам възможност. Ще отложа делото за друго съдебно заседание.   

АДВ. А. – По принцип, това е зам. кметът, който е оправомощен да представя кмета при негово отсъствие. Съответно заповедта, която сме представили, тя не е единствената. Има предхождаща такава. Посочената е издадена изрично с оглед  отстраняването му от длъжност и влизането в сила на определението на Специализирания наказателен съд, с идентично съдържание от предходен момент. 

Съдът констатира с оглед обстоятелството, че по редовността на жалбата следи цялото производство,  че жалбата срещу процесния акт е подадена от адв. А. след упълномощаване от зам. кмет на Община – Червен бряг В., като по делото е приложена заповед от 09.04.2019г., с която инж. В. упълномощава същата да го замества при отсъствие. На съда е служебно известно по адм. дело № 831/2019 г., където е идентичен казусът във връзка с подаване на жалбата и е изискал по адм. дело № 831/2019 г. доказателства от оспорващия относно отсъствие на кмета към датата на подаване на жалбата. По същото дело е представена извадка от оспорващия от публикации и интервюта от 27.03.2019 г., в което се посочва, че кметът Д. В. по искане на специализираната прокуратура е отстранен от длъжност. Съдът по адм. дело № 831/2019 г.  е изискал от Специализирания наказателен съд доказателства за образувани дела спрямо инж. В.  - кмет на Община – Червен бряг и е представено писмо с вх. № 45 от 07.01.2020 г.

Съдът докладва писмо вх. № 45 от 07.01.2020 г. и представено по адм. дело от оспорващия „публикации и интервюта“, извадка от електронен сайт от 27.03.2019 г. и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА по настоящото производство:  писмо вх. № 45 от 07.01.2020 г. и представено по адм. дело от оспорващия „публикации и интервюта“, извадка от електронен сайт от 27.03.2019 г., като с оглед редовността на жалбата ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на оспорващия до следващото съдебно заседание да представи доказателства относно надлежното му упълномощаване от орган, който разполага с представителна власт да представлява Община – Червен бряг към датата на подаване на жалбата, а именно: 05.06.2019 г., тъй като съдът намира, че представената по делото заповед от 09.04.2019 г. от инж. В., с която оправомощава зам. кмет В. да изпълнява функциите му при отсъствие, не може да бъде приета като основание за упълномощаване на адв. А., тъй като към 09.04.2019 г. кметът инж. В. е отстранен от длъжност и същият не разполага с правомощия да подписа и издава заповеди.  

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

НАСРОЧВА делото за 20.02.2020 г. от 11.15 часа, за когато страните се считат  редовно  уведомени.

ДА СЕ ПРИЗОВЕ ВЕЩОТО ЛИЦЕ.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11.28 часа.

СЕКРЕТАР:                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: