ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На осми юли  две хиляди и двадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 687  по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 11.32  часа се явиха:       

ИЩЕЦЪТ – Е.С.Я., редовно призован, се явява лично.

ЗА ОТВЕТНИКА – ГДИН – СОФИЯ,  редовно призован, се представлява от юрк П.П.с пълномощно от днес.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се явява от прокурор Иван Шарков.

СВИДЕТЕЛЯТ – С.С.Ш., редовно призован, се явява. С оглед на това, че същият е лишен от свобода, същият се намира в съдебната зала.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ИЩЕЦЪТ – Да гледаме делото. Искам и другите свидетели.

ЮРК ПОПОВА -  Да се даде ход на делото.

ПРОКУОР ШАРКОВ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Съдът докладва писмо вх.№ 721 от 06.02.2020 г. от началника на Затвора – Плевен, в което е посочено, че са приложени доказателства,  обаче същите, а именно: заверено копие на книга за движение на лишените от свобода в Затвора – Плевен и докладна записка, ведно с приложения от К.Н.Н.– инспектор.НОТ при Затвора – Плевен, не са налични към писмото.

Съдът докладва молба с вх.№ 2700 от 08.06.2020 г., с която ищецът иска да се сключи споразумение с ответника. Същото е изпратено на ответника и е изразена позиция с последващо писмо от 17.06.2020 г., че не разполага с пълномощно процесуалният представител на ответника за сключване на споразумения, а и същият нямал никакви параметри.

Съдът докладва декларация от С.С.Ш., че отказва да свидетелства.

Съдът докладва молба с вх. № 3133 от 24.06.2020 г. от ищеца с доказателствено искане за разпит като свидетели на С.К.К.от Затвора – Стара Загора,, С.С.Ш. ***, същият е призован като свидетел, Р. Л.В. и И.Т.В..

ИЩЕЦЪТ – Да се приемат доказателствата.

ЮРК ПОПОВА – Да се приемат.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се приемат доказателствата.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: писмо вх.№ 721 от 06.02.2020 г. от началника на Затвора – Плевен, молба с вх.№ 2700 от 08.06.2020 г., С.С.Ш., че отказва да свидетелства, молба с вх. № 3133 от 24.06.2020 г. от ищеца.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

УКАЗВА на началника на Затвора в 7 дневен срок от получаване на съобщението ДА ИЗПРАТИ на съда описаните като приложени към писмо с изх. № 210/03.02.2020 г. заверено копие от книга и докладна записка.

Пристъпва към разпит на свидетеля С.С.Ш., призован с оглед споделяне на своите впечатления от осъществяване на възможността за разходка на открито и ползване на фонокарта в периода от 06.07.2018 г. до 09.07.2018 г. – периодът, който е отразен според справка от Затвора – Плевен, че същите лица са били приети по делегация в  Затвора-Плевен.

Съдът пристъпи към снемане самоличността на свидетеля.

С.С.Ш. - 49 години, осъждан, без родство със страните.  

Съдът напомня отговорността на свидетеля за лъжесвидетелстване по НК.

СВИДЕТЕЛЯТ Кой ме е призовал?

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ – Съдът, по искане на ищеца.

СВИДЕТЕЛЯТ- Мислех, че Е.Я. ме е призовава като свидетел.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ – Той иска да свидетелствате за периода от 06.07.2018 г. до 09.07.2018 г., когато сте били в приемното помещение по делегация, какви са били условията по делегация, дали същият е могъл да ползва фонокарта, да ползва телефона и т.н.

СВИДЕТЕЛЯТ – Запознат съм с наказателната отговорност.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ – Написал сте, че не искате да свидетелствате.

СВИДЕТЕЛЯТ – Мислех, че е за друго нещо.

Съдът предоставя възможност на ищеца да зададе пръв своите въпроси към свидетеля.

ИЩЕЦЪТ – В какво положение беше килията, когато бяхме двамата?

СВИДЕТЕЛЯТ – Дюшеците бяха опикани.  На единият дюшек, аз бях опикан, дето ми дадоха. Бях зад вратата, ме сложиха да спя. Вътре ни дадоха войнишки одеяла – черни, чаршафи не дадоха. Самата стая беше в такова положение, че кой пикал, плюл, вътре е ужас. Дървениците ме изядоха. Аз съм с туберколоза с две помпи, даже и до днес. Вътре миризмата е ужасна. Обадих се на дежурния по коридора да ни се сменят дюшеците,  чаршафи да осигурят, а вода нямаше. Не знам колко часа беше. Вечерта вода нямаше. Пуснаха за няколко часа после пак спряха водата. Сутринта като станахме, той искаше да се обади с неговите хора, не го допуснаха. Излязохме на карето. Малко беше валяло дъжд, а самата полянка беше с кал. Няма телефони. Отношението на старшините, които ни приемат в Плевенския затвор е много строго. Лежал съм в много затвори. Като в Затвора – Плевен, не съм видял такова. Там исках на лекар, като се върнахме.  Я., с него съм бил в килията заедно и двата дни и С.К.и той беше с нас. Впечатление ми направи и лошата храна в този период. На карето аз лично съм се молил на Н.. Имаше един И.– командир. Помолих го на карето телефон да направим. Казаха, че  нямаме право. Искахме да минем на другото каре, където са лишените от свобода, до лавката. Отвън е с бетон, пейки има, телефон, но по чужда делегация карето е много лоша. Няма фитнес уреди, няма телефон, няма пейка. Храната е лоша. Дървениците ни изядоха вечерта.

ИЩЕЦЪТ – Нямам други въпроси.

ЮРК ПОПОВА – Искал е да говори по телефона. Вие купихте ли си карта?

СВИДЕТЕЛЯТ – Аз имах карта, да.

ЮРК ПОПОВА  - В този затвор, за да ползвате телефон, трябва да си закупите карта. Не може да ползвате карта на някой друг, защото това е нарушение. Не може да си носите от другаде. Той купи ли си карта?

СВИДЕТЕЛЯТ – Да, имаше. Спомням си, че имаше карта. Помоли старшината да се обади, но не го пуснаха. Не знам картата от кой да е взел.

ЮРК ПОПОВА – Не може да си е купил карта, защото не е пазарувал. Ние сме представили доказателства. Може ли да е взел от някой, а не да си е закупил от Затвора – Плевен? Вие видяхте ли, че тя е на Затвора – Плевен?

СВИДЕТЕЛЯТ – Не.

ЮРК ПОПОВА -  На 09 юли е валяло и е било е разкаляно. Колко да е било разкаляно?

СВИДЕТЕЛЯТ – Беше кално, имах скъсани маратонки. Много добре си спомням. Като се качих си оплакнах чорапите.

ЮРК ПОПОВА – Щом сте ги  изплакнал, значи сте имал вода.

СВИДЕТЕЛЯТ Това беше към един – два часа. Към пет-шест  часа вечер пускат водата.

ЮРК ПОПОВА – Дадоха ли Ви одеяло, не чаршафи?

СВИДЕТЕЛЯТ – Да.

ЮРК ПОПОВА – Знаете ли приблизително,  за тези 2-3 дни, карат ви на 6-ти юли от гл. дирекция „Охрана“, към колко часа са ви докарали?

СВИДЕТЕЛЯТ – Не знам, ще ви излъжа

ЮРК ПОПОВА – Това е много важно, ако си спомняте час, някой? Ние доказваме имали ли сте престой на открито въобще, тъй като той се провежда по график и затова питам. Ако си спомняте час, в някой от трите дни, които сте прекарали.

СВИДЕТЕЛЯТ – Един и половина, някъде два часа са ни изкарали.

ЮРК ПОПОВА – Значи са направили реверанс за вас.

СВИДЕТЕЛЯТ – Не знам как е в Плевенският,  искам да знам за карето.

ЮРК ПОПОВА – За карето има график. Той е приложен по делото. Няма да уточнявам какъв е. Затова Ви  питам в кои часове са ви извеждали, казахте: към обед. А за дело, извеждаха ли ви на обяд? Например: пристигате днес, седите и сутринта взимат ли ви да ви водят някъде на дело и връщат?

СВИДЕТЕЛЯТ – Не, на другия ден чак.

ЮРК ПОПОВА – На другия ден, кога ви взеха?

СВИДЕТЕЛЯТ Делото беше някъде към 8.30 часа.

ЮРК ПОПОВА – Няма как да са ви върнали в 9 часа, нали? Няма как и в 10 часа да са ви върнали. А на третия ден, спомняте ли си, имахте ли престой на открито или дойдоха, натовариха ви?

СВИДЕТЕЛЯТ – Много време мина.

ЮРК ПОПОВА – Аз само питам, защото е важно да се  види, в тези часове, които е графикът за престой, вие бил ли сте там, затова Ви питам. Дадоха ли ви храна? На всички еднакво ли ви дадоха? На всички ли се е дала храна, еднаква за всички.

СВИДЕТЕЛЯТ – Да. Аз съм белодробен с туберкулоза от доста години. Който и да е лишен от свобода, нали  като се обадиш казваш, че си туберкулозен. Трябва да бъде – диабетик например № 9 отделно, ако има туберкулоза да бъде № 1 или № 2.

ЮРК ПОПОВА – Ние говорим за него. Каква храна му е давана, дали е имал дюшек, одеяло. Казахте, че не е могъл да говори по телефона. Отказано ли му е или нещо друго, ако си спомняте? Или просто не е говорил по телефона?

СВИДЕТЕЛЯТ – Спомням си, че играхме карти – белот. По едно време казаха за телефон. Той каза, че сте се обади. Застана до вратата, чукна, дойде старшината. Помоли го да се обади на близки хора. Старшината каза: „Нямаш право на телефон.“

ЮРК ПОПОВА – Това защото няма право на телефон или защото няма карта?

СВИДЕТЕЛЯТ -  Той имаше карта в ръката, но не знам на кой е била.

ЮРК ПОПОВА – Нямам въпроси.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Нямам въпроси.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ – Колко пъти той е искал на шести, седми, осми юли 2018 г. вече сте преместени, Вие сте напуснал на 9 юли, през тези дни, колко пъти той пожела да се обади по телефона?

СВИДЕТЕЛЯТ – За това нещо не си спомням. Играхме карти около 3 дни.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ – Всеки ден през първия, втория третия, ден ли поиска да се обади по телефона?

СВИДЕТЕЛЯТ – Не помня.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ – Водата като сте пристигнали първия ден е била спряна. Кога я пуснаха отново?

СВИДЕТЕЛЯТ – Вечерта към 5-6 часа. Не си спомням. Късно беше.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ – Като я пуснаха, кога я спряха пак?

СВИДЕТЕЛЯТ Около 9 – 10 часа я спират водата и на другия ден сутринта я пускат.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ – Спирали ли са я пак после?

СВИДЕТЕЛЯТ – Да, към 10 часа.  После я пускат за обяд, към един -  два часа за един час и даже и нямахме ток. Няма 220 волтов ток. Той имаше кафе по 1 кг. Искаше да направи кафе. Нямаше вътре контакт. По делегация, нямаме контакти. Отстрани нали имаме решетка. Викна на другия прозорец, излезе друг колега и помолих за едно шише топла вода. Стоплиха ни. Като си подавахме ни засякоха вишките. Караула каза да не се повтаря това.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ – Като сте пристигнали на шести, излизахте ли на разходка в карето?

СВИДЕТЕЛЯТ – Да.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ -  Вечерта ли?

СВИДЕТЕЛЯТ – Не си спомням.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ – На седми, на другия ден?

СВИДЕТЕЛЯТ – След делото, следобед някъде към, не знам колко беше.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ – Беше ли с вас Я.?

СВИДЕТЕЛЯТ – Да.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ – Това е на 7-ми. А на осми, ако си спомняте?

СВИДЕТЕЛЯТ – Не помня.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ – А на 9-ти юли, когато преди да ви върнат обратно, излизали ли сте на каре? Когато пише, че сте напуснал 2018 г.

СВИДЕТЕЛЯТ – Не си спомням.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ – А как се осъществи излизането? Идват и ви питат, който желае да излезе, така ли?

СВИДЕТЕЛЯТ – Да.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ – И на 7 юли Я. е пожелал, така ли? А за другите дни нямате спомени, така ли?

СВИДЕТЕЛЯТ – Нямам спомен.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ -  Заявихте, че нямате спомен по какъв начин той се е снабдил с фонокарта, но е имал фонокарта, така ли?

СВИДЕТЕЛЯТ – За фонокартите, нашият затвор от Белене, аз тръгвам за дело. Казвам на колега „Дай ми няколко импулса да звънна“. Човекът ми дава примерно в София, както бях миналата година. Вземам от едно момче карта, заминах за София. Като отидох там – има телефон. Отидох, направих телефонен разговор. Защо тогава някой не ми каза, че нямам право?!

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ – Ние говорим за Плевен. За Плевен Вие свидетелствате, че са му отказали.

ЮРК ПОПОВА – Има такава инструкция. Забранено е да се предават вещи. Това е нарушение. Затова, ако се установи на всички, които си предават и взимат, ще бъде наложено дисциплинарно наказание от началника на затвора. Няма как да си ги предавате картите. Те са лични вещи.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ – С  телефонния разговор, Вие еднократно ли сте бил свидетел, че му е отказано или и другите дни е пожелал и също му е отказано? Какво си спомняте?

СВИДЕТЕЛЯТ Беше, един път старшината  не го пусна, а за другото няма спомен.

СЪДЪТ КЪМ СТРАНИТЕ – Някой друг, въпроси?

ИЩЕЦЪТ – Не.

ЮРК ПОПОВА – Нямам въпроси.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Нямам въпроси.

СВИДЕТЕЛЯТ – Може ли Е.Я. като потърпевш, да иска тия камери да ги проверите.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ – Вие сте свидетел.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА - По отношение на искането Ви за разпит  като свидетели на С.И.К., Р. Л.В. и И.Т.В., поддържате ли това искане?

ИЩЕЦЪТ – Да.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – Но Р. Л.В. го бяхме призовали. Той е напуснал и не можем да го открием. Няма как. Имате ли данни къде е? Извадили сме справка от НБД – няма го на този адрес.

ИЩЕЦЪТ – Той и И. и той е навън.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – За И. досега не сме се произнасяли, но за Р.….Държите на неговия разпит.

ИЩЕЦЪТ – Да.

Съдът констатира, че лицето Р. Л.В. е било допуснато до разпит като свидетел в съдебно заседание с определение на 10.10.2019 г., но с оглед обстоятелството, че същият е освободен от затвора и предприети действия от съда за издирването му, същият  е призован на адрес от НБД „Население“, но не  е намерен на адресите, с оглед на което в съдебно заседание на 23.01.2020 г. същият е заличен като свидетел, предвид което с оглед направеното доказателствено искане отново за разпита му като свидетел в молба от 24.06.2020 г., съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НЕ ДОПУСКА до разпит като свидетел Р. Л.В., тъй като същият е бил допуснат и е заличен поради невъзможност  да бъде открит на посочените адреси в НБД „Население“.

По отношение на С.К.К., който се намира в Затвора-Стара Загора, съдът констатира с оглед представените по делото писмени доказателства, че същият е пребивавал по чужда делегация в Затвора – Плевен в периода 06.07.2018 г. – 09.07.2018 г., т. е. в периода, за който същият се иска да бъде допуснат до разпит, съвпада с периода, за който бе изслушан в днешно съдебно заседание свидетелят С.Ш., с оглед на което съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НЕ ДОПУСКА до разпит лицето С.К.К.от Затвора – Стара Загора, тъй като същият ще свидетелства за периода, по който вече съдът е разпитал свидетел и не е необходимо за същите факти и обстоятелства да се събират гласни доказателства.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА - По отношение на искането за разпит като свидетел на И.Т.В., за него някакви данни имате ли?

ИЩЕЦЪТ – Не.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – Той е за периода 14.12.2018 г. до……до кой месец? И. Т. е постъпил според данните в делото на 18.12.2018 г. Няма данни  с оглед представените кога е напуснал. Вие искате от 14 –ти, но на 14-ти не е бил по представените доказателства.

ИЩЕЦЪТ – Има го, г-жо Председател. Пише го кога сме били заедно.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – Защото по дневника, който ми е представен….И.Т.В. – на 14-ти. По неговия разпит, становище?

ИЩЕЦЪТ – Пак същият ще е разпита. Всичките свидетели това ще потвърдят. На този етаж има един телефон и на този етаж са новопостъпили. В момента и под карантина. Карцерът  е там, следствените и плюс това чужда делегация. Кой да говори по този телефон? Държа на неговия разпит.

ЮРК ПОПОВА – Не възразявам.

ПРОКУРОР ШАРКОВ -  Не възразявам.

ИЩЕЦЪТ – Той си излезе.

Съдът, с оглед заявеното от ищеца, че държи на разпита на И. Т. намира искането за относимо и допустимо с оглед изясняване предмета на спора и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА до разпит като свидетел: И.Т.В., с оглед установяване на обстоятелствата относно пребиваването му в Затвора – Плевен  в периода от 14.12.2018 г., относно условията в същия – вода, наличие на дървеници, възможност за провеждане на телефонни разговори и извеждане на открито.

С оглед заявеното, че същият е освободен от затвора, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДА СЕ ИЗВЪРШИ СПРАВКА в НБД „Население“ за настоящ и постоянен адрес на И.Т.В., на който да бъде призован като свидетел за следващото съдебно заседание.

ИЩЕЦЪТ – Нямам други искания. В момента карето е на същото дередже. Можете да изпратите някой да провери. Няма телефон. Няма навес. Няма тоалетна.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – Не мога да изпратя никой да провери. Представили са писмени доказателства какво има и няма.

ИЩЕЦЪТ – На това каре няма телефон, няма навес. Няма тоалетна. Там има две карета. Не става въпрос за тяхното каре. Става въпрос за нова приемна и чужда делегация.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА  ответника до следващото съдебно заседание ДА ПРЕДСТАВИ информация относно обстоятелството, къде се провежда извеждане на открито на лишените от свобода, които са приети по чужда делегация в Затвора – Плевен и какви са условията, с какви размери, къде се намира същото, наличен ли е телефон и фитнес уреди и навес на същото, към периода на претенцията.

ОТЛАГА делото за 17.09.2020 г. от 11.00 часа,  за когато страните се считат редовно уведомени.

ДА СЕ ИЗПРАТИ ПРИЗОВКА за ищеца в Затвора – София, с оглед възможността  му за явяване в съдебно заседание.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 12.06 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: