ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       СЕДМИ състав

 

На двадесет и осми септември две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ВЕНЕЛИН НИКОЛАЕВ

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия НИКОЛАЕВ

Административно дело № 613  по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 11,00 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ -  ФОНДАЦИЯ „ОТВОРЕНА ДЛАН“, редовно призован, представлявана от Х.И.Т., явява се лично и с адв. И.А.К. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ – ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „ОДОП“ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, редовно призован, се представлява от ст. юрк К.В. с пълномощно от днес.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН,  редовно призована, не изпраща представител.

 

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВ. К. - Да се даде ход на съдебното заседание.

         ЮРК В. – Да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Производството е образувано въз основа на жалба от Фондация “Отворена длан“, ЕИК 176874569,  с адрес за кореспонденция: гр. Плевен, ул. „Васил Левски“ 185, представлявано от Х.И.Т.,  чрез  пълномощника адвокат И. А.К. ***-04000419006538-091-001/03.04.2020г., издаден от  К.Т.Ч.– началник сектор „Ревизии“ при ТД на НАП Велико Търново, потвърдена с Решение № 115  от 29.06.2020г. на Директора на Дирекция „ОДОП“ Велико Търново  частта, с който не е признато право на ползване на данъчен кредит за данъчен период м.10.2018г. в размер на 1084,00 лева и лихви за просрочие 146,54 лева, за данъчен период м.11.2018г. в размер на 1261,77 лева и  за данъчен период м.12.2018г. в размер на 3920, 00 лева, общо отказан данъчен кредит 6265,77 лева и лихви за просрочие 146,54 лева.  

Съдът докладва изпратена с писмо изх. № 1172/21.07.2020 г. от ответника административна преписка.

АДВ. К. – Да се приемат писмените доказателства.

ЮРК В. – Уважаеми г-н Съдия, моля да приемете административната преписка, както и 2 броя CD, които предоставям в заседание с копие за жалбоподателя, които съдържат заповед за възлагане на ревизия, заповед за изменение, ревизионен доклад, ревизионен акт, както и удостоверение за валидност на регистрирания електронен подпис на органа по приходите издал посочените електронните документи.

АДВ. К. – Да се приемат.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото представените с писмо изх. № 1172 от 21.07.2020 г. писмени доказателства, цялата административна преписка, както и представеният от ответника в днешното съдебно заседание CD, съдържащ заповед за ревизия, заповед за изменение, ревизионен доклад, ревизионен акт, както и удостоверение за валидност на регистрирания електронен подпис на органа по приходите издал посочените електронните документи.

АДВ. К. – Нямаме доказателствени искания, но имам друго искане. Уважаеми г-н Председател, Моля на основание  чл. 229, ал. 1, т. 4 от ГПК да спрете производството по настоящото дело, тъй като пред ВАС е висящ спор, който касае друг договор за финансиране, по който е отказано право на  ползване на данъчен кредит за закупените активи. В настоящото производство се разглежда отказано право на данъчен кредит във връзка също с втора фаза, ако така може да бъде наречено, по договор по финансиране, в което жалбоподателя също има участие както и МРРБ. Представям  доказателства за основателността на искането, с копие за ответната страна. Първият спор, по делото, което е висящо пред ВАС също е разгледано от Административен съд – Плевен. Сред доказателствата, прилагам и протокол от съдебното заседание във връзка с висящия спор, което се състоя на 15 септември и към настоящия момент сме в очакване на постановяване на решение. В протокола с пледоарията на прокурора се вижда, че нормите въз основа, на които органите по приходите са отказали право на данъчен кредит са идентични и е описана и самата програма, която е финансирана. Така, че безспорно се установява, че между настоящото производство и висящото производство пред ВАС е налице връзка и че разглежданият там спор е от съществено значение за настоящото производство. Съображенията, които сме изложили и в предходното производство, както и пред първоинстанционния съд в Плевен, така и пред ВАС, са идентични с посочените в жалбата по настоящото производство и съответно практиката, на която се позоваваме за незаконосъобразност на ревизионните актове са идентични.

ЮРК В. – Имам представа за решението на Административен съд – Плевен, така че мога да взема отношение. Възразявам срещу така направеното искане на жалбоподателя да бъде спряно настоящото съдебно производство. Видно е, че с решение № 103 от 10.02.2020 г. по адм. дело № 1064/2019 г. описа Административен съд-Плевен, съдът сее произнесъл, като е счел  за законосъобразен ревизионен акт по спорен казус, какъвто е и разглеждания в настоящото съдебно производство. По представени от жалбоподателя в днешно съдебно заседание протокол на ВАС и изложените мотиви, че прокурорът също е счел, че има вероятност решението на ВАС да бъде в полза на Фондация „Отворена длан“ се чете, че прокурорът е взел отношение  по касационната жалба, като е отбелязано, че счита същата за неоснователна. Моля почитаемият съд да прецени дали следва да бъде спряно разглежданото производство или да бъде разгледано по същество.

АДВ. К. – Искам да кажа, че съображенията ни за спиране на производството, позовавайки се на пледоарията на прокурора е доколкото може да се намери идентичност между двата спора. Разбира се, че прокурорът като защитник на Министерството на Финансите, в крайна сметка това е неговото становище, а окончателното становище ще бъде на ВАС. Просто се позовах на неговата пледоария, за да докажа идентичност между основанията и значимостта на делото, нищо повече.

ЮРК В. – Прокурорът не е защитник на Министерството на Финансите и в частност на НАП.  

СЪДЪТ КЪМ АДВ. К. – Становището на прокурора къде е?

АДВ. К. -  В протокола отзад, където е даден ход по същество и той се изказва. Където надълго и нашироко обяснява….и отзад са описани основанията, какъв е бил договора, на кои точки, чл. 70. Просто това е идентичността на настоящия спор.

СЪДЪТ КЪМ АДВ. К. – Това е излязло за решаване, така ли?

АДВ. К. – Да.

СЪДЪТ КЪМ АДВ. К. – Вие го правите на чл. 229, ал. 1, т. 4: когато в същия или друг съд се разглежда дело, което ще има значение за правилното решение на спора, така ли?

АДВ. К. – Да.

СЪДЪТ КЪМ АДВ. К. - Каква е връзката?!

АДВ. К. – Връзката е, че се касае за едни и същи основания на отказване на правото на данъчен кредит по първия договор, който е финансиран по тази програма по трансгранично сътрудничество. Финансирането е било за изготвянето на един атракцион, който се е състоял от 50 макета. Настоящото производство разглежда такъв втори етап за надстрояване на този аткракцион, с допълнителен брой макети. И основанията на органа по приходите са едни и същи, че на основание чл. 70, ал.1, т. 2,  фондацията няма право на данъчен кредит, предвид това, че ще предоставя безвъзмездно услугите на ползвателите и освен това не се счита създаването на атракциона за свободна дейност.  

СЪДЪТ КЪМ СТРАНИТЕ – Има ли нещо общо с тези месеци, които са посочени?

ЮРК В. – Не. Съвършено друг данъчен период, други фактури, друго ревизионно производство, съвършено различно  от това, което се представя от жалбоподателя.

АДВ. К. – Просто последователни периоди са, защото по следващият договор, който грубо казано, е втори поред на финансиране на този аткракцион е последващ пориод.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Този втори период, за който става въпрос е за надграждане на първия. Ние го писахме и подадохме пред управляващия орган в период, в който все още изпълнявахме първия и нямахме идея, че данъчната администрация, ще има някакви проблеми с него, защото периодът на изпълнение на първия беше 24 месеца. Те възстановяваха повече от 20 месеца и на 22 – я се сетиха, че има някакъв проблем. Тогава вече вторият проект беше написан и изнесен идентичен на първия. По-малки бюджети поради естеството на програмата, но в основата си, същността си, написан по един и същи начин, спечелен по един и същи начин и изпълнен по един и същи начин. Реално няма разлика между двата проекта, освен това, че носят различни номера и са един след друг във времето.

АДВ. К. – Това  всичко рефлектира върху нас по отношение на лихвите и на нашите задължения в последствие.

ЮРК В. – Ако спрем производството и в последствие и двата ревизионни акта бъдат признати за законосъобразни, ще продължавате да трупате лихви.

В 11.19 часа съдът обявява 10 мин. почивка.

В 11.27 часа продължи съдебното заседание.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

По направеното искане на жалбоподателя за спиране на производството по делото на основание чл. 229, ал. 1, т. 4 от ГПК, съдът ще се произнесе в закрито съдебно заседание.  

ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 23.11.2020 г. от 10.30 часа, за когато страните се считат редовно уведомени.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11.28 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: