ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На двадесет и четвърти септември   две хиляди и двадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 595  по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 15.00 часа се явиха:        

ОСПОРВАЩИЯТ – Л.И.М., редовно призован, явява се лично и с адв. Д. с пълномощно от днес.

ОТВЕТНИКЪТ – КМЕТ НА ОБЩИНА ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ, редовно призован, не се явява представител.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Д. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Съдът докладва постъпила жалба срещу мълчалив отказ на кмета на Община - Долна Митрополия за предоставяне на достъп до обществена информация по заявление № 3620/16.06.2020 година. Към жалбата е представено заявлението. С молба от 30.07.2020 г. е представен нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот.

С писмо вх. № 4087 от 06.08.2020 г.  е представена административната преписка.

Съдът докладва писмо вх. № 4279 от 21.08.2020 г., в което се посочва, че е изпратен отговор на лицето, който е върнат като непотърсен. Приложен е същият.

С молба вх. № 4313 от 24.08.2020 г. оспорващият посочва, че поддържа жалбата си, не е получавал изричен отказ.

С писмо вх. № 4632 от 14.09.2020 г. е получен отговор от ответника, в който се посочва, че жалбата е неоснователна. Счита, че така посоченото заявление представлява искане за достъп до обществена информация, но изпратено му е писмо. Пише, че административният орган не е издал решение по смисъла на ЗОДОИ, а е изпратил  писмо, с което е указано на заявителя, че търсената от него информация е съобщена на заинтересованите лица. Моли за отхвърляне на жалбата и смята, че не е налице хипотезата на мълчалив отказ.

СЪДЪТ КЪМ АДВ. Д. -   Запознат ли сте, да се приемат ли представените документи?

АДВ. Д. – Запознат съм. Да се приемат.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: писмо вх. № 4087 от 06.08.2020 г., с което   е представена административната преписка, писмо вх. № 4279 от 21.08.2020 г., молба вх. № 4313 от 24.08.2020 г., отговор от ответника с вх. № 4632 от 14.09.2020 г.

Съдът дава възможност на страната за доказателствени искания и твърдения.

АДВ. Д. – Доколкото те са изпратили писмото, с което са направили изричен отказ, дотолкова доколкото е налице изричен отказ, според мен след изтичане на срока по ЗОДОИ, направеното искане за достъп до съответната информация, поддържам жалбата в тази си част от гледна точка на това, че изричният отказ е незаконосъобразен, на основанията посочени в това писмо. Нямам искания.

Съдът, с оглед заявеното от страната, че няма искания и доказателствени твърдения, счете делото за изяснено от фактическа страна и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. Д. – Уважаема г-жо Председател, от името на моя доверител, поддържам подадената жалба срещу изричен отказ на кмета на Община – Долна Митрополия за предоставяне на достъп до обществена информация, поискана със заявление от доверителя ми с вх. № 3620 от 16.06.2020 г. на Община - Долна Митрополия. Безспорно от приложените по делото доказателства е видно, че доверителят ми е собственик на недвижим имот, находящ се в с. Ореховица, общ. Долна – Митрополия,  в кв. 90 по плана  на селото, като този имот граничи с два други имота, които са УПИ 9697 и УПИ 10698 в същия квартал и са собственост на Николай Желев и управляваното от него търговско дружество. Поддържам заявеното в жалбата. Считам,  че се касае до служебно обществена информация, която не е обхваната от ограниченията на ЗОДОВ и му се дължи предоставяне на такава, дотолкова доколкото е налице правен интерес от негова страна. Не е налице в действителност изричен отказ във формата, посочена в закона, а се касае до едно писмо, което не съответства на посочената в закона форма  и само по себе си това е незаконосъобразно от гледна точка на самия ЗОДОВ и формата на административния акт. От тази гледна точка, Ви моля да отмените отказа и да постановите решение, с което да задължите администрацията на Община – Долна Митрополия да предостави под  формата на писмо, исканата от доверителя ми информация, посочена в подаденото от него заявление под № 3620/16.06.2020 г. Моля да му присъдите и направените по делото разноски, представляващи внесаната държавна такса и платен адвокатски хонорар.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния 30 дневен срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 15.08 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: