ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       СЕДМИ състав

 

На осми септември  две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ВЕНЕЛИН НИКОЛАЕВ

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия НИКОЛАЕВ

Административно дело № 578  по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 09,00 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ -  Р.А.А., редовно призован, не се явява представлява се от адв. М.С. с пълномощно от днес.

         ОТВЕТНИКЪТ – ЗАМЕСТНИ КМЕТ НА ОБЩИНА – ПЛЕВЕН, редовно призован, не се явява, представлява се от юрк Б.с пълномощно от днес.

 

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВ. С. – Да се даде ход на делото.

         ЮРК Б.– Да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Производството по адм. дело № 578/2020г. по описа на Административен съд- гр. Плевен, е образувано въз основа на жалба от Р.А.А. ***, чрез адв. М.С. ***  срещу отказ № ЖС-94Р-3774-7/15.06.2020г. на зам. Кмета на Община Плевен за издаване на разрешение за окастряне на орех в съседен имот.

Съдът докладва и постъпилите с писмо вх. № 3551/10.07.2020 г. от Община - Плевен доказателства и с писмо вх. № 3911/28.07.2020 г.

АДВ. С.  – Уважаеми г-н Съдия, аз поддържам така подадената жалба. Да се приемат представените доказателства. С оглед спазване на преклузивния срок за обжалване, представям в оригинал плика, изпратен от Община – Плевен до доверителя ми, с клеймото, а именно, че е връчен на 17 юни. Жалбата ни е заведена на 1 юни, т.е. спазен е 14 дневният срок. Поддържам жалбата. Изяснявам обстоятелство, което явно от отговора на Община–Плевен може би не са разбрали. Жалбата касае оспорване на индивидуален административен акт на зам. кмета на Община – Плевен по заявление на доверителят ми, с което същият иска разрешение за окастряне на клони на орех, които се намират над неговия имот. Орехът е собственост  на лице, което е съсед на доверителя ми, а именно И.С..  Жалбата ни касае отказът на зам. кмета на Община – Плевен по заявление за издаване на разрешение на Наредба № 23 на Община-Плевен за окастряне клони на орех, които се намират в имота на доверителя ми, а орехът е собственост на лицето – съсед И.С..

ЮРК Б.– Уважаеми г-н Съдия, считаме жалбата срещу отказа на зам. кмета за неоснователна, допустима е процесуално, подадена в предвидения срок. Към момента това е, което можем да кажем. Да се приемат доказателствата.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: постъпилите с писмо вх. № 3551/10.07.2020 г. от Община – Плевен: писмо № ЖС-94Р-3774-7/15.06.2020 г.от зам. кмет на Община – Плевен, заявление № ЖС-94Р-3774-4/13.03.2020 г. от Р.А., писмо № ЖС-94Р-3774-7/09.10.2018 г., жалба № ЖС-94Р-3774/19.09.2018 г., както и  представените с писмо вх. № 3911/28.07.2020 г.: заповед№ 10-2066/30.11.2015 г. и заповед № 10-2024/23.11.2015 г. на кмета на Община – Плевен, пощенски плик с клеймо от 17.06.2020 г.

АДВ. С.  – Имам доказателствено искане, тъй като  от подаването на заявлението, а именно: от 13.03.2020 г. е изминал период от около 6 месеца, Ви моля да се назначи вещо лице – ландшафтен  специалист – еколог, който да извърши оглед на място, а именно: на адреса на жалбоподателя в с. ***и същият да даде заключение: Има ли клони на орех над сградите и имота на доверителя ми, същите в какво състояние са, има ли опасност от  създаване на затруднения за ползване на имота, клоните в близост ли са до електрически жици? Тъй като не се оспорва обстоятелството, че орехът е собственост на И.С., все пак същият да извърши проверка и в имота на съседа И.С., с адрес: с. *** и даде заключение за състоянието на ореха, ако е възможно, на колко години е и налице ли е необходимост от окастряне на клони в имота на доверителя ми. Не съм сигурна за вещото лице, такъв специалист ли трябва да бъде.

ЮРК Б.– Не мога да кажа каква точно е формулировката на специалността на вещото лице.

АДВ. С.  – Предоставям на съда, във връзка със специалността на вещото лице.

ЮРК Б.– С оглед установяване на всички факти и обстоятелства по настоящото административно дело, не възразяваме срещу направеното искане от отсрещната страна.

Съдът намира искането на адв. С. за основателно и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА и НАЗНАЧАВА съдебна инженерно-технологична експертиза, като вещото лице след като се запознае с материалите по делото и извърши оглед в имота на жалбоподателя, находящ се в ***, да даде отговор на следните въпроси:

1.     Има ли клони на орех над сградите и имота на Р.А.А. и същите в какво състояние са?

2.     Има ли опасност от  създаване на затруднения за ползване на имота?

3.     Клоните в близост ли са до електропреносната мрежа? По възможност вещото лице да извърши оглед на ореха, който се намира в съседния имот, находящ се в с. ***, собственост на Т.В.и И.С..

4.     На колко години е орехът и налице ли е необходимост от окастряне на клони на дървото, които навлизат в имота на жалбоподателя?

Експертизата да се извърши от вещо лице специалист по горско стопанство, оценка на гори и земи от горския фонд.

НАЗНАЧАВА за вещо лице инж. К.И.С.от гр. Ловеч, със специалност „специалист горско стопанство, оценка на гори и земи от горския фонд“.

ОПРЕДЕЛЯ депозит за вещо лице в размер на 200 лв., вносим от жалбоподателя в 7 дневен срок от днес.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 19.10.2020 г. от 10.00 часа, за когато страните са уведомени от днес.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи  09.29 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: