ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       СЕДМИ състав

 

На осми септември  две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ВЕНЕЛИН НИКОЛАЕВ

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия НИКОЛАЕВ

Административно дело № 554  по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 10,04 часа се явиха:

         ЗА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ -  НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „МИТКО ЛАКОВ -1903“ С. ЧОМАКОВЦИ, редовно призован, се представлява от П.И..

         ОТВЕТНИКЪТ – КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯТА - СОФИЯ, редовно призован, не се явява представител. Постъпило е становище с изх. № 10-003565 от 21.08.2020 г.  от КЗД чрез процесуален представител В.Г.– юрисконсулт.  

         ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА - П.П.П., редовно призован, се явява лично.

         ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА - В.К.Ц., редовно призован, не се явява, не се представлява.

         ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА - С.И.Ц., редовно призована, не се явява, не се представлява.    

          ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА - С. Ц. С., редовно призован, не се явява, не се представлява.

        

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Да се даде ход на делото.

         З.С. П. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Производството по адм. дело № 554/2020г. по описа на Административен съд- гр. Плевен, е образувано въз основа на жалба  от Народно читалище „Митко Лаков -1903“ с. Чомаковци, ул. „Георги Бенковски“ № 2, представлявано от  П.И. – председател срещу Решение № 239/22.05.2020 г. на Комисия за защита от дискриминация, Трети Специализиран заседателен състав, с което на основание чл.47, т.4 от ЗЗДискр.  КЗД е предписала на  Народно Читалище „Митко Лаков 1903“, представлявано от председателя на Читалищното настоятелство – П.И. да промени записаното в чл.13, ал.2, т.1 от Устава на читалището изискване, според което „Действителните членове са лица „навършили 18 години“, които участват в дейността на читалището, редовно заплащат членския си внос и имат право да избират и да бъдат избирани, да са с постоянен адрес ***, като се  съобрази и спази изискването на ЗЗДискр.

Съдът докладва и представените от ответника писмени доказателства, съдържаеми преписка № 162 от 2019 г. по описа на КЗД.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Единственото доказателство, това е че в този проект за устав, който бяхме преработили имаше едно от изискванията членовете на читалището да са жители с постоянен адрес ***, който устав не фигурира никъде и в официалните документи и в Агенцията по вписванията и т. н. така, че действаше към момента уставът от 16.04.2010 г. Едва тази година сме внесли и сме спазили това условие на КЗД, не фигурира това изискване да бъдат жители на с. Чомаковци. Ние бяхме го предвидили в проекта на устава да са жители на с. Чомаковци, обаче този проекто-устав никъде не фигурира към официалните документи и това изискване го няма. Фигурираше уставът от 16.04.2010 г., в който няма това задължително условие. В новия устав, който сега сме го внесли с всички необходими документи в Агенцията по вписванията, сме приложили новия устав, в който не фигурира това изискване да бъдат жители на с. Чомаковци. Това е от 27.06.2020 г. от годишното събрание. Сега е приет този устав.

СЪДЪТ КЪМ ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ – Вписан ли е?

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Не мога да Ви кажа.

СЪДЪТ КЪМ ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ  - Този устав, можете ли да го представите?

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Да. Представям го и моля да го приемете. Представям и моля да приемете като доказателство по делото Устав на  Народно Читалище „Митко Лаков 1903“ с. Чомаковци, приет на годишното събрание на 27.06.2020 г., където това изискване не фигурира, отпадна и сме спазили определението, което ни беше дадено от КЗД.

З.С. П. – В устава на нас ни беше отказано членство в читалището, не на база някакъв проект на устав, а на базата и на устав на читалището, който беше приет на общо събрание на читалището през март 19 г. Там има подпис на председателя на читалищното настоятелство. Пише, че е приет на събранието. Пише, че трябва да има постоянен адрес. След като ни беше отказано, пуснахме жалба до КЗД. В резултат, на което те бяха принудени действително да си променят устава. Но, досега никой от хората, които са подали жалби до комисията и са подали заявление за членство в читалището, не е приет. Това са 17 човека. Тези жалби не се извеждат. Понеже в жалбата пише, че едва ли не на нас не ни е отказвано такова нещо. Те са си сменили и образецът. Противно на нашите жалби, които бяха сега са писали наново и то със задна дата, че трябва да се подава, да се пише жалбата до читалищното настоятелство. Жалбите ни са до председателя на читалището и това е повод да се откаже членство. За мен нещата не са приключили и това е въпрос на решение на съда какво ще се случи. Ние ще продължим борбата си. Но тук да се говори за проект на устав, не става въпрос. Говорим за приет устав.

 СЪДЪТ КЪМ СТРАНИТЕ – Във връзка с вашите жалби се е произнесла с решение комисията. Тя е дава предписание на читалището да се промени записаното в чл. 13 – да са с постоянен адрес ***. Това нещо се обжалва. Това нещо трябва да се спази от читалището. Вие пак ще си подадете по съответния ред молби за членство. Предмет на делото е това. След като се е произнесла комисията и е дала предписанията, това се обжалва.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Оспорваме това, че този устав,  в който бяхме предвидили това изискване, този устав не фигурира никъде в официалните документи. Това, че го бяхме залепили на фасадата на читалището. Очаквахме, че ще го приемат в Агенцията по вписванията, обаче де факто, той никога не е приеман. Съгласни сме с предписанието.

СЪДЪТ КЪМ ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ – Ще си оттеглите ли жалбата против това решение?

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Да.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: представените от ответника писмени доказателства, съдържаеми преписка № 162 от 2019 г. по описа на КЗД, както и представеният в днешното съдебно заседание Устав на НЧ „Митко Лаков-1903“ с. Чомаковци, Община Червен бряг, област – Плевен.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на процесуалния представител на жалбоподателя в 7 дневен срок от днес да подаде писмена молба за оттегляне на жалбата по адм. дело № 554/2020 г. по описа на Административен съд – Плевен.

В 10.18 часа, в съдебната зала влиза заинтересованата страна С. Ц. С..

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.19 часа.

 

         СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: