ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На ДВАДЕСЕТ И СЕДМИ МАЙ                              2020 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 527 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 14.20 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ Н.Д.Х. – нередовно призован, съгласно разпоредбата на § 13 от ПЗР на ЗИДЗЗ, се явява лично и със служебен защитник адв. А.Д.

ОТВЕТНИКЪТ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА – СОФИЯ – нередовно призован, съгласно разпоредбата на § 13 от ПЗР на ЗИДЗЗ, се представлява от юрк. У. – с пълномощно по делото

ЗА КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – нередовно призован, съгласно разпоредбата на § 13 от ПЗР на ЗИДЗЗ, се явява прокурор ИВАН  ШАРКОВ

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ИЩЕЦЪТ Х.: Да се гледа делото. Не възразявам срещу нередовното призоваване.

АДВ. Д.: Да се даде ход на делото. Не възразявам срещу нередовното призоваване.

ЮРК. У.: Да се даде ход на делото, въпреки нередовното призоваване на ответника ГДИН.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Да се даде ход на делото. Не възразявам срещу нередовното призоваване.

С оглед становището на страните съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и докладва.

Производството по делото е образувано по искова молба от л.св.Н.Д.Х., изтърпяващ наказание в затвора Белене, в която изразява недоволство от качеството на храната и по-точно от тази в диета №1 за язвени болести и хроничен гастрит. Изразява още опасения, че ще бъде подложен на психически тормоз от затворническата администрация, във връзка с това че свидетелства по адм. дело в Административен съд - Плевен.

След отстраняване на констатираните нередовности по исковата молба, съдът е приел, че е сезиран с искова молба по чл. 284 и сл. от ЗИНСЗ на лишения от свобода Н.Д.Х. срещу ГДИН – София, с която иска изплащане на обезщетение в общ размер на 50 хил. лева за причинени неимуществени вреди от незаконосъобразни действия и бездействия на затворническата администрация при Затвора – Белене, изразяващи се в непредоставянето на диетична храна подходяща за здравословното му състояние, неправилно отчитане на работните му дни, лоши битови условия, от които е заболял от тежки хронични заболявания, липса на достатъчна жилищна площ  и подлагане на унизително отношение, в следствие на които е търпял уронване на човешкото достойнство, пораждащо чувство на страх, незащитеност и малоценност, за периода от 07.07.2016 г. до датата на подаване на исковата молба 09.05.2019 г., ведно със законната лихва до окончателното изплащане на сумата.

Във връзка с направено искане от ищеца на същия е назначен служебен защитник в лицето на адв. А.Д..

С писмения отговор от страна на ответника са представени и изискани от съда с определението за насрочване доказателства. Разпределена е и доказателствена тежест между страните.

ИЩЕЦЪТ Х.: Поддържам исковата молба, така както е определен предмета от съда.

СЪДЪТ: /към ищеца Х./ В първоначалната си искова молба сте отправили искане за допускане до разпит на двама свидетели  Д.О.Ю.и Ш.Е.Ю..

ИЩЕЦЪТ Х.: Ш.да отпадне. На неговото място искам друг свидетел. Ш.да бъде заменен с Т.К.С.– трета група в Затвора Белене.

СЪДЪТ: /към ищеца Х./ Какви обстоятелства ще доказвате с тези свидетели?

ИЩЕЦЪТ Х.: По отношение на работните дни, работата, храната и условията. Нямам други доказателствени искания.

АДВ. Д.: Поддържам изцяло депозирания иск от страна на ищеца в едно с допълнително представените уточнения на исковата молба и допълнителни уточнения представени от негова страна. Относно представените от ответната страна доказателства моля да ми дадете възможност да се запозная със същите, с оглед на факта дали са представени доказателствата, които сме изискали с уточняващата искова молба и които съдът е задължил ответника да представи. Относно искането за свидетелите моля да бъде уважено, като бъдат призовани за следващото съдебно заседание. Поддържам доказателствените искания за диетите изписани за лица със здравословни проблеми, язва и хроничен гастрит, графиците и заверено копие на здравния картон на ищеца.

ЮРК. У.: Уважаема госпожо председател, моля да се приемат представените по делото доказателства.  Считам исковата молба за изцяло неоснователна. На този етап нямам доказателствени искания. По повод направените доказателствени искания за допускане до разпит на двама свидетели моля да ми предоставите възможност да ангажирам доказателства за това дали ищецът е пребивавал заедно с посочените свидетели по едно и също време. По повод на останалите доказателствени искания за предоставяне на здравен картон, графици предоставям на съда, не възразявам.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Да се приемат всички представени доказателства. Нови доказателства няма да сочим, тъй като в тежест на ищеца е да докаже своята искова претенция и предлагам всички доказателствени искания да бъдат уважени.

ПО ДОКАЗАТЕЛСТВАТА с оглед становището на страните, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА направена служебна справка в деловодството на АС – Плевен за АД №1044/2019 г., ведно с решение по АД № 214/2017 г.

ПРИЕМА молба вх. № 2551/21.05.2019 г. от ищеца, както и жалба вх. № 2552/21.05.2019 г. на ищеца, ведно с приложени към нея доказателства, а именно седмично меню в Затвора – Белене – 5 л., писмо до АС – Плевен относно отговор на задача поставена по назначена в съдебно заседание експертиза по АД № 214/2017 г., епикриза от Специализирана болница за активно лечение на лишени от свобода, Хирургично отделение на Н.Д.Х. ИЗ № 309/121, епикриза от Специализирана болница за активно лечение на лишени от свобода, Хирургично отделение на Н.Д.Х. ИЗ № 299/141, епикриза от Първа хирургична клиника  на Н.Д.Х., амбулаторен лист № 001176 от 09.10.2017 г.  на Н.Д.Х., амбулаторен лист № 001595/14.12.2017 г. на Н.Д.Х..

ПРИЕМА жалба вх. № 2632/27.05.2019 г. от ищеца.

ПРИЕМА служебна бележка вх. № 2634/27.05.2019 г. от ответника, както и представените с писмо вх. № 2847/05.06.2019 г. от ответника доказателства съгласно опис в писмото.

ПРИЕМА уведомително писмо вх. № 2954/11.06.2019 г. от АК - Плевен за определяне на адв. А.Д. като служебен защитник на ищеца.

ПРИЕМА уточнение на искова молба вх. № 3166/20.06.2019 г. на адв. Д..

ПРИЕМА писмено изявление № 3202/21.06.2019 г. на ищеца, ведно с приложени към него доказателства, а именно: седмично меню 4 л., решение № 252/20.04.2018 г. по АД № 214/2017 г. на АС – Плевен.

ПРИЕМА молба вх. № 3316/28.06.2019 г. от адв. А.Д..

ПРИЕМА постановление вх. № 3436/04.07.2019 г. за отказ да се образува наказателно производство на Окръжна прокуратура – Плевен, ведно с приложенията към него.

ПРИЕМА искова молба вх. № 3452/05.07.2019 на ищеца, ведно с приложенията към него, а именно: епикриза от Първа хирургична клиника на Н.Д.Х.  КП-72, амбулаторен лист № 2501/29.09.2017 г. на Н.Д.Х., епикриза на Н.Х. от  Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Георги Странски“ – Плевен, Клиника по хирургия ИЗ № 37153, епикриза на Н.Д.Х. от Специализирана болница за активно лечение на лишени от свобода, хирургично отделение издадена от д-р В.., епикриза на л.св. Н.Д.Х. от Специализирана болница за активно лечение на лишени от свобода, Вътрешно отделение, амбулаторен лист № 001595/14.12.2017 г., седмично меню – 2 л., както и жалба вх. № 3650/16.07.2019 г. на ищеца.

ПРИЕМА писмен отговор вх. № 3783/26.07.2019 г. на ответника, ведно с приложените към него доказателства съгласно опис в отговора.

ПРИЕМА писмо вх. № 3717/23.07.2019  от адв. Георгиев - бивш служебен защитник на лишения от свобода Н.Д.Х. по гр. дело № 332/2019 г., ведно с приложените към него доказателства.

ПРИЕМА становище вх. № 3823/30.07.2019 от адв. Д.

ПРИЕМА писмо № 802/10.02.2020 г. от зам. председател в ОС – Плевен, ведно с приложените към него доказателства, а именно искане от лишения от свобода Н.Д.Х..

ПРИЕМА писмо вх. № 980/18.02.2020 г. от адв. Д..

ПРИЕМА молба вх. № 1636/16.03.2020 г. от ищеца, както и жалба № 1732/26.03.2020 г. от ищеца.

         По отношение на направените доказателствени искания съдът намира, че преди да се произнесе по доказателственото искане за допускане и разпит на сочените от ищеца свидетели следва бъде указано на ответника в 7-мо дневен срок от днес да представи доказателства дали лишените от свобода лица Т.К.С.и Д.О.Ю.за процесния по делото период са пребивавали с ищеца Н.Д.Х. в една килия. След получаване на съответната информация съдът ще се произнесе в закрито съдебно заседание по доказателственото искане за допускане и разпит на сочените лица.

         Водим от горното, съдът

                                      О П Р Е Д Е Л И:

УКАЗВА на ответника в 7-мо дневен срок от днес да представи по делото доказателства дали лишените от свобода лица Т.К.С.и Д.О.Ю.са пребивавали за процесния период в една килия в Затвора – Белене с ищеца.

След получаване на информацията съдът ще се произнесе в закрито съдебно заседание по доказателственото искане.

Съдът намира, че ответникът следва да бъде задължен да представи по делото подробна справка за броя, имената на лицата и номерата на килиите, в които ищецът е бил настаняван с тях за процесния период. Да представи подробна справка за броя на леглата, маси, столове, шкафчета и прозорци в килиите, в които е пребивавал ищеца като бъдат посочени и конкретните размери на прозорците и дали същите са отваряеми или не.

Ответникът следва бъде задължен да представи доказателства за броя на осветителните тела, които са в килията, в която пребивава ищецът, както и вида на течаща вода топла или студена, за която се твърди, че има в килията, в която пребивава ищецът.

Водим от горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ЗАДЪЛЖАВА ответника в 7-мо дневен срок от днес да представи по делото подробна справка за броя, имената на лицата и номерата на килиите, в които ищецът е бил настаняван с тях за процесния период; да представи подробна справка за броя на леглата, маси, столове, шкафчета и прозорци в килиите, в които е пребивавал ищеца като бъдат посочени и конкретните размери на прозорците и дали същите са отваряеми или не; да представи доказателства за броя на осветителните тела, които са в килията, в която пребивава ищецът, както и вида на течаща вода топла или студена, за която се твърди, че има в килията.

 

Съдът намира, че следва да бъде уважено и доказателственото искане направено в уточняващата искова молба на адв. Д. и ответникът да бъде задължен да представи по делото заверено копие от личния здравен картон на  ищеца, както и да представи информация и доказателства за диетите, които са изписани за лица със здравословни проблеми - язви и хроничен гастрит, както и общата диета, като предостави информация коя диета се дава на ищеца.

Ответникът следва бъде задължен да представи по делото и графиците за отчитане на положения труд от ищеца за процесния по делото период.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ЗАДЪЛЖАВА ответника в 7-мо дневен срок от днес да представи по делото заверено копие от личния здравен картон на  ищеца, както и да представи информация и доказателства за диетите, които са изписани за лица със здравословни проблеми - язви и хроничен гастрит, и общата диета, като предостави информация коя диета се дава на ищеца; да представи графиците за отчитане на положения труд на ищеца за процесния по делото период.

ИЩЕЦЪТ Х.: Нямам други доказателствени искания.

АДВ. Д.: Нямам други доказателствени искания.

ЮРК. У.: Нямам други доказателствени искания.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Нямам други доказателствени искания.

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ОТЛАГА и НАСРОЧВА същото за 1 юли 2020 г. от 14.00 часа, за когато адв. Д., процесуалния представител на ответника и Окръжна прокуратура – Плевен са уведомени от днес. На ищеца да се изпрати съобщение.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 14.42 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: