ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЕТИ състав

 

На трети септември две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 522 по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 11,00 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Б.И.И. – редовно призован, се явява лично и с адвокат П. Ч. от Адвокатска колегия – Благоевград с пълномощно от днес.

         ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА Министъра на вътрешните работи – редовно призован, се представлява от юрисконсулт Б. П. с пълномощно от днес.

 

         ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         АДВОКАТ Ч. – Моля да се даде ход на делото.

         ЮРИСКОНСУЛТ П. – Моля да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за хода на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Делото е образувано по жалба от Б.И.И. ***, против Заповед №8121к-6343/22.05.2020 г. на Министъра на вътрешните работи в частта, с която жалбоподателят временно е отстранен от длъжност.

В изпълнение на съдебно определение, административният орган е представил преписката по издаване на оспорената заповед, а жалбоподателят е представил квитанция за платена такса за образуване на делото, с което пречките за движение на производството са отстранени.

         По делото е постъпила молба с вх.№ 4452 от 03 септември 2020 г. от юрисконсулт Сл, в качеството му на процесуален представител на ответника, в която изразява становище по съществото на спора. Представя писмени бележки. Направено е искане, ако ищецът направи доказателствени искания или представи доказателства, да бъде дадена възможност да се изрази писмено становище след запознаване със същите и се прави искане за препис от протокола.

         ЮРИСКОНСУЛТ П. – Не поддържам тези искания, т.к. присъствам в съдебно заседание.

         АДВОКАТ Ч. – Поддържам така депозираната жалба. Имам доказателствени искания. В т.5 от заповедта е посочено: „В срока на производството дисциплинарно разследващият орган да събере всички необходими доказателства за установяване на дисциплинарното нарушение“ – дали към настоящия етап са събрани такива доказателства и какви са те? На второ място, пише в срок до 30.09.2020 г. да се изготви становище относно наличието на основание за реализиране на дисциплинарна отговорност на моя доверител – дали към настоящата дата има такова становище и ако да – да бъде изпратено по настоящото дело. На този етап нямам други доказателствени искания.

         ЮРИСКОНСУЛТ П. – Оспорвам жалбата. Моля да бъдат приети представените доказателства. По отношение на направените искания, те са извън предмета на настоящото дело, т.к. предмет на настоящото обжалване е т.2, касаеща временното отстраняване на жалбоподателя. Що се касае до тези искания, които касаят всички събрани доказателства, това ще бъде предмет на издаване на друг административен индивидуален акт и не е относимо към настоящия спор.

         По доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИЕМА като доказателства приложената към жалба вх.№ 3149 от 24.06.2020 г. Заповед № 8121К-6343 от 22.05.2020 г. на министъра на вътрешните работи.

         ПРИЕМА като доказателство по делото приложената към заявление вх.№ 3329 от 01.07.2020 г. квитанция за платена такса за образуване на делото.

         ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към писмо вх.№ 3427 от 06.07.2020 г., както следва: молба от процесуалния представител на ответника и пълномощно и същите в оригинал, представени с вх.№ 3478 от 08.07.2020 г.

         ПРИЕМА като доказателство по делото представената с писмо вх.№ 3572 от 13.07.2020 г. административна преписка, включваща доказателства, както следва: Заповед № 8121К-6343 от 22.05.2020 г. на министъра на вътрешните работи; предложение рег.№ 316р-16754 от 20.05.2020 г. за образуване на производство за извършено тежко нарушение на служебната дисциплина; писмо рег.№ 7855р-4110 от 19.05.2020 г.; постановление от следовател в Специализирана прокуратура от 11.03.2020 г.за привличане на Б.И.И. като обвиняем; извадка от публична група „Забелязано в град Плевен“ от социалната мрежа Фейсбук – 4 листа.

         ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към молба вх.№ 4240 от 18 август 2020 г. документи, както следва: пълномощно за процесуално представителство; предложение № 316р-16749 от 20.05.2020 г. за образуване на производство за извършено тежко нарушение на служебната дисциплина.

         ПРИЕМА като доказателство по делото молба вх.№ 4452 от 03.09.2020 г.

         Съдът намира, че искането на пълномощника на жалбоподателя за представяне на събраните по дисциплинарното производство доказателства за установяване на дисциплинарното нарушение е неотносимо към предмета на настоящия спор. Предмет на оспорване в настоящото производство е заповед на министъра на вътрешните работи в частта, с която жалбоподателят временно е отстранен от длъжност поради наличието на образувано дисциплинарно производство, а всички събрани писмени и други доказателства в дисциплинарното производство следва да бъдат предмет на обсъждане в самото дисциплинарно производство и в производството по обжалване на крайния акт, в случай, че такова бъде инициирано, но те нямат отношение към производството по временно отстраняване от длъжност. Двете производства се реализират при различни процесуални предпоставки, предвидени в Закона за МВР.

         Воден от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на пълномощника на жалбоподателя за представяне на събраните от дисциплинарно разследващия орган доказателства за установяване на самото дисциплинарно нарушение, към което е привлечен жалбоподателя, както и за всички становища, справки и документи, обективиращи извършените в това дисциплинарно производство по реализиране на дисциплинарната отговорност на служителя, изготвени във връзка с провеждане на производството.

         АДВОКАТ Ч. – Нямам други искания. Да се приключи съдебното дирене.

         ЮРИСКОНСУЛТ П. – Нямам други искания. Да се приключи съдебното дирене.

         Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

         АДВОКАТ Ч. – Уважаема госпожо Председател, поддържам така депозираната жалба срещу принудителна административна мярка, а именно отстраняване от длъжност на моя доверител, обективирана в Заповед от 22 май 2020 г. на министър на вътрешните работи, т.2 от нея. Моля при Вашето решение да съобразите обстоятелството, че тази принудителна административна мярка е наложена с мотиви, че служебното положение на моя доверител би затруднило разкриването на обективната истина и в този случай отстраняването е следвало да бъде единствената причина, която би могло да доведе до правилно и обективно разглеждане на проверката, която се води срещу него, респективно да бъде обезпечено събиране на доказателства по наказателното дело. Отделно от това, като мотив е изтъкнат, че моят доверител има достъп до информационните системи на МВР, включително лични данни на гражданите и по този начин му се дава възможност да се сдобие с лични данни и адреси на служители и граждани, имащи отношение към случая. Считам, че тези мотиви са прекалено абстрактни, не обосновават такава опасност предвид длъжността, която заема моя доверител и не следва да бъде прилагана тази изключително принудителна административна мярка по отношение на моя доверител. На следващо място, моля да имате предвид и сроковете, за които е отстранен от длъжност, които предвид характера и естеството на производството се явяват прекомерни, съгласно сроковете на АПК и Конституцията на Република България. С оглед горното, моля да отмените тази принудителна административна мярка спрямо моя доверител.

         ЮРИСКОНСУЛТ П. – Уважаема госпожо съдия, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна и оставите в сила заповедта на министъра на вътрешните работи. Подробни съображения са изложени в писмени бележки, представени от моя колега, които поддържам.

         Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,54 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: