ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ПЪРВИ състав

На осемнадесети септември две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ДИЛОВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ДИЛОВА

Административно дело №  515 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 10.34 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П.Д.С. – редовно призован, се явява лично и се представлява от адвокат И.В. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ЗАМ. ДИРЕКТОР НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ - ПЛЕВЕН – редовно призован, не се явява, представлява се от юрисконсулт Л.Х. с пълномощно по делото.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ В. – Моля да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ Х. – Считам, че няма пречки да се даде ход на делото.

Съдът намира, че са налице условията за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ДОКЛАДВА ЖАЛБАТА

Производството по делото е образувано въз основа на жалба подадена от П.Д.С. *** чрез адвокат И.В., против Акт за установяване на публично държавно вземане  №01-6500/6463 от 30.04.2020 г. на Зам. директора на ДФ „Земеделие“, представляващо изплатена субсидия по направление „опазване на застрашени от изчезване на местни породи, важни за селското стопанство“ за кампания 2015-2016 г. във връзка с подадени от П.Д.С. заявление за подпомагане 15/260615/82436 и УИН 15/270616/87926 в размер на 14081,76 лева на осн. чл. 18, ал.1 от Наредба № 7/24.02.2015г.

АДВОКАТ В. – Поддържаме жалбата така, както е представена. Няма да сочим нови доказателства. Да се приеме преписката.

ЮРИСКОНСУЛТ Х. – Считам жалбата за неоснователна. Нямаме доказателствени искания. Да се приеме представената преписка.

АДВОКАТ В. – Не оспорваме, че доказателствата за преминало обучение са представени след датата.

Съдът намира, че следва да бъде приета представената административна преписка от ДФ „Земеделие“ и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените по делото писмени доказателства от жалбоподателя, представени с жалбата, по опис и от ответника - преписка по АУПДВ №01-6500/6463 от 30.04.2020 г.  издаден от Зам. директора на ДФ „Земеделие“ - Плевен  по опис.

АДВОКАТ В. – Нямаме други доказателствени искания.

ЮРИСКОНСУЛТ Х. – Нямаме други доказателствени искания.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО  

АДВОКАТ В. – Уважаема госпожо Председател, ще помоля да постановите съдебен акт, с който да уважите жалбата и да отмените Акт за установяване на публично държавно вземане  №01-6500/6463 от 30.04.2020 г. на Зам. директора на ДФ „Земеделие“. На първо място считам, че не са спазени изискванията на чл. 59 от АПК, тъй като актът не отговаря на посочените в него изисквания, по-точно на т. 8, тъй като няма дата на издаване. Отделно от това има на самия акт само изходящ номер от ДФ „Земеделие“, който не следва да се приема като дата на издаване на акта, а датата на издаване на акта е свързана с редица пълномощия, които законът обвързва със самото издаване на акта и с неговото връчване. Отделно от това, след като се запознахме с преписката установихме, че моят доверител лично е получил предходния акт за прекратяване, тоест административния акт, за който ние си мислехме, че не е влязъл в сила, но след справка в делото установихме, че подписът е негов и в тази част не правим възражение. Той самият си позна подписа и подписът той лично си го е положил. В тази част не е спазена формата на акта.

ЮРИСКОНСУЛТ Х. – Уважаема госпожо Председател, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна. Административният акт е правилно издаден, от компетентен орган, в рамките на делегираните му права, при спазване на административните производствени правила и в съответствие с целта на закона. Административният акт за прекратяване на агроекологичен ангажимент е получен лично от жалбоподателя и е влязъл в сила и въз основа на това е открито производство по издаване на Акт за установяване на публично държавно вземане и съответно е издаден актът, който се обжалва в момента. Моля да ми бъде присъдено юрисконсултско възнаграждение в минимален размер. Правя възражение за прекомерност на адвокатския хонорар.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.39 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: