ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ПЪРВИ състав

На седемнадесети юли две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ДИЛОВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ДИЛОВА

Административно дело №  496 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 10.42 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „СЕЛЕКТ ПРОПЪРТИС“ ЕООД, гр. София чрез представляващ П.Х.П. – редовно призован, не се представлява.

ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА КМЕТЪТ НА ОБЩИНА НИКОПОЛ – редовно призован, не се явява, представлява се от адвокат П. с пълномощно от днес.

Съдът докладва постъпила молба от жалбоподателя, с която не възразява да се даде ход на делото в негово отсъствие.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ П. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че са налице условията за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ДОКЛАДВА ЖАЛБАТА

Производството по делото е образувано по жалба подадена от „Селект пропъртис“ ЕООД, ЕИК 112586287, с която се обжалва Заповед №  145/29.05.2020 г. издадена от Кмета на Община Никопол. В жалбата се съдържа искане за спиране на допуснатото предварително изпълнение на Заповед № 145/29.05.2020г. на Кмета на Община Никопол. С обжалваната заповед на основание чл.195 ал.6 от ЗУТ е наредено на жалбоподателя, в качеството му на собственик на имота, находящ се в град Никопол в срок до 30 календарни дни от връчването на заповедта да предприеме необходимите действия, като за своя сметка  премахне строежа представляващ сграда на бивша „Автогара“ с идентификатори 51723.500.4.1, 51723.500.4.2, 51723.500.4.4, находяща се на пл.“Европа“ №10 гр. Никопол, поради това, че сградата е застрашена от самосрутване и представлява опасност за живота и здравето на гражданите, като изготви и представи за одобрение План за безопасност и здраве и План за управление за отпадъците.

Съдът докладва молба вх. № 3625/15.07.2020 г., в която се прави искане за назначаване на съдебнотехническа експертиза.

АДВОКАТ П. – Госпожо съдия, не възразяваме да се назначи съдебнотехническа експертиза. Ще помоля, да ми дадете възможност да допълня въпросите, които са задали жалбоподателите за да се получи по-ясна и точна картина. Моля към експертизата допълнително да се добавят следните уточняващи въпроси:

1. Да се направи оценка на повредите следствие на атмосферните въздействия по конструктивните елементи като се има предвид не само окачения таван?

2. Какви са актуалните характеристики на бетона в колони, греди и плочи, особено в участъците с повреди?

3. Какви са причините за сериозните пукнатини и деформации в настилката на партера и вътрешните зидове?

4. Да даде оценка на реалното състояние на стоманобетоновите колони, греди и плочи?

5. Сградата осигурена ли е за сеизмично въздействие и може ли да поеме сеизмично въздействие съгласно действащите към момента нормативни изисквания?

6. Ако вещото лице прецени, че е възможно възстановяване и усилване на носещата конструкция на сградата, каква би била индикативната стойност на необходимите видове СМР и в какви срокове би следвало те да бъдат изпълнени? Няма да сочим други доказателства.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА представените по делото писмени доказателства.

ДОПУСКА назначаване на съдебнотехническа експертиза като вещото лице следва да отговори на поставените от жалбоподателя задачи в депозирана молба вх. № 3625/15.07.2020 г. и поставените от ответника по жалбата задачи в днешното съдебно заседание.

ОПРЕДЕЛЯ депозит в размер на 500 лева - 250 лева вносими в 7-дневен срок от днес за ответника по жалбата и 250 лева вносими в 7-дневен срок от получаване на съобщението за жалбоподателя.

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 18.09.2020 г. от 09.30 часа, за която дата ответникът уведомен от днес. Жалбоподателят уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК. След внасяне на депозита от страните да се изпрати съобщение на вещото лице.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.48 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: