ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На трети юни две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 481 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 11.00 часа се явиха:

ОСПОРВАЩИЯТ И.В.М. – редовно уведомен по телефон, не се явява, представлява се от адвокат П.П. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ И.Д. ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „ОДОП“, ГР. ВЕЛИКО ТЪРНОВО – редовно уведомен по телефон, не се явява, представлява се от юрисконсулт В.Л.В. с пълномощно по делото.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Иван Шарков.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ В.А.В. – редовно призована, явява се.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ С.М.П. – редовно призована, явява се.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВОКАТ П. – Да се даде ход на делото.

         ЮРИСКОНСУЛТ В. – Да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че ход на делото в днешното съдебно заседание следва да бъде даден, доколкото страните са редовно призовани, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и докладва

         С протоколно определение от предходно съдебно заседание са поставени допълнителни задачи на назначената по делото комплексна съдебна експертиза.

По делото на 14.04.2020 г. е представено заключението като е спазен регламентирания в ГПК срок.

Съдът пристъпва към разпит на вещите лица със снета по делото самоличност.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ П. – Уважаема госпожо съдия, поддържаме представеното писмено заключение със съответно допълнително зададените въпроси към експертизата и погрешно изчислената пазарна стойност.

АДВОКАТ П. – Нямам въпроси към вещите лица. Да се приеме заключението.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Нямам въпроси към вещите лица. Заявявам, че оспорвам като необоснована експертизата на вещите лица, като подробни съображения ще изложа в хода по същество.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Нямам въпроси към вещите лица. Да се приеме заключението.  

С оглед становището на страните, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА представените по делото първоначално и допълнително заключение по назначената комплексна съдебна експертиза, като на вещите лица В.А.В. и С.М.П. се изплати възнаграждение в размер на по 300 лева на всяко едно от тях от внесения по делото депозит.

АДВОКАТ П. – Поискахме свидетели, които щяха да докажат, че обектът, който се оценява е бил с нарушен покрив, тъй като са живели бездомници, които са вземали греди от покрива и са се топлили там. Това е преценката направена по документи, а реалната ситуация тогава е била различна. Това няма как да е документирано, той е бил изграден, завършен е с покривно пространство, но след това обектът не се е ползвал и там са се били нанесли бездомни хора, които са разрушавали покривната конструкция и от тези факти следва, че реално стойността на имота е много по-ниска.  

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Няма да соча доказателства. Нямам доказателствени искания. Считам искането за разпит на свидетели за неоснователно. Спорът в настоящия случай е каква е пазарната цена на процесния недвижим имот, а не какви разходи лицето е направило за извършване на ремонтни дейности и подобрения на същия имот. Освен това вещото лице при определяне на пазарната цена на жилищната сграда по метода на увеличената стойност е посочило каква е себестойността на дървена покривна конструкция, тоест какви разходи биха се направили от лицето за тази част от сградата. Така, че субективните възприятия на свидетелите относно състоянието на покрива не биха допринесли за изясняване на спорните факти от спора.  

АДВОКАТ П. – Не държим на искането си за разпит на свидетели. Да се приключи делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Няма да сочим нови доказателства. Да се приключи съдебното дирене.

С оглед становището на страните, че нямат доказателствени искания и няма да сочат нови доказателства, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВОКАТ П. – Госпожо Председател, поддържаме жалбата подадена от доверителя ми. Считаме, че Решение № 41/04.04.2019 г. на Директора на „ОДОП“ – гр. В. Търново, с което е потвърден ревизионен акт № Р-04000418001916-091-001 от 10.01.2019 г. е неправилно и незаконосъобразно и моля да бъде отменено. Моля да ми дадете възможност в определен от Вас срок да изразя писмено становище. Моля да ни присъдите направените по делото разноски, за които представям списък.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Уважаема госпожо съдия, моля да потвърдите обжалвания ревизионен акт като законосъобразен и правилен. При решаването на спора, моля да имате предвид мотивите относно законосъобразността на ревизионния акт изложени в Решение № 41/04.04.2019 г. на Директора на „ОДОП“ – гр. В. Търново, както и допълнително изложените от мен доводи относно законосъобразността на ревизионния акт и необосноваността на изводите на вещите лица по допуснатата и приета по делото комплексна съдебно-икономическа-техническа експертиза. Моля да отхвърлите жалбата като неоснователна и недоказана и в полза на Директора на „ОДОП“ – гр. В. Търново да присъдите разноски в размер на 687,47 лева, за което представям списък, а също така и писмена защита.  

ПРОКУРОР ШАРКОВ – – Уважаема госпожо съдия, с оглед събраните по делото доказателства считам, че Решение № 41/04.04.2019 г. на Директора на Дирекция „ОДОП“ – гр. В. Търново е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.  

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните по делото в 5-дневен срок от днес да представят писмени бележки.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11.06 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: