ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ПЪРВИ състав

На трети юли две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ДИЛОВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ДИЛОВА

Административно дело №  454 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 10.08 часа се явиха на второ четене:

ИЩЕЦЪТ „АГРО ЗГАЛЕВО“ ЕООД с. Згалево чрез представляващ Х.В.Т. – редовно призован, се представлява от адвокат В.П. с пълномощно към исковата молба.   

ОТВЕТНИКЪТ ПО ИСКА ОД НА МВР - ПЛЕВЕН – редовно призован, не изпраща представител.

ЗА КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ПЛЕВЕН – редовно призована, се явява прокурор Иво Радев.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ П. – Няма пречки да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че са налице условията за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ДОКЛАДВА ИСКОВАТА МОЛБА

Производството по делото е образувано по искова молба подадена от „Агро Згалево“ ЕООД представлявано от Х.В.Т. ***, с посочено правно основание чл.1, ал.1 от ЗОДОВ. В исковата молба се твърди, че с решение от 18.04.2019 по НАХД 737/2019 г., влязло в сила ПлРС е отменил като незаконосъобразно НП № 12/15.10.2018 г. на Началника на Сектор ПП при ОД на МВР Плевен. Твърди се, че за обжалване на наказателното постановление пред съда, Х.В.Т. е направила разноски за адвокат в размер на 300 лв. Твърди се, че следствие отмяната на наказателното постановление като незаконосъобразно, ищецът е претърпял вреди изразяващи се в направени разноски за адвокатско възнаграждение за процесуално представителство по делото. Твърди се, че е налице причинно-следствена връзка между направените от ищеца разходи  за адвокат и незаконосъобразното наказателно постановление. Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да заплати на ищеца сумата 300 лева, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди – заплатено адвокатско възнаграждение за процесуално представителство по НАХД 737/2019г. по описа на ПлРС.

АДВОКАТ П. – Поддържам исковата молба. Направила съм искане за прилагане на административното-наказателно дело, което е представено и моля да се приложи по настоящото дело. Други доказателствени искания нямам.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Исковата молба е подадена в срок, госпожо Председател. Нямам доказателствени искания. Да се приложи делото. Да се даде ход по същество.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЛАГА към настоящото дело НАХД 737/2019 г. по описа на Районен съд – Плевен.

ПРИЕМА представените писмени доказателства.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВОКАТ П. – Уважаема госпожо Председател, от името на представляваното от мен дружество, моля да постановите решение, с което да уважите предявения иск с правно основание чл.1, ал.1 от ЗОДОВ като основателен и доказан. Безспорно установената фактическа обстановка е такава, каквато е изложена в исковата молба. Налице са кумулативно дадените предпоставки по чл.1, ал.1 от ЗОДОВ. Налице е незаконосъобразен акт на административния орган, на длъжностно лице по повод изпълнение на административната дейност. Явно представляваното от мен дружество е претърпяло вреда от незаконосъобразен административен акт и е налице причинна връзка между отмяната на този акт, а именно решението постановено по НАХД 737/2019 г. по описа на Районен съд – Плевен и настъпилия вредоносен резултат, който се явява в заплащане на адвокатско възнаграждение дори и в минимален размер съгласно Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения. В тази връзка моля да постановите решение, с което да присъдите на дружеството направените разноски и в настоящата инстанция.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Уважаема госпожо Председател, налице е безспорно един незаконосъобразен акт, поради което считам, че исковата претенция по същество се явява основателна. Относно размера на претенцията, предлагам на съда да прецени и реши по справедливост.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.12 часа.

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: