ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ОСМИ състав

На шести юли две хиляди и двадесета година         

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РАЛИЦА МАРИНСКА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия МАРИНСКА

Административно дело   449 по описа за 2020г.

 

На именното повикване в 10:45 часа се явиха:

ЗА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ  ЕТ „Г. ФЛОРА – Г. Г.“ – гр. ПЛЕВЕН, редовно уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, се явява адв. М. К. от Адвокатска колегия – гр. Плевен с пълномощно от днес.

ЗА ОТВЕТНИКА НАЧАЛНИК ОТДЕЛ ОПЕРАТИВНИ ДЕЙНОСТИ ВЕЛИКО ТЪРНОВО В ЦЕНТРАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА НАП, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се явява юрисконсулт Н. М. с пълномощно от днес.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. КЪНОВА – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ МЛАДЕНОВА – Да се даде ход на делото.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА  ХОД НА ДЕЛОТО

Докладва постъпила жалба от ЕТ “Г. ФЛОРА – Г. Г.“, представлявано от Г.Ц.Г. против Заповед за налагане на ПАМ №10746/10.03.2020г. на Началник отдел „Оперативни дейности“ - В. Търново в ЦУ на НАП, въз основа на която, на основание чл. 186, ал.1, т.1, б. „а“ от ЗДДС, е наложена принудителна адм. мярка- запечатване на търговски обект, стопанисван и експлоатиран от жалбоподателя и е забранен достъпа до него, за срок от 14 дни.

С определение № 850/10.06.2020г., съдът е конституирал страните в настоящото производство. Приел е представените от същите писмени доказателства. Разпределил е доказателствената тежест между страните.

АДВ. К. – Поддържам депозираната жалба и съображенията, изложени в нея. Няма да сочим нови доказателства и нямаме искания.

ЮРИСКОНСУЛТ М. – Считам жалбата за неоснователна и моля да бъде оставена без уважение. Нямаме доказателствени искания и няма да представяме нови доказателства.

С оглед становищата на страните, съдът счита, че следва съдебното дирене да бъде приключено и бъде даден ход по същество.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. К. –  Уважаема госпожо съдия, от името на доверителката ми ЕТ „Г. Флора-Г. Г.“ моля да отмените наложената заповед за ПАМ, с която за извършено от нея нарушение, а именно неиздаване на касов бон за покупка на фрезии на стойност 6 лева, търговския обект е запечатан за срок от 14 дни. Съображенията, изложени в жалбата са подробни. Единственото, което моли жалбоподателката, ако приемете, че са налице законовите изисквания за налагане на ПАМ, с оглед нищожността на сума, с която евентуално е нарушен фиска, ако прецените да намалите срока на запечатване, тъй като считаме, че същия е несъразмерно тежък. Действително служителката, която е била в обекта не е отчела продажбата, но по отношение на едноличния търговец, налагането на такова наказание би било тежко и несъразмерно с целта на закона. Моята доверителката желае да заплати санкцията, която предстои да й бъде определена, но с оглед извънредната обстановка и положение в страната се бавят НП и не може да се възползва от дадената й в закона възможност, при заплащане на санкцията да отпадне мярката. Моля да отмените или респективно да намалите срока. Не претендирам разноски.

ЮРИСКОНСУЛТ М. – Уважаема госпожо председател, моля да постановите решение, с което да оставите без уважение жалбата срещу заповед за налагане на ПАМ №10746/10.03.2020г. Налице са материално правните предпоставки на чл. 176, ал.1, т. 1 от ЗДДС за нейното издаване, а именно: установено е нарушение, описано в протокол за извършена проверка, приложен към доказателствата от административно наказателната преписка. Заповедта е мотивирана именно с наличието на нарушение реда и отчитане на продажбите в търговския обект, стопанисван от жалбоподателката. Относно конкретизирания срок -14-дневен, намирам, че в заповедта са изложени мотиви относно тази продължителност, като срокът е под средния, определен по закон, като административно наказващия орган е посочил целите, които иска да бъдат постигнати именно с налагането на тази мярка в този 14-дневен срок. С оглед на горното Ви моля за Вашето решение.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,48 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: