ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На петнадесети юли две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело №  441 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 09.30 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ ТП ДЪРЖАВНО ГОРСКО СТОПАНСТВО ПЛЕВЕН – редовно призован, се представлява от юрисконсулт И.М. с пълномощно от днес придружено с допълнително споразумение към трудов договор от 18.02.2020 г.   

ОТВЕТНИКЪТ ПО ИСКА БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ „ДУНАВСКИ РАЙОН“ ПЛЕВЕН – редовно призован, се представлява от юрисконсулт В.З. с пълномощно от днес.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Иван Шарков.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЮРИСКОНСУЛТ М. – Моля да дадете ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ З. – Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, с оглед редовното призоваване на страните, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

        

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Производството по делото е образувано по искова молба от ТП Държавно горско стопанство Плевен против Басейнова дирекция „Дунавски район“ Плевен, с посочено правно основание чл.1, ал.1 от ЗОДОВ вр. с чл.204 ал.1 от АПК и чл.86 от ЗЗД, с която се иска да бъде присъдено обезщетение за нанесени имуществени вреди за периода от 12.11.2018 г. до 05.02.2020 г. в общ размер на 8908,44лева, ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане на сумата.

С определение в закрито съдебно заседание са конституирани страните и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание, като е разпределена доказателствената тежест.

Ищецът е задължен да представи по делото и конкретно посочени в съдебния акт доказателства.

На страните е дадена възможност да представят и други доказателства в подкрепа на техните твърдения.  

По делото с писмо вх. № 2747/09.06.2020 г. са представени от ищеца изисканите доказателства.

С писмо вх. № 2817/11.06.2020 г. от ответника е представен отговор на исковата молба.

ЮРИСКОНСУЛТ М. – Уважаема госпожо съдия, поддържам изцяло исковата молба. Моля да приемете всички доказателства приложени със същата и в допълнение с молбата. За пълнота по делото имам едно доказателствено искане, моля да бъде допусната съдебно агроикономическа експертиза като представям с молба въпросите по същата.  

ЮРИСКОНСУЛТ З. – Уважаема госпожо съдия, поддържам отговора на исковата молба. По отношение искането за назначаване на съдебно агроикономическа експертиза, моля по отношение въпросите, които касаят определянето и във връзка с установяването на факти и обстоятелства случили се през периода, за който ищецът твърди, че са нанесени вредите, да бъде добавен този период и изследванията да бъдат извършени конкретно за него. Възразявам срещу въпросите, които са насочени към установяване на факти и обстоятелства, които са се случили за минал период, конкретно периодът през които е нанесена твърдяната вреда. Извинявам се много, всъщност периодът е посочен. Оттеглям възражението си за минал период. По отношение на искането за експертиза конкретно за точка 1.5 възразявам, тъй като считам, че не могат да се установят факти и обстоятелства, които са се случили вече и моля да не се допуска. По приемане на доказателствата, възразявам срещу тяхното приемане така, както съм посочила в отговора по исковата молба.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Уважаема госпожо съдия, в тежест на ищеца е да докаже своята искова претенция. Считам, че искането за назначаване на експертиза цели делото да бъде попълнено с доказателства, поради което считам, че искането следва да бъде уважено. Да се приемат доказателствата по делото.

Съдът намира, че представените с исковата молба доказателства следва да бъдат приети като такива по делото, като по отношение на тяхната относимост, съдът ще се произнесе с крайния съдебен акт.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените с исковата молба на ТП „Държавно горско стопанство“ – Плевен доказателства, съгласно опис в исковата молба.

ПРИЕМА представените с писмо вх. № 2747/09.06.2020 г. от ищеца доказателства, съгласно опис в писмото.

ПРИЕМА отговор на искова молба вх. № 2817/11.06.2020 г. на ответника.

Съдът намира, че следва да бъде уважено доказателственото искане на ищеца и с оглед разпределената доказателствена тежест да бъде назначена комплексна съдебна агроикономическа експертиза, която след запознаване с доказателствата по делото, при необходимост проверка на място в ТП „Държавно горско стопанство“ – Плевен и Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен, да отговори на въпросите поставени в представената в днешното съдебно заседание молба от процесуалния представител на ищеца, както и на следните въпроси: 1. След проверка на първични счетоводни документи да се посочи в горски разсадник „Рибен“ за процесния период колко броя тополови и върбови резници са засадени и на каква стойност; колко от тях са покълнали и колко не са и на каква стойност; колко от тях са бракувани, поради какви причини и на каква стойност? 2. След проверка при необходимост на място и по документи да се посочи правилно ли са били бракувани 5667 бр. фиданки от топола и 120 бр. фиданки от върба и следва ли да се приеме, че същите са в нестандартен размер в следствие на недостатъчна влажност поради липса на поливане, тъй като не е издадено разрешително за водовземане или поради други причини? 3. Следва ли да се приеме, че причина за непокълнали 2756 бр. тополови резници и 120 бр. непокълнали върбови резници е недостатъчна влажност поради липса на поливане, тъй като не е издадено разрешително за водовземане или поради други причини? Тъй като доказателственото искане е на ищеца следва същият да внесе определения по делото депозит.  

Водим от горното, съдът  

ОПРЕДЕЛИ:

 

НАЗНАЧАВА комплексна съдебна агроикономическа експертиза с вещи лица В.В. – икономист-счетоводител и инж. Й.Х. – специалност: горско стопанство от списъка за вещи лица на Административен съд – Ловеч, които след запознаване с доказателствата по делото, при необходимост проверка на място в ТП „Държавно горско стопанство“ – Плевен и Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен, да отговорят на въпросите поставени в молбата представена в открито съдебно заседание на 15.07.2020 г. от процесуалния представител на ищеца, както и на следните въпроси:

1. След проверка на първични счетоводни документи да се посочи в горски разсадник „Рибен“ за процесния период колко броя тополови и върбови резници са засадени и на каква стойност; колко от тях са покълнали и колко не са и на каква стойност; колко от тях са бракувани, поради какви причини и на каква стойност?

2. След проверка при необходимост на място и по документи да се посочи правилно ли са били бракувани 5667 бр. фиданки от топола и 120 бр. фиданки от върба и следва ли да се приеме, че същите са в нестандартен размер в следствие на недостатъчна влажност поради липса на поливане, тъй като не е издадено разрешително за водовземане или поради други причини?

3. Следва ли да се приеме, че причина за непокълнали 2756 бр. тополови резници и 120 бр. непокълнали върбови резници е недостатъчна влажност поради липса на поливане, тъй като не е издадено разрешително за водовземане или поради други причини? 

ОПРЕДЕЛЯ депозит в размер на 600 лева, по 300 лева за всяко едно от вещите лица, вносими в 7-дневен срок от днес от ищеца. След внасяне на депозита да се изпратят писма на вещите лица.

ЮРИСКОНСУЛТ М. – Нямам други доказателствени искания.

ЮРИСКОНСУЛТ З. – Нямам други доказателствени искания.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Нямам доказателствени искания.

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 30.09.2020 г. от 10.00 часа.

ЮРИСКОНСУЛТ З. – За дата 30.09.2020 г. сме ангажирани по други две дела в гр. София.

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 14.10.2020 г. от 10.00 часа, за когато страните уведомени от днес. Да се изпрати съобщение на вещите лица.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 09.48 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: