ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ВТОРИ КАСАЦИОНЕН състав

 

На седми юли две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

ДАНИЕЛА Д.

1.     ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2.     СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Прокурор ИВАН ШАРКОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Касационно административно дело № 438 по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 11,55 часа се явиха:

         КАСАТОРЪТ П.С.П. – редовно призован в затвора Белене, присъствието му се осъществява чрез видеоконферентна връзка. Началник на сектор „Социални дейности“ Н. Г.удостоверява самоличността на касатора.

В залата се явява адвокат Б.Д., служебен защитник на касатора.

ОТВЕТНИКЪТ Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ – гр.Софиянередовно призован, не се представлява.

Съдът докладва постъпила молба от юрисконсулт У., който заявява, че е уведомен за датата на съдебното заседание и не възразява делото да бъде разгледано.

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА Окръжна прокуратура – Плевен – редовно призована, се представлява от прокурор Иван Шарков.

 

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВОКАТ Д. – Да се даде ход на делото.

         КАСАТОРЪТ – Да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че са налице условия за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         ДОКЛАДВА касационната жалба.

         АДВОКАТ Д. – Поддържам жалбата. Нямам доказателствени искания. Да се приключи делото.

         КАСАТОРЪТ – Нямам искания. Поддържам жалбата.

         ПРОКУРОР ШАРКОВ – Няма да соча доказателства. Да се приключи съдебното дирене.

         Съдът намира, че са налице условия за приключване на съдебното дирене, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

         АДВОКАТ Д. – Уважаеми административни съдии, подала съм касационна жалба, която изцяло поддържам. Смятам, че същата е обоснована. Съдът, при първоначалното разглеждане на делото, е обсъдил  всички доказателства по делото, е постановил едно валидно и допустимо решение, но по същество неправилно, поради противоречие с материалния закон, приемайки от една страна, че касаторът действително е имал проблеми със зъбите, но тези проблеми е следвало да бъдат решени от него, заплащайки дължимите суми. Считам, че неправилно е приложена Наредба № 2 от 2010 г., съгласно която на лишените от свобода е осигурена медицинска помощ, включително дентална такава. В чл.28 от същата е предвидено, че се заплаща само протетичното лечение. По отношение, т.к. е сезиран съда с два иска – единият е за обезщетение и неадекватна медицинска помощ по отношение на т.нар. му „спешен зъб с пулпит № 38“, другото искане е да му се осигури лечение на останалите пет зъба, които са с кариеси. Съдът неправилно е отхвърлил и двата иска, т.к. П.П. не разполага със средства да си осигури такова лечение От друга страна смятам, че същият не е  на издръжка на свои роднини и близки, а доколкото ми е известно и няма такива, от където да се снабди с доходи. От представената справка по делото от ВАС е видно, че има постъпили по негова сметка 17 ст., т.е. разполагал е само със 17 ст. Има постъпили два записа от по 50 лв., но не са в периода, когато е посещавал зъболекаря. От събраните по делото доказателства от първата инстанция е видно, че първоначално му е поискано 50 лв. за лечение на този зъб, но впоследствие са поискали 60 лв., т.е. той пак не е разполагал с такава сума, въпреки че неговия вуйчо му е предоставил тези 50 лева, за да се реши проблема. За периода от една година и шест месеца, когато се е решил проблема с този болен зъб 38-ми с пулпита, е изтекъл период от време, през който на него не му е оказана нужната медицинска помощ, като по закон е задължително да има на територията на затвора денонощна такава, включително дентална. По делото е ясно, че идва мобилен дентален кабинет през определени интервали от време и той го е посещавал, като този в период и му е снет зъбния статус, който по същество не представлява лечение на зъбите. Такова лечение на този зъб е направено едва след завеждане на исковата молба – 15 май 2019 г. и този проблем вече е решен, но през този период от една година и шест месеца е търпял болки и страдания, като тези неща се установиха със свидетелски показания. По отношение лишените от свобода, макар да са здравно осигурени, държавата осигурява издръжка, включваща и медицинско обслужване и тези лечения трябва безплатни за тях. Ако се върви по тази логика, тези пет кариеса, които все още не са лекувани, той ще се постави в ситуация да му се наложи такова протеично лечение, което да бъде заплатено от него.

         КАСАТОРЪТ – Нямам какво да добавя.

         ПРОКУРОР ШАРКОВ – Уважаеми административни съдии, с оглед събраните по делото доказателства считам, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

         Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 12,02 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: