ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ПЪРВИ състав

На трети февруари две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ДИЛОВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ДИЛОВА

Административно дело №  1434 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.Й.К. – редовно призован, се явява лично.

ЗА ОТВЕТНИКА ДИРЕКТОРА НА ДИРЕКЦИЯ „СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ“ - ПЛЕВЕН – редовно призован, не се явява представител.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ К. – Да се даде ход на делото.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ДОКЛАДВА ЖАЛБАТА

Делото е образувано по жалба подадена от С.Й.К. *** против Заповед № ЗХУ-ИО/ Д-ЕН-5443/ФП от 14.11.2019 г. на Директора на ДСП-Плевен, потвърдена с решение № 15-Д06-0084/22.12.2019 г. на РДСП-Плевен, в частта относно началната дата, от която е определен начален срок на финансова подкрепа - 10.10.2019г. Твърди, че заповедта е неправилна и незаконосъобразна, тъй като не е съобразена с целта на закона. Твърди, че е ощетен, тъй като няма вина за възникналата забава в издаването на ЕР на НЕЛК 0991/119/12.07.2019г., което е получил на 31.10.2019 г.Счита, че следва да му бъде изплатена месечната финансова помощ със задна дата,  считано от началото на месеца през който е прекратена.

Към жалбата е представена административната преписка.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ К. – Поддържам изложеното в жалбата. Аз съм попълнил и подписал формуляра за самооценка. Не оспорвам, че съм подал заявлението-декларация на 31.10.2019 г.

Съдът намира, че следва да бъде прието за безспорно по делото, че заявление-декларация вх. № ЗХУ-ПО/Д-ЕН/5443 е подадено от жалбоподателя на 31.10.2019 г., поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА ЗА БЕЗСПОРНО по делото, че заявление-декларация вх. № ЗХУ-ПО/Д-ЕН/5443 е подадено от жалбоподателя на 31.10.2019 г.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ К. – Считам, че помощта трябва да ми бъде отпусната със задна дата. Други доказателства няма да представям.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА представените писмени доказателства.

ПРИЕМА административната преписка.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ К. – Искам да ми се обясни как може да подам лично заявлението така, както те го искат, при условие, че аз не знам какво е решението на НЕЛК. НЕЛК го издава седми месец, не си спомням точно коя дата, и те изискват от мен да подам веднага заявление за тези помощи, при условие, че решението е излязло месец десети и аз няма как да знам какво е решението на НЕЛК. Никой не ме е уведомил, че аз трябва да подам веднага. Знам, че срокът е двумесечен след решението, но аз няма как да подам това заявление при условие, че НЕЛК не ме е уведомил. Аз точно това оспорвам защото трябва да го подам в двумесечен срок след решението на НЕЛК, но аз не мога да го подам при условие, че не знам какво е решението. Никой не ме е уведомил за това нещо. Приложил съм решението за да се види кога съм го получил. Веднага след получаване на решението на НЕЛК подавам и те ми казват, че ще ми бъде върнато със задна дата и след това казват, че няма да върнат със задна дата. Социалните ми казаха, че ще върнат със задна дата. Аз работя там. По принцип друг път когато съм минавал през ТЕЛК си вземам решението и си го подавам веднага. Има си и печат, че в 14-дневен срок никой няма да го обжалва. Това е когато го вземам на момента, но сега понеже го обжалван от ТЕЛК никой не ме уведомява, че има решение и аз чаках да получа решението за да си го падам, а то идва чак края на месец октомври. Как да подам документи при условие, че аз не знам какво е решението на НЕЛК.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.10 часа.

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: