ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На двадесет и пети юни   две хиляди и двадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 429  по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 16.30  часа се явиха:       

ОСПОРВАЩАТА – В.Л.К., редовно призована, явява се лично.

ОТВЕТНИКЪТ – ДИРЕКТОР НА ТП НА НОИ - ПЛЕВЕН, редовно призован, не изпраща представител.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ОСПОРВАЩАТА – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

С писмо вх. № 2430 от 27.05.2020 г. е постъпила жалба от В.Л.К., изпратена от ответника срещу решение № 2153-14-28/26.03.2020 година на директора на ТП на НОИ Плевен, с което е отхвърлена жалбата и е потвърдено разпореждане № О-14-000-00-0136 8374/12.02.2020 г.  на ръководител по изплащане на обезщетенията и помощите при ТП на НОИ. В жалбата са изложени доводи за незаконосъобразност на оспореното решение като се посочва, че лицето е подало декларация за осигуряване за осигурителен риск „Общо заболяване“ още преди отпускане пенсията за инвалидност поради общо заболяване, като след отпускането на пенсията за инвалидност поради общо заболяване след 01.07.2015 г. не е променяла начина на осигуряване. Продължила е да се осигурява за всички осигурителни и социални рискове. Внасяни са вноски. Твърди, че е изплащано междувременно и през 2018 г. обезщетение за временна неработоспособност, а през 2018 г. е издаден документ за осигурителен стаж с датата на инвалидизиране. Счита, че наредбата действа занапред и не е предвидено подаване на декларация от лицата, на които в предходен момент е отпусната пенсия. Моли за отмяна на решението. Приложена е административната преписка.

ОСПОРВАЩАТА – Поддържам жалбата. Не възразявам да се приеме административната преписка. Моля да приемете и вложите в делото като доказателства: справка за историята на осигуряващото се лице, разпореждане за отпускане на пенсия, както и за преизчисляване на личната пенсия и 3 бр. справки за декларирани, изчислени внесени осигурителни задължителни осигурителни  вноски за 2017 г., 2018 г. и 2019 година.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото представената административна преписка и представените в днешното съдебно заседание от оспорващата: справка за историята на осигуряващото се лице, разпореждане за отпускане на пенсия, както и за преизчисляване на личната пенсия и 3 бр. справки за декларирани, изчислени внесени осигурителни задължителни осигурителни  вноски за 2017 г., 2018 г. и 2019 година.

ОСПОРВАЩАТА – Нямам други доказателствени искания и няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ КЪМ ОСПОРВАЩАТА – Кога след 2015 г. са Ви изплащани обезщетения, по други болнични ли?

ОСПОРВАЩАТА – Да, по други болнични 2017 г. и са отразени по тези справки за внесени суми.

СЪДЪТ КЪМ ОСПОРВАЩАТА – От НОИ.

ОСПОРВАЩАТА – Да.

СЪДЪТ КЪМ ОСПОРВАЩАТА – След като Ви е отпусната пенсия от 01.07.2016 г., след това от 02.07.2016 г., прекъсвано ли е изплащането на пенсията?

ОСПОРВАЩАТА – Не е прекъсвано. И към настоящия момент получавам пенсия. За 2018 г. сега съм приложила. Мога да приложа от 2020 г. сега последният ТЕЛК. Преизчисляването на пенсията е последно 2018 г. правено при последния ТЕЛК, преди този от 2020 г.

Съдът, с оглед заявеното от лицето, че няма да сочи други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ОСПОРВАЩАТА – Уважаема г-жо Съдия, моля да уважите така направената жалба и да постановите решение в съответния дух. Представям писмена защита. Моля при постановяване на решението да отчетете, че законодателят обвързва факта на осигуряване на лицето с факта на внасяне на осигурителни вноски, а не се подаването на декларация. Според ДР на КСО осигурено лице е физическото лице, на чието име и в чиято индивидуална  партида са внасяни осигуровки. В този смисъл е и § 1, т. 3 на ДРЗ на КСО, които се отнасят за самоосигуряващите се лица. Аз съм подала декларация за възникването на осигуряване през 2001 г. След това, при пенсионирането за мен не е възникнало задължение, вече не променям, не прекратявам дейност и не променям начина и реда на осигуряване на подаване на такова. Тогава направих изрична справка и ми казаха, че такава е практиката, щом нищо не се променя, не се подава никаква декларация. В един по-късен момент, някой служител е решил, че напротив, въпреки, че не се променя трябва да се подаде декларация, която е обвързана именно с началото и промяната на осигуряването. Но някъде към края е посочено и какво осигуряване си избира самоосигуряващото се лице. Да не навлизам в подробности. Смятам, че поради това, че съм внасяла осигурителни вноски в продължение на 20 години и не съм променяла начина на осигуряването, за мен не е прекратено да съществува, както се изразяват в практиката, правото да се осигурявам за всички социални рискове. Със внасянето на тези суми и по логиката на конклудентните действия смятам, че съм получила право, а внесените осигуровки, не се явяват недължимо платени. Моля да постановите съответстващо решение.  

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 16.39 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: