ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                                          Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                         ПЪРВИ касационен състав

 

На   ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ ФЕВРУАРИ                            2020 ГОДИНА                                        

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

ЕЛКА БРАТОЕВА

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

 

ПРОКУРОР: ИВАН ШАРКОВ

СЕКРЕТАР: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Касационно административно дело №  1424 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10:20 часа се явиха:

         КАСАТОРЪТ Д.Ц.П. – редовно призован, се явява лично и адв. С.Й.И. с пълномощно по делото

         ОТВЕТНИКЪТ ОД НА МВР – ПЛЕВЕН – редовно призован, не изпраща процесуален представител

         ЗА КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се явява прокурор ИВАН ШАРКОВ

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. И.: Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

АДВ. И.: Поддържам жалбата. Уважаеми господин съдия, за поддържане на доказателственото искане предоставям на съда, предвид обстоятелството, че в свидетелските показания на единия свидетел, ако не греша свидетеля Неделчев се съдържат твърдения, които опровергават свидетелите по делото да имат преки впечатления, че моят доверител е извършил нарушението, в което е обвинен. Тъй като бях пуснала молба за отлагане на делото и бях поела ангажимент да представя бордната карта, че действително на датата на съдебното заседание съм била в самолет представям заверен препис от бордна карта, че действително на тази дата съм била ангажирана и физически не съм имала възможността да отстраня препятствието и да се явя в съдебна зала.

СЪДЪТ: /към адв. И./ Само да уточните доказателственото искане. С какво доказателствено средство да установим обстоятелството дали е имало стоп-линия към датата на нарушението? Какво точно искате да направим ние? Какво да изискаме, от кого?

АДВ. И.: От КАТ, или не знам коя е службата.Трябва някъде да има отбелязвано, че е начертана такава стоп-линия по наредбата, която посочила в жалбата си. Възникна спор в съдебната зала между мен и единия от свидетелите, че такава линия може да е  имало, може и да е нямало.  Не знам от кого да се изиска. За да не натоварвам делото оттеглям доказателственото си искане.

         С оглед оттегляне на доказателственото искане, съдът намира, че следва да приеме и вложи в делото представената от адв. И. бордна карта в заверен препис за установяване на обстоятелствата, свързани с предходна нейна молба и предвид липсата на други доказателствени искания следва да обяви съдебното дирене за приключено и да даде ход по същество.

         Предвид горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

         ПРИЕМА и ВЛАГА в делото представената от адв. И. бордна карта в заверен препис.

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. И.: Уважаеми господин съдия, уважаеми госпожи съдии, всестранно и обстоятелствено съм депозирала жалба. Няма да я повтарям, за да не отнемам от времето на съда, искам само да допълня следното: На първо място считам, че първоинстанционният съд е извършил нарушение на процесуалните правила по чл. 13, ал. 1, чл. 14, ал. 1, вр. с чл. 107 от НПК, вр. чл. 84 ЗАНН, за установяване на обективната истина чрез обхватно, всестранно и пълно изследване на всички доказателства по делото от значение за правния спор. Представили сме възражения, които считам, че са останали встрани от вниманието – свидетелските  показания. Както казах и преди малко в свидетелските показания на свидетеля Неделчев се съдържат твърдения, че те не са видели пряко пресичането на светофара на червен забранителен светлинен сигнал, но те са видели червения сигнал на светофара, който се намира пред Дома на книгата и така са преценили, че моят доверител е преминал с автомобила си на отсрещния светофар, който също би трябвало да свети червено. Считам, че това са непреки, косвени впечатления, върху които  са изградени твърденията и на база, на които е съставен АУАН. Също така по делото не са представени доказателства за това, че двата светофара се намират в някакъв синхрон право пропорционален или обратен, т.е. няма преки впечатления за нарушението. Също така считам, че административният акт, който е приет за безспорно доказателствено средство не е такова, няма обвързваща доказателствена сила. Следвало е съдът да прецени всички доказателства по делото. В този смисъл съм представила и жалба с подробни изявления, аргументи и доводи в нея и считам, че решението на съда е незаконосъобразно и неправилно и моля същото да бъде отменено.

         КАСАТОРЪТ П.: Изцяло поддържам тезата на моя адвокат. Искам да отбележа, че напълно оспорвам съставения акт от полиците, които ме бяха спрели, тъй като съм минал на зелено с  много малка скорост, на втора скорост. Това е около 09:15 сутринта, отивах на работа и второ бях с колан. Искам да вмъкна следното: тази „Тойота“ има специална екстра - първо се слага колана и след това се натиска бутона за запалване, иначе тя не запалва. Това искам да бъде отбелязано, така че  няма как да съм бил без колан. Второто, което искам също да вметна е, че единият от свидетелите /аз не знам защо се явиха и като свидетели/ те  не са и двамата преки свидетели на събитието, за което ме обвиняват, тъй като този свидетел, който твърдеше, че съм минал на червено и съм престъпил стоп-линията, той беше в колата непрекъснато с гръб към светофара и се явяваше като оператор на мобилния принтер. Той пускаше непрекъснато актове на още 4-5 човека, тъй като това беше акция, която е била разрешена от някаква външна фирма в центъра на града. Така, че той не може да бъде свидетел и няма как да твърди точно това, което той беше изказал като свидетелски показания. Той не може да бъде свидетел, след като е с гръб към светофара и стои в колата и пуска като оператор актовете на хората. 

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Уважаеми административни съдии, с оглед събраните по делото доказателства считам, че касационната жалба е основателна и предлагам на съда да бъде уважена.

Съдът счита делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен в съдебно заседание, което приключи в

10:29 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: