ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На двадесети февруари  две хиляди и двадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 1415 по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 15.00 часа се явиха:        

ОСПОРВАЩИЯТ – Д.В.Г., редовно призован, не се явява, не се представлява.

ОТВЕТНИКЪТ – НАЧАЛНИК ГРУПА КЪМ ОД НА МВР, РУ-КОСТИНБРОД, редовно призован, се явява лично Р.Й.Р. – началник група към ОД на МВР.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ОТВЕТНИКЪТ – Да се гледа делото.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Постъпила е жалба от Д.В.Г. срещу заповед № 190286-000106 от 22.08.2019 г., с която му е наложено прекратяване на регистрация на ППС за срок от 6 месеца поради неиздаване на СУМПС, т.е. липсва СУМПС. Делото е изпратено по подсъдност от Административен съд – София област.

Съдът докладва административната преписка, която е изпратена с вх. № 6761 от 16.12.2019 г. на Административен съд – София област.

Съдът докладва молба от Д.В.Г. с вх. № 491 от 28.01.2020 г., в която посочва, че свидетелството му е било откраднато заедно с други документи и представя адвокатско пълномощно с квитанция за платена такса, копие на АУАН от 22.08.2019 г. и жалба до началника на РУ - Костиндброд както и копие на документ на испански език без превод, доказателства за подаване на жалбата в срок.

Съдът докладва заповед от 22.08.2019 г.,  изпратена от органа заедно с писмо до Административен съд – Плевен.

ОТВЕТНИКЪТ – Да се приемат доказателствата.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: представените към жалбата административна преписка и впоследствие с горепосочените две писма документи, а именно: административната преписка, която е изпратена с вх. № 6761 от 16.12.2019 г. на Административен съд – София област; молба от Д.В.Г. с вх. № 491 от 28.01.2020 г., адвокатско пълномощно с квитанция за платена такса, копие на АУАН от 22.08.2019 г. и жалба до началника на РУ – Костиндброд, копие на документ на испански език без превод, доказателства за подаване на жалбата в срок, заповед от 22.08.2019 г.,  изпратена от органа заедно с писмо до Административен съд – Плевен.

ОТВЕТНИКЪТ – Считам, че няма какво друго да събираме в случая.  

С оглед заявеното от страната, че няма доказателствени искания, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ОТВЕТНИКЪТ – Аз съм издала тази заповед за ПАМ и съответно в наказателното постановление, подписите са мои. Не си спомням, този  човек изобщо не го познавам. При мен идва преписката в акта за слагане на резолюция за издаване на ПАМ и наказателно постановление. В случая, след като е постъпила жалбата  на господина, аз вече не съм била в РУ. Преназначена съм на друга служба в МВР. Това, което колегите вчера ми дадоха от РУ, никъде не е представена бележка, че господинът си е загубил документите. До този момент по преписката няма такава бележка.    Когато са го спрели колегите на пътя, той  не е имал СУМПС, което според нашето законодателство считам, че правилно му е издаден съответният акт и съответно заповедта за ПАМ също е издадена правилно. Освен това,  ако господинът на място е заявил, че му е откраднато СУМПС е следвало в тридневен срок да подаде жалба срещу акта. Тъй като е заявил пред колегите ми, че не притежава българска книжка,  а испанска би следвало с подаването на такава жалба да се изготви такава справка до Главна дирекция „Национална полиция“ да се изиска международна справка, за да видим има ли или не чуждо СУМПС. В случая, нямаме такава заявена от господина. Нямаме обжалване по акта, за което му е издадено наказателното постановление, следователно също заповед за ПАМ му е издадена и връчена в последствие.  Колегите ми ми издадоха вчера неофициална справка. Той не притежава българско СУМПС, както и факта че девет дни преди да бъде спрян от служители на РУ - Костинброд е спрян за същото нещо на територията на СДВР, където му е отнето друго свидетелство за регистрация на МПС за друг автомобил. Приемам, че господинът още тогава е бил уведомен, че не може да управлява автомобил на територията на страната  без валидно СУМПС, дори то да е откраднато. В случая нашите разпоредби не позволяват да се управлява без СУМПС.  Девет дни в Костинброд той е спрян за същото нарушение. Той вече е знаел е, че не би следвало да управлява  и са му отнети други две табели, друго СУМПС за друг автомобил. Не мога да кажа колегата, който е в „Пътна полиция“ в РУ до настоящия момент, каза, че не може такава справка да бъде изискана. Не могат да я направят на място дали притежава или не чуждо СУМПС. Моля да отхвърлите жалбата.    

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния 30 дневен срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 15.11 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: