ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ВТОРИ КАСАЦИОНЕН състав

 

На двадесет и трети юни две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

ДАНИЕЛА ДИЛОВА

1.     ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2.     СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Прокурор НАНКА РАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Касационно административно дело № 411 по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 10,40 часа се явиха:

         КАСАТОРЪТ „Илмар“ ЕООД – редовно призован, се представлява от адвокат Г.Г. с пълномощно по делото.

         ОТВЕТНИКЪТ Министерство на културата – София – редовно призован, се представлява от юрисконсулт А. с пълномощно от днес.

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА Окръжна прокуратура – Плевен – редовно призована, се представлява от прокурор Нанка Рачева.

 

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВОКАТ Г. – Да се даде ход на делото.

         ЮРИСКОНСУЛТ A. – Да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР РАЧЕВА – Моля да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че са налице условия за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         ДОКЛАДВА касационната жалба

         АДВОКАТ Г. – Поддържам касационната жалба, ведно с релевираните в нея касационни обстоятелства. Искам да обърна внимание на мотивите в касационната жалба, т.к. настоящото производство е второ касационно производство след като имаме отмяна на решението на ПлРС и съм представил доказателства, че съставът на ПлРС не е изпълнил предходното решение на АС – Плевен, а именно делото да бъде гледано от друг състав. Не поддържам възраженията си, че делото е гледано от същия състав. Представям и моля да бъде приета като доказателство по делото Заповед № РД-12-189 от 19.05.2020 г. на Община Плевен. Представям я с оглед твърдяното от нас обстоятелство, че сградата е в такъв вид, че няма как да бъде ремонтирана, реставрирана, нито могат да се положат каквито и да е грижи за нейното възстановяване. Предлагам да я приемете, с оглед обстоятелството, че тази сграда изначално е била такава, в такова състояние и няма как да бъдат положени каквито и да било грижи по опазване и съхраняване на такова състояние. В тази заповед е описан един констативен протокол от дата 11.05.2020 г. Понеже на доверителят ми не е предоставен този протокол, а този протокол, неговата същност е, че чисто хронологически изследва състоянието на сградата от датата на създаването й до датата на заповедта, имам доказателствено искане да изискате от Община Плевен заверен препис от този констативен протокол от 11.05.2020 г. Има отношение поради това, че НП е издадено за това, че не са изпълнили задълженията си. Тази теза съм изложил в касационната жалба, че тази сграда е изначално в състояние, което няма как да бъде ремонтирано, нито може да се поддържа в добро състояние, нито могат да се полагат грижи по опазване и съхранение на същата. Няма как да се поддържа в добро състояние. В този констативен протокол е написана цялата хронология – кога е констатирано, как е била сградата. Няма как една сграда да бъде възстановена във вида, в който искат да бъде възстановена.

         ЮРИСКОНСУЛТ A. – Уважаеми госпожи административни съдии, уважаема госпожо прокурор, нека да се приеме това доказателство, защото аз също искам да представя към него заповед за назначаване на тази комисия, решението на ВАС, който дава указания към кмета на Община Плевен как да издаде нова заповед, основата за която е именно този констативен протокол. От него е видно, че самата проверка на 11.03.2020 г. е извършена в присъствието на собствениците на имота, не е истина, че не знаят за този констативен протокол, но нека се приеме. Според мен тези доказателства не отговарят на доказателствата за касационно оспорване. Тук се занимава съда с пороците на първоинстанционното решение. Но ако решите аз ще се ползвам от тези доказателства. Представям заповед на кмета за назначаване на тази комисия и решението на ВАС.

         ПРОКУРОР РАЧЕВА – Уважаеми административни съдии, считам, че доказателствата са неотносими към предмета на настоящото производство. Видно е, че нарушението, за които е издадено наказателното постановление, което е потвърдено с атакуваното решение, е извършено през 2017 г. Представените заповеди не касаят това нарушение. Ако страните искат да се позовават на тях, това касае състоянието на сградата три години след издаване на НП. Считам, че са неотносими към спора.

         Съдът намира, че не следва да бъдат приети писмените доказателства, представени от процесуалните представители на страните в днешното съдебно заседание поради това, че съдът приема, че са неотносими към настоящото дело.

         Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         НЕ ПРИЕМА представените писмени доказателства от процесуалните представители на жалбоподателя и ответника в днешното съдебно заседание.

         АДВОКАТ Г. – Няма да соча други доказателства. Да се приключи съдебното дирене.

         ЮРИСКОНСУЛТ A. – Няма да соча други доказателства. Да се приключи съдебното дирене.

         ПРОКУРОР РАЧЕВА – Няма да соча доказателства. Да се приключи съдебното дирене.

         Съдът намира, че са налице условия за приключване на съдебното дирене, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

         АДВОКАТ Г. – Уважаеми административни съдии, моля да отмените решението на ПлРС. Моля да ми дадете възможност да представя писмени бележки в определен от Вас срок.

         ЮРИСКОНСУЛТ A. – Уважаеми госпожи административни съдии, уважаема госпожо прокурор, моля да оставите така подадената касационна жалба без уважение. Считам същата за необоснована и недоказана. Считам, че ПлРС, като въззивна инстанция, се е произнесъл с валидно, правилно и законосъобразно решение, с което е потвърдил наказателното постановление. Правя възражение за прекомерност на адвокатския хонорар на жалбоподателя, т.к. делото не представлява фактическа и правна сложност. В случай, че отхвърлите жалбата, моля да ни присъдите юрисконсултско възнаграждение. Моля да ми дадете срок за представяне на писмени бележки.

         ПРОКУРОР РАЧЕВА – Уважаеми административни съдии, считам, че касационната жалба е неоснователна, обжалваното решение е правилно, обосновано и законосъобразно, при постановяването му не са допуснати процесуални нарушения, поради което предлагам да го потвърдите.

         Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

         ДАВА срок до 01 юли 2020 г. на страните представят писмени бележки по делото.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,55 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: